LA CEREREA COMISIEI EUROPENE, Au crescut sancţiunile şi contravenţiile aplicate în cazurile de spălare de bani

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 20 iulie 2006

Actul normativ care reglementează activitatea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) va fi modificat şi completat în aşa fel încît lista instituţiilor şi a entităţilor obligate să raporteze acestuia să fie extinsă, măsură luată în vederea alinierii legislaţiei interne la cea europea-nă. Pe marginea acestui subiect, Maria Baciu, director în cadrul Ministerului Integrării Europene, a declarat ieri, în cadrul seminarului cu tema "Prevenirea şi combaterea spălării banilor şi lupta împotriva finanţării terorismului prin prisma aderării României la Uniunea Europeană", că "în afară de bănci, cazinouri şi alte entităţi care au, în prezent, rol de raportor către ONPCSB, urmează să fie supravegheate şi alte sectoare, cum ar fi cel al valorilor mobiliare şi imobiliare, al asigurărilor, precum şi activităţile financiare desfăşurate de unele asociaţii de tipul barourilor sau cele notariale". Se pare că, pe lîngă obligativitatea alinierii legislaţiei autohtone în domeniu la cea europeană, această măsură a fost influenţată şi de concluziile studiilor efectuate de unii experţi europeni care relevă faptul că, în ţara noastră, fenomenul spălării banilor a atins o intensitate medie.

Laura Ştefan, director în cadrul Ministerului Justiţiei, a declarat că, potrivit legislaţiei europene şi a celei interne adaptate, se va oferi posibilitatea tuturor unităţilor de parchet să solicite informaţii de la ONPCSB. De asemenea, va fi mărită durata suspendărilor anumitor tranzacţii suspecte, dispuse de Oficiu sau de către procurori. Laura Ştefan a mai adăugat că noile prevederi legale vor permite majorarea sancţiunilor şi a contravenţiilor aplicate în cazurile de spălare de bani, precum şi diversificarea metodelor de investigaţie ce pot fi folosite de procurori, cum ar fi acţiunile sub acoperire.

Maria Baciu a precizat că "în contextul actual şi mondial de dezvoltare a fenomenelor şi actelor teroriste finanţate prin operaţiuni de spălare de bani, atenţia trebuie sporită prin introducerea în practică a spălării banilor ca o infracţiune de sine stătătoare şi prin modificări şi completări operate asupra legislaţiei secundare din domeniu, aşa cum a cerut Comisia Europeană".

Dan Petrescu: "Sursele de finanţare a terorismului s-au diversificat"

Dan Petrescu, secretar de stat şi reprezentant al Cancelariei Primului Ministru, s-a referit, în cadrul seminarului, la sursele de finanţare a terorismului, care, susţine domnia sa, "s-au diversificat în ultima perioadă, fapt ce presupune şi diversificarea metodelor de prevenire şi combatere a acestora". Pe lîngă traficul de persoane, droguri, organe umane şi alte forme existente pînă în prezent, apar şi se dezvoltă surse noi de fonduri destinate activităţilor teroriste. Una dintre acestea este reprezentată de comerţul din zonele gri şi neagră, care, spune domnul Petrescu, susţine actele de terorism cu peste 400 de miliarde de dolari anual, 25% din sumă menţionată fiind colectată din zona Uniunii Europene.

Referindu-se la ţara noastră, secretarul de stat a precizat că poziţia sa geo-strategică, existenţa în proximitatea graniţelor naţionale a unor zone de instabilitate socio-politică, precum şi folosirea teritoriului naţional ca spaţiu de tranzit de către persoane suspectate că desfăşoară activităţi de susţinere a actelor teroriste, trebuie să determine autorităţile să acţioneze ferm, în special prin acţiuni de combatere şi prevenire a spălării banilor şi să supravegheze foarte atent fiecare entitate predispusă la aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb