KPMG: Impozitul pe profit din România, atractiv pentru investitori

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 februarie 2013

Impozitele indirecte din România, la limita superioară

Impozitul pe profit relativ scăzut din ţara noastră este atractiv pentru investitori, însă este necesară o stabilitate fiscală crescută, potrivit unui comunicat al companiei KPMG.

Şerban Toader, senior partner KPMG în România, a declarat: "România are un impozit pe profit relativ scăzut, ceea ce prezintă interes pentru investitori. Totuşi, una dintre dificultăţile constante este reprezentată de schimbările legislative dese atât în sfera impozitelor directe, cât şi a celor indirecte. Deşi provocările guvernului de a menţine veniturile la buget în această perioadă dificilă sunt evidente, o stabilitate crescută a legislaţiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri şi economiei per ansamblu. Oamenii de afaceri trebuie să îşi planifice activităţile pe termen mediu şi lung şi au nevoie ca taxele ce trebuie plătite să fie clare".

Emiratele Arabe Unite au avut anul trecut cea mai mare cotă a impozitelor directe (55%), urmate de Statele Unite (40%) şi Japonia (38%), reiese din datele studiului KPMG International "Cotele impozitelor directe şi indirecte". Cea mai redusă cotă a impozitului pe profit este înregistrată în Muntenegru, de 9%, urmând mai multe state cu un nivel de 10%, printre care Serbia, Cipru, Paraguay şi Qatar.

În ceea ce priveşte impozitele indirecte, România a ajuns să se situeze la limita superioară a cotelor de impozitare, după ce a majorat cota de TVA de la 19% la 24% în anul 2010, fiind cu doar două puncte procentuale sub maximul de 27% consemnat în Ungaria.

"În ceea ce priveşte cota de TVA, deşi s-a discutat încă de anul trecut posibilitatea revenirii sau reducerii acesteia, şansele unei astfel de decizii sunt discutabile având în vedere contextul economic şi bugetar pentru anul 2013", a afirmat Ramona Jurubiţă, partner KPMG pe asistenţă fiscală.

Pentru impozitele indirecte, cele mai mari niveluri sunt înregistrate în Ungaria (27%), Islanda (25,5%), Suedia, Danemarca, Norvegia şi Croaţia (25%). La polul opus se situează Aruba, cu cea mai mică taxă pe valoarea adaugată sau taxă pe cifra de afaceri/vânzări, de 1,5%, urmată de mai multe ţări cu 5% la TVA / taxă pe vânzări, incluzând Japonia, Canada, Yemen şi Nigeria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb