Deutsche Börse AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, s-a adresat unei instanţe din Uniunea Europeană, solicitând anularea interdicţiei privind fuziunea sa cu piaţa transatlantică NYSE Euronext.
Deutsche Börse consideră că autorităţile de reglementare au greşit atunci când au analizat planul de fuziune care, dacă ar fi fost dus la bun sfârşit, ar fi creat cea mai mare bursă din lume.
"Autorităţile de reglementare nu au reuşit să evalueze în mod cores-punzător ofertele făcute de cele două părţi pentru înlăturarea temerilor antitrust şi au decis în mod eronat că rivalitatea dintre acestea limitează comisioanele pentru clienţi", conform dosarului înaintat de Deutsche Börse la Curtea Generală din Luxemburg.
Comisia Europeană a blocat în luna februarie planul de fuziune a celor două burse, tranzacţie evaluată la 9,5 miliarde dolari. Executivul de la Bruxelles a considerat că prin fuziunea celor două burse ar fi luat naştere un "cvasi-monopol" pe piaţa produselor financiare derivate din Europa. Achizţia NYSE Euronext de către piaţa germană ar fi pus "în mâinile" unei singure companii pes-te 90% din tranzacţiile cu derivate din Europa şi aproape 30% din cele cu acţiuni.
Tribunalul european poate anula decizia autorităţilor de reglementare ori poate solicita reexaminarea planului de fuziune, dacă stabileşte că pretenţiile Bursei din Frankfurt sunt justificate.
La finele lunii aprilie, Deutsche Börse a informat că profitul său net a scăzut cu 32% în primul trimestru din 2012, din cauza volumelor slabe de tranzacţii cu acţiuni şi derivate. În plus, piaţa germană a fost afectată de creşterea costurilor, printre care cele determinate de eşecul planului de fuziune cu NYSE Euronext.
Câştigul net al companiei a ajuns la 146,2 milioane de euro, de la 214,8 milioane euro în trimestrul întâi din 2011. Analiştii aşteptau 172 milioane de euro.