KRISTALINA GEORGIEVA (FMI) : " Perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni"

M.C.
Internaţional / 20 ianuarie 2023

" Perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni"

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat astăzi că perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni, transmite Reuters, conform Agerpres.

Prezentă la cea de-a 53-a reuniune a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveţia, Georgieva a explicat că ceea ce se îmbunătăţeşte este potenţialul pentru majorarea creşterii Chinei, a doua economie mondială, iar acum FMI se aşteaptă la un avans al PIB-ul statului asiatic de 4,4% în 2023.

Totuşi, a atras atenţia şeful FMI, nu se întrevede "o îmbunătăţire drastică" a actualelor previziuni ale FMI, privind o creştere a economiei mondiale de 2,7% în acest an.

Georgieva a avertizat că războiul din Ucraina rămâne "un risc extraordinar" la adresa încrederii în economie, în special în Europa.

Conform agenţiei EFE, în ultima zi a ediţiei de anul acesta a Forumului de la Davos, Georgieva a analizat, împreună cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, politicile necesare pentru impulsionarea creşterii la nivel mondial.

Fără a dori să se arate "nici foarte optimistă, nici foarte pesimistă", Georgieva a avertizat în legătură cu riscuri precum incertitudinile privind evoluţia inflaţiei, care are o tendinţă de scădere ce ar putea fi inversată, şi întreruperile din lanţurile de aprovizionare, unul dintre efectele războiului din Ucraina, ce a impactat din plin comerţul, motor de creştere în ultimele decenii.

Lagarde, care săptămâna aceasta a reiterat la Forumul de la Davos că inflaţia "continuă să fie la niveluri foarte ridicate", a recunoscut, de asemenea, "anumite îmbunătăţiri", şi a admis că situaţia "nu este atât de rea precum se estima", deşi anul 2022 a fost "extrem de ciudat", cu rate de creştere neobişnuite.

China s-a trezit, speră să crească cu 5,5% şi este clar că politica sa "Covid zero" va provoca multe victime, dar va permite ţării să revină pe calea creşterii, a semnalat ea. Şi, normal, asta va impulsiona în sus preţurile la energie şi, ca atare, va afecta inflaţia, odată ce ţara asiatică va începe să îşi majoreze cererea.

În legătură cu posibile creşteri ale ratelor dobânzilor, Lagarde a subliniat că "menţinerea cursului este "mantra" politicii monetare a BCE.

Japonezul Kuroda, care a apărat efortul ţării sale de a reveni pe calea creşterii după ani de deflaţie, a optat pentru un optimism moderat şi a estimat că economia ţării sale poate creşte cu "1% -2 % în următorii doi ani".

Le Maire a preferat să se concentreze pe una dintre temele principale ale acestei ediţii a forumului, şi anume lupta împotriva schimbărilor climatice şi decarbonizarea şi a menţionat că "nu este vorba despre China, Statele Unite sau Europa, ci despre climă".

În opinia sa, tot ce se face, "tot ce se investeşte, trebuie să meargă în această direcţie", altfel factura "va fi infinit mai mare".

Poziţia FMI, a spus Georgieva, este similară, motiv pentru care instituţia încurajează investiţiile publice şi private în acest sector", în special în ţările emergente", deoarece acordurile verzi pot "să nu fie eficiente în ţările emergente".

Le Maire a subliniat, de asemenea, urgenţa "finalizării războiului din Ucraina, care nu este un conflict regional, ci mondial şi are impact direct asupra preţurilor materiilor prime şi energiei, în afară de faptul că reprezintă o ameninţare pentru valorile comune europene".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Glas in glas cu bucurie la fel cu madam Lagarde.

    Probabil a trimis Masoneria Mondiala e-mail comun, ca in Pandemie.  

    La salariul ei, porobabil nu va fi nici o problema economica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb