KREMLIN: Schema de plată în ruble a gazelor ruseşti este un prototip care va fi extins de Rusia la alte exporturi majore

G.U.
Internaţional / 4 aprilie 2022

Sursă foto: Pixabay

Sursă foto: Pixabay

Schema de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale, impusă de preşedintele rus Vlarimir Putin, este un prototip pe care Rusia îl va extinde şi la alte exporturi majore, deoarece Occidentul a pecetluit declinul dolarului american prin îngheţarea activelor ruseşti, a spus Kremlinul, transmite Reuters, conform News.ro.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni paralizante din cauza invadării Ucrainei de către Putin începând din 24 februarie.

Principalul răspuns economic al lui Putin până acum a fost un ordin de pe 23 martie ca exporturile de gaze ruseşti să fie plătite în ruble, însă schema le permite cumpărătorilor să plătească în moneda contractată, care este apoi schimbată în ruble de Gazprombank.

"Este un prototip al sistemului", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, televiziunii de stat ruse Channel One, despre sistemul de plată în ruble pentru gaz.

"Nu am nicio îndoială că va fi extins la noi grupuri de mărfuri", a spus Peskov.

Acesta nu a dat un interval de timp pentru o astfel de mişcare.

Peskov a spus că decizia Occidentului de a îngheţa 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a fost un "jaf" care ar fi accelerat deja reducerea dependenţei de dolarul american şi euro ca monede de rezervă globale

Kremlinul, a spus el, dorea un nou sistem care să înlocuiască contururile arhitecturii financiare de la Bretton Woods, stabilită de puterile occidentale în 1944.

"Este evident că - chiar dacă în prezent aceasta este o perspectivă îndepărtată - că vom ajunge la un sistem nou - diferit de sistemul Bretton Woods", a spus Peskov.

Sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, a spus el, "au accelerat erodarea încrederii în dolar şi euro".

Putin a spus că "operaţiunea militară specială" din Ucraina este necesară deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a ameninţa Rusia, iar Moscova a trebuit să se apere împotriva persecuţiei persoanelor vorbitoare de rusă de către Ucraina.

Ucraina a respins acuzaţia lui Putin de persecuţie şi spune că acesta duce un război de agresiune neprovocat.

Oficialii ruşi au spus în mod repetat că încercarea Occidentului de a izola unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume este un act iraţional care va duce la creşterea preţurilor pentru consumatori şi va duce Europa şi Statele Unite în recesiune.

Rusia a căutat de multă vreme să îşi reducă dependenţa de moneda SUA, deşi principalele sale exporturi - petrol, gaze şi metale - au preţuri în dolari pe pieţele globale. La nivel global, dolarul este de departe cea mai tranzacţionată monedă, urmată de euro, yen şi lira sterlină.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cred ca e o masura interesanta si buna pt rubla . Naspa pt vest. Dar face ca Vestul sa trebuiasca sa vanda pe ruble in Rusia ceva marfa ca da faca rost de ruble. O asemenea masura, de exemplu aplicata de Romania, pt resursele naturale presupune o crestere a puterii leului si a sist monetar local. Presupune o ceestere a puterii de cumparare a statelor care au resurse naturale. Si o crestere a economiei taxelor si schimburilor de marfuri si a bancilor. Presupune o crestere a puterii de negociere a bancilor centrale si a rolului lor. Presupune o crestere a multinationalelor cu circuite integrate import export. Cursul in Romania se va duce spre 7.5 - 8 lei/€ pina vom adopta €.

    1. cred ca vom ajunge la un embargou total cu rusia, deci nu va conta in ce moneda vor rusii sa vanda o marfa pe care noi nu dorim si nu putem sa o cumparam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb