Marfin Bank România va fi preluată cel mai târziu până la finele anului şi cel mai devreme în 2 - 3 luni, pentru că este o tranzacţie care presupune un cost total de 200 - 300 de milioane de euro şi, prin urmare, un due diligence minuţios, a declarat directorul general al băncii, Doros Ktorides, citat de Mediafax.
El a arătat că procesul nu este rapid şi pentru că autorităţile din Cipru ştiu că banca are o situaţie financiară foarte bună, cu una dintre cele mai înalte solvabilităţi din sistemul bancar românesc, şi explorează cea mai bună soluţie de valorificare a subsidiarei din România.
Ktorides spune că unitatea locală a fost permanent pe profit, iar, în opinia sa, o astfel de realizare în condiţii de criză financiară, inclusiv criza recentă din Cipru, recomandă vânzarea întregii afaceri şi nu a unor active.
El a explicat că Marfin România are un capital social de circa 90 de milioane de euro şi linii de finanţare de la banca mamă de 240 de milioane euro, care vor face cu siguranţă obiectul oricărei tranzacţii. Astfel, în funcţie de discountul cerut de investitori, tranzacţia se va plasa, cel mai probabil, la 200-300 de milioane euro.
În aceste condiţii, directorul Marfin optează, practic, pentru o tranzacţie cu un jucător care nu este prezent pe piaţa locală, întrucât băncile din România nu ar avea interes decât pentru preluarea unor active.
Presa a anunţat recent că fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea Marfin Bank România, filială a Cyprus Popular Bank, instituţie aflată în lichidare. Ktorides a confirmat ieri interesul fondului înregistrat în Marea Britanie, arătând că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii AnaCap.
Fondul a fost înfiinţat în 2005 de doi foşti conducători ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie şi este specializat în investiţii din sectorul financiar, având sub management active de 1,7 miliarde de euro.