KPMG: Sondaj referitor la stadiul de pregătire al asigurătorilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la Solvency II

C.P.
Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2010

Asigurătorii din Uniunea Europeană mai au aproximativ 2 ani pentru implementarea Directivei 2009/138/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare (Solvency II), ale cărei prevederi intră în vigoare începând cu 1 noiembrie 2012. Potrivit sondajului realizat recent de KPMG, mulţi jucători ai industriei asigurărilor din Europa Centrală şi de Est sunt încă într-o fază incipientă a procesului de pregătire pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele Directivei.

Implementarea Solvency II este un proces amplu şi complex, spune Corina Cucoli, director în cadrul Departamentului de Consultanţă al KPMG în România, care explică de ce anumiţi actori ai pieţei de asigurări din regiune par să nu se grăbească.

"Printre societăţile care nu au început pregătirile pentru Solvency II se numără în principal filialele şi sucursalele marilor asigurători din Europa, care dezvoltă o abordare la nivel de grup pentru implementarea cerinţelor Solvency II. Majoritatea societăţilor de asigurare din Europa Centrală şi de Est sunt de talie mică şi mai devreme sau mai târziu vor adopta strategia stabilită la nivel de grup, menţinându-se pentru moment în expectativă. În aceste cazuri, cel mai probabil eforturile de implementare sunt concentrate în statul în care este localizată societatea mamă. Pe de altă parte, există societăţi care operează independent şi care, deşi beneficiază de suport minim din partea grupului şi nu sunt încă supuse unor presiuni din partea autorităţilor de supraveghere, au optat pentru o abordare proactivă. Aceste societăţi au premize mai bune de a depăşi cu succes problemele inerente ce vor apărea în procesul de implementare. În plus, există şi câteva mari grupuri locale din Europa Centrală şi de Est, în principal din ţări precum Cehia, Polonia şi Slovenia, care fac progrese vizibile în implementarea regimului Solvency II prin forţe proprii", a declarat spune Corina Cucoli.

Indiferent de mărimea şi structura societăţilor de asigurare, participarea acestora la studiile anterioare de impact cantitativ ("QIS") desfăşurate de CEIOPS (Comitetul European al Autorităţilor de Supraveghere în Asigurări şi Pensii Ocupaţionale) a accelerat ritmul de desfăşurare a pregătirilor pentru Solvency II. "Sondajul nostru indică faptul că societăţile care au participat la cel de-al patrulea studiu de impact cantitativ (QIS 4) sunt într-un stadiu mai avansat al proiectul de implementare a Solvency II decât societăţile care nu au luat parte la acest exerciţiu", subliniază Corina Cucoli.

În opinia Corinei Cucoli, regimul Solvency II se referă la alinierea la piaţă, precum şi la senzitivitatea la risc şi administrarea riscului. "Din acest punct de vedere, este încurajator faptul că participanţii la acest sondaj indică membrii conducerii executive şi autorităţile de supraveghere din anumite ţări ca fiind factorii care conduc procesul de implementare a Solvency II."

Solvency II este un nou regim de determinare a cerinţelor de capital, care va armoniza reglementările aplicabile societăţilor de asigurare din Uniunea Europeană şi care ţine cont de factorii de risc, ceea ce înseamnă că activele şi datoriile societăţilor de asigurare vor fi prezentate în bilanţ la valori care vor reflecta condiţiile pieţei.

În prezent, autorităţile de supraveghere permit societăţilor de asigurare să utilizeze formule foarte generale pentru calculul cerinţelor de capital, care sunt uşor de aplicat dar care nu oferă o imagine exactă a poziţiei financiare. Odată cu introducerea regimului Solvency II, asigurătorii trebuie să implementeze un sistem mai complex, sensibil la factorii de risc, care îi va obliga să pună deoparte active care să le asigure capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile de plată către deţinătorii de poliţe.

"Astfel", precizează Corina Cucoli, "conform regimului Solvabilitate II, evaluarea datoriilor nu se va mai face conform unor reguli impuse prin reglementări specifice sau unor reguli contabile. Atât activele cât şi datoriile vor fi evaluate pe baza regulilor impuse de piaţă. Aşadar, ne îndreptam către reflectarea în bilanţ a condiţiilor de piaţă. Abordarea Solvency II cu privire la cerinţele de capital trebuie să fie consecventă, necesitând înţelegerea riscurilor reale dar şi identificarea unor soluţii de protecţie împotriva acestor riscuri."

Desigur, respectarea cerinţelor impuse de regimul Solvabilitate II va costa atât timp cât şi bani, dar valoarea adăugată va consta în creşterea eficienţei ca urmare a trecerii la noul regim.

Angela Manolache, Senior Manager în cadrul Departamentului de Consultanţă al KPMG în România, precizează că echipa de actuari şi specialişti în managementul riscurilor financiare a KPMG poate asista societăţile de asigurare din România în procesul de implementare Solvency II, inclusiv ajutându-le să interpreteze regulile complexe şi să selecteze informaţiile importante pentru fiecare societate în parte, întrucât nu toate cerinţele noului regim vor fi aplicabile tuturor entităţilor. "De asemenea, suntem pregătiţi să asistăm societăţile de asigurare în efectuarea studiului de impact cantitativ QIS 5. Asistenţa în efectuarea calculelor şi în identificarea beneficiilor strategice poate genera beneficii reale pentru societate. În acelaşi timp, ajustarea proceselor interne în vederea creării unei structuri interne mai transparente poate conduce la cerinţe de capital mai mici. Organizarea internă poate avea un impact direct asupra necesarului de capital, deoarece autorităţile de reglementare pot impune cerinţe suplimentare de capital pentru societăţile de asigurare ale căror procese interne nu sunt organizate în mod corespunzător."

KPMG poate asista în gestionarea eficientă a unor astfel de riscuri şi poate sprijini societăţile de asigurare în implementarea cerinţelor Solvency II până la termenul limită stabilit pentru noiembrie 2012.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb