Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează astăzi dpa, conform Agerpres.
Acum, susţine Kuleba, Ucraina plăteşte pentru această greşeală. "Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc", a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.
Kuleba a acuzat de asemenea Germania că a eşuat în susţinerea ţării sale, din cauză că Berlinul continuă să gândească în termeni de arme defensive şi ofensive atunci când vine vorba de echipament militar.
"Dacă nu am pierde o mulţime de timp discutând despre defensiv contra ofensiv şi despre ce are nevoie şi ce nu are nevoie Ucraina, atunci am fi fost într-o poziţie diferită acum, într-o poziţie mult mai puternică", a spus Kuleba.
Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune "o înţelegere cinstită" Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului. "Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă atunci când Putin va decide să testeze Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord şi să atace una dintre ţările NATO", a spus Kuleba.
Şeful diplomaţiei ucrainene s-a referit la articolul conform căruia un atac asupra unei ţări membre a NATO constituie un atac asupra tuturor membrilor organizaţiei. În condiţiile în care Ucraina nu este ţară membră a NATO, ea nu poate cere asistenţă în baza acestui articol.
Kuleba a subliniat că ucrainenii "ştiu cum să lupte", dar au nevoie de arme de toate felurile pentru a lupta împotriva trupelor ruse.
Referindu-se la retragerea trupelor ruse din împrejurimile capitalei ucrainene Kiev şi la preconizata ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei, Kuleba a spus: "Ucraina a câştigat bătălia pentru Kiev. Acum urmează o altă bătălie, bătălia pentru Donbas".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 10:59)
"Voi ne furnizaţi tot ce avem nevoie. Iar noi luptăm ca voi să nu trebuiască să intraţi în luptă"...
Mie imi convine. Spor la lucru. Fiecare va trai dupa cum isi face alegerile.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 11:43)
In contextul actual, ei au spatiul de alegere mult mai mic comparativ cu al altor tari. Esecul lor insa va pune in acelasi pericol alte tari care acum se bucura ca nu sunt in situatia lor.
2. Punctul pe i
(mesaj trimis de Oarecare în data de 11.04.2022, 11:47)
Din câte îmi aduc aminte, în 2007 Putin a spus la București cu ocazia întrunirii NATO ca Rusia nu va permite si intrarea Ucrainei. Ceva de genul asta.
Pentru ei era cam mult deja intrarea Poloniei și a României.
Eh. Probabil si din cauza opoziției ferme a Rusiei, cele doua Germania și Franta nu au vrut în 2008 aderarea UKR În NATO.
Problema e veche.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 12:00)
De parca Ucraina intrunea conditiile...Si ce tot o da toata lumea cu Romania?A permis Putin intrarea in NATO a tarilor baltice care sunt mult mai aproape de Rusia si au facut parte din URSS!Nu noi suntem prioritatea,sa ne lase in pace,nu ne sufera,nu i-am suferit,pa si pusi!
3. Kuleba ...!
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 12:35)
Alt idiot ,,util ", mai ceva ca Zelensky !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2022, 13:01)
Bai ukraineanule nu era razboi daca Ukraina nu pornea macelul din Dombas in 2014 impotriva rusilor.. Acum culegeti ceea ce ati semanat...Degeaba va milogiti la NATO ca nu va poate ajuta de cat cu sfaturi si impresii....