Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că situaţia de criză privind furnizarea de gaz în Transnistria a apărut din cauza deciziilor autorităţilor Ucrainei şi Moldovei, transmite publicaţia Meduza.
"După cum ştiţi, Rusia a furnizat gaze naturale de mai mulţi ani, iar aceste livrări erau sursa de trai pentru Transnistria. Acum, din cauza deciziilor Ucrainei şi ale autorităţilor moldoveneşti, Transnistria a pierdut această posibilitate. Situaţia este, într-adevăr, una de criză", a spus Peskov pe Telegram.
La 1 ianuarie 2025, a expirat acordul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina. După aceasta, compania rusă "Gazprom" a întrerupt livrările de gaz prin Ucraina către ţările europene, inclusiv Moldova.
Autorităţile din Transnistria au anunţat că rezervele de gaz din regiune se vor epuiza în cursul lunii ianuarie. "Tiraspoltransgaz", compania de gaz din Transnistria, a refuzat ajutorul companiilor de stat moldoveneşti care oferiseră să importe gaz din alte ţări (Moldova însăşi a început să primească gaz din România). În Transnistria, peste 1.500 de blocuri de locuinţe au rămas fără căldură şi apă caldă, iar mai mult de 70.000 de case au rămas fără gaz. Ministrul de Externe al Transnistriei, Vitalii Ignaţev, a declarat pe 9 ianuarie că în regiune au fost înregistrate "cazuri izolate de decese" din cauza crizei energetice, scrie Meduza.
"Gazprom" a avertizat autorităţile din Moldova despre întreruperea livrărilor încă din decembrie 2024. În opinia companiei ruse, autorităţile moldoveneşti au încălcat contractul refuzând să plătească datoria restantă. Guvernul de la Chişinău recunoaşte doar o parte din datorie.
1. Hoțul strigă hoții
(mesaj trimis de Deja vu în data de 10.01.2025, 16:52)
Strategie imperialista: îți tot crește prețul până nu mai poți plăti, dar nu plătesc de fapt pro-rusii din Transnistria, după care îți dublează factura, pe motiv de tot felul de taxe și penalități...și tot asa.
După care șantaj, amenințări...
La fel procedează și cămătarii de la noi.
Cel mai important este să nu fi dependent de ei.