Kristalina Georgieva (FMI) cere G20 măsuri semnificative pentru a stopa ''divergenţele periculoase'' din economia globală

G.U.
Macroeconomie / 24 februarie 2021

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva

G20 ar trebui să ia măsuri semnificative pentru a stopa ''divergenţele periculoase'' care ameninţă majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare să rămână în stagnare ani de zile, a scris într-o postare pe blog directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, conform Agerpres.

"O colaborare internaţională mult mai solidă" este necesară pentru a accelera desfăşurarea campaniei de vaccinare în ţările mai sărace, inclusiv finanţare suplimentară pentru a le ajuta să cumpere doze, şi pentru a reloca vaccinurile în exces către statele care nu au suficient, a explicat Georgieva.

Oficialul a făcut apel la guvernele G20 să continue măsurile de sprijin fiscal pentru a ajuta economiile şi a apreciat că băncile centrale ar trebui să menţină politicile financiare şi monetare relaxate, pentru a sprijini fluxul de credite către companii şi gospodării, informează Agerpres.

Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional indică o creştere a economiei mondiale de 5,5% anul acesta şi de 4,2% anul viitor, dar Georgieva a avertizat că perspectivele rămân nesigure, citând temerile privind evoluţia virusului şi ritmul lent de vaccinare în multe ţări.

"Va fi o ascensiune lungă şi nesigură", se arată în materialul pregătit de oficialul FMI pentru întâlnirea de vineri a miniştrilor de Finanţe din G20, în care le cere să ia măsuri pentru a preveni ceea ce ea a numit "marile divergenţe".

"Există un risc major ca economiile avansate şi câteva pieţe emergente să se redreseze mai rapid, iar majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare să rămână în stagnare ani de zile. Dacă vrem să inversăm aceste divergenţe periculoase între şi în interiorul ţărilor, trebui adoptate măsuri solide acum", a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Până la finalul lui 2022, FMI estimează că venitul cumulativ per capita va fi cu 22% sub estimările de dinaintea pandemiei în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, exceptând China, faţă de 13% în economiile avansate şi 18% în statele cu venituri scăzute.

De asemenea, FMI vede o accelerare a divergenţelor dintre state, pierderea locurilor de muncă afectându-i disproporţionat de mult pe tineri, pe cei cu calificare redusă, pe femei şi pe cei care muncesc la negru.

Încheierea mai rapidă a pandemiei ar adăuga 9.000 de miliarde de dolari economiei globale până în 2025, aproximativ 4.000 de miliarde de dolari mergând către economiile avansate, depăşind "cu mult" costurile legate de vaccinare, a explicat Georgieva.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb