Kremlinul a declarat luni că guvernul georgian încearcă să restabilească calmul după patru nopţi de proteste şi ciocniri între poliţie şi manifestanţii proeuropeni, care acuză autorităţile de autoritarism pro-rus şi de distanţare de Uniunea Europeană, potrivit AFP.
Duminică seara, poliţia din Georgia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care protestau în faţa Parlamentului din Tbilisi. Protestele au izbucnit după ce guvernul a anunţat că va amâna orice negocieri privind integrarea în Uniunea Europeană până în 2028.
"Autorităţile georgiene iau măsuri pentru stabilizarea situaţiei şi restabilirea calmului", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă.
Purtătorul de cuvânt a făcut apoi o paralelă între acest protest şi protestele "Euro-Maidan" din Ucraina din 2014, pe care Moscova le consideră o lovitură de stat pusă la cale de Occident. "Paralela cea mai directă pe care o putem face este Maidan. Toate semnele unei "revoluţii portocalii" sunt acolo", a declarat Peskov, folosind această expresie care s-a referit iniţial la manifestaţiile masive din Ucraina din 2004, în urma alegerilor prezidenţiale considerate de opoziţie ca fiind rezultatul unor fraude.
Peskov a deplâns, de asemenea, "o încercare de destabilizare a situaţiei" din Georgia, fără a da alte detalii.
Kremlinul acuză Occidentul, condus de americani, că l-a răsturnat pe preşedintele pro-rus de la acea vreme, Viktor Ianukovici, într-o revoluţia pro-europeană din 2014. În acelaşi an, după ce Ianukovici a fugit la Moscova, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a oferit sprijin militar separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Liderul rus Vladimir Putin şi-a prezentat asaltul la scară largă asupra Ucrainei din februarie 2022 drept o continuare a acestui conflict, considerând că actualul guvern ucrainean este ilegitim.
Diplomaţia ucraineană a condamnat luni utilizarea forţei de către poliţia georgiană împotriva manifestanţilor proeuropeni. Aceştia acuză guvernul georgian de autoritarism pro-rus şi de îndepărtarea de Uniunea Europeană.
"Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe condamnă ferm încălcările drepturilor omului şi utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici din Georgia. Violenţa nu va rămâne necontestată", a afirmat ministerul într-o declaraţie emisă după patru nopţi de ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Tbilisi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 17:02)
Dupa Georgia urmeaza Romania.