Noile prevederi comunitare privind TVA pentru servicii, potrivit cărora din 2010 taxa va fi plătită în ţara clientului, şi nu a furnizorului ca în prezent, vor îngreuna activitatea firmelor întrucât acestea vor folosi până la 27 de cote de TVA, în locul uneia, consideră reprezentanţii KPMG.
"Actualul sistem prin care se percepe TVA folosind cote din ţara în care este stabilit prestatorul va fi schimbat, astfel încât cota folosită la calculul TVA să fie cea din ţara clientului. Această schimbare ar putea îngreuna procesele de administrare ale TVA pentru unele societăţi care, în locul aplicării unei singure cote, ar putea să se confrunte acum cu problema aplicării a până la 27 de cote", a declarat Ana-Maria Noţingher, Tax Partner la KPMG România, potrivit unui comunicat.
Consiliul Afacerilor Economice şi Financiare al UE a aprobat, săptămâna trecută, o serie de noi reglementări în ceea ce priveşte aplicarea TVA în domeniul prestărilor de servicii. Acestea prevăd că locul prestării serviciilor de tip "business-to-business" este cel al clientului, şi nu al prestatorului. Pentru prestările de servicii de tip "business-to-consumer", locul taxării va fi în continuare locul unde este stabilit prestatorul. Pachetul TVA urmează să fie adoptat în cadrul următoarei întâlniri a Consiliului, după finalizarea textului.
"Societăţile vor fi nevoite, pe de o parte, să înţeleagă diversele reguli privind TVA aplicabile în diferite state membre, în timp ce acum au de-a face cu un singur sistem, iar pe de altă parte, ar intra în contact cu un număr mare de autorităţi fiscale diferite, şi nu cu una singură, cum este cazul în prezent. Complicaţiile sporite de această propunere merg în sens opus ideii de piaţă unică europeană, în cadrul căreia este încurajată libera circulaţie transfrontalieră a bunurilor", susţine Noţingher.
Reglementările pentru societăţile de telecomunicaţii, televiziune, radio şi servicii electronice constituie un compromis, datorită introducerii unui sistem unic, care le va permite prestatorilor de servicii să se conformeze în statul membru de origine unui singur set de cerinţe referitoare la înregistrare, declarare şi plată, acestea fiind valabile inclusiv pentru serviciile pe care le prestează în alte state membre unde nu sunt stabiliţi.
Venitul din TVA de la telecomunicaţii, televiziune şi servicii electronice va fi transferat din ţara unde este stabilit prestatorul în statul membru în care este situat clientul, ale cărui cote de TVA si măsuri de control vor fi aplicabile. Pentru sectorul de telecomunicaţii, televiziune, radio şi servicii electronice aplicarea noilor reglementări şi a noului sistem referitor la existenţa unui singur set de obligaţii va fi amânată până la data de 1 ianuarie 2015.