LA ALEGERILE PENTRU COTROCENI, PNL îl susţine pe Băsescu, în schimbul funcţiei de premier

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 8 decembrie 2008

Pentru preşedintele Băsescu, funcţiile de şef al Guvernului şi de ministru al Justiţiei nu sunt "negociabile" între PD-L şi PNL.

Pentru preşedintele Băsescu, funcţiile de şef al Guvernului şi de ministru al Justiţiei nu sunt "negociabile" între PD-L şi PNL.

Reprezentanţii PNL le-au propus omologilor lor democrat-liberali, în cadrul negocierilor privind formarea noului Guvern, să le dea funcţia de prim ministru, în schimbul renunţării la un candidat propriu la alegerile pentru Preşedinţie, ce vor avea loc anul viitor.

Surse citate de NewsIn spun că, în cadrul negocierilor, delegaţia PD-L ar fi cerut, de asemenea, postul de premier, însă liberalii au refuzat.

PNL a declinat "oferta" întrucât PD-L are deja "ancora" Preşedinţiei, prin Traian Băsescu, liberalii dorind să-şi impună propria "ancoră" prin postul de premier, pentru a se realiza un echilibru politic.

În schimb, liberalii s-au angajat să renunţe la propriul candidat la Preşedinţie în 2009 şi să susţină candidatul unic al unei viitoare alianţe - Traian Băsescu.

"Ne-au propus acest lucru, însă nu ne interesează", a spus un lider PD-L.

Întrebat ce vor face pedeliştii dacă liberalii nu renunţă la această condiţie, acesta a răspuns: "Asta este! Noi ne-am făcut datoria. Am vrut Guvern de dreapta".

Democrat-liberalii le-ar mai fi oferit ca monedă de schimb celor de la PNL postul de vicepremier - singurul din Executiv -, precum şi pe cel de şef al Camerei Deputaţilor -poziţie care nu constituie pentru liberali "ancora" dorită în ierarhia statului.

Sursele suţin cu o variantă agreată pentru postul de vicepremier este liberalul Bogdan Olteanu.

Acestea au precizat că, în decursul unor discuţii ce au avut loc sâmbătă, nu s-a ridicat subiectul împărţirii portofoliilor, însă democrat-liberalii i-ar fi lăsat pe liberali să înţeleagă că le-ar putea da Minis­terul Justiţiei, pentru a nu fi "obligaţi" de Palatul Cotroceni să o nominalizeze pe Monica Macovei.

Conform unor surse, se pare că preşedintele Băsescu consideră că două posturi din Executiv nu sunt negociabile - cea de prim-ministru şi cea de ministru al Justiţiei.

Democrat-liberalii cred, în schimb, potrivit aceloraşi surse, că nu sunt de negociat postul de premier şi cele de la ministerele Transporturilor şi Finanţelor.

Un alt amănunt interesant îl constituie faptul că prima rundă de negocieri, care s-a ţinut în sediul central al PNL, a avut loc în sala în care se ţin de obicei şedinţele politice ale conducerii partidului şi în care sunt atârnate pe pereţi portretele tuturor preşedinţilor care au condus partidul, încă de la înfiinţare. De la plecarea lui Theodor Stolojan şi a lui Valeriu Stoica, portretele celor doi au fost întoarse spre perete. Sâmbătă însă, ele au fost repuse cu faţa spre sală.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb