LA FINALUL LUNII DECEMBRIE 2018 Soldul investiţiilor străine directe - 81,12 miliarde euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 octombrie 2019

Soldul investiţiilor străine directe - 81,12 miliarde euro

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2018 a atins nivelul de 81,12 miliarde euro (faţă de 75,85 miliarde euro la finalul anului 2017), din care aproape 57,48 miliarde euro - capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,85%) şi aproximativ 23,65 miliarde euro - credit net primit de la investitorii străini (29,15%).

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD), în anul 2018, a înregistrat o valoare de peste 5,26 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Acestea arată că, din totalul de ISD, circa 5,54 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,97 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD, în valoare de 2,57 miliarde euro), iar 280 milioane euro înseamnă un credit net de la investitorii străini (valoarea creditelor nete primite de la investitorii străini a fost mai mică decât valoarea creditelor nete acordate acestora).

Aportul la capital în întreprinderile ISD este diferenţiat în greenfield, fuziuni şi achiziţii, dezvoltare de întreprinderi, precum şi restructurare de întreprinderi. Investiţiile greenfield şi cele din categoria fuziuni şi achiziţii (M&A) au urmat tendinţa din ultimii ani, înregistrând un nivel foarte redus. Conform cercetării BNR privind inves-tiţiile străine directe în ţara noastră, aportul investitorilor străini la capitalul întreprinderilor ISD nou-înfiinţate (investiţiile greenfield) a fost de numai 43 de milioane euro, iar aportul la capitalul societăţilor achiziţionate prin fuziuni şi achiziţii a fost de 165 milioane euro.

Studiul citat arată: "Ponderea predominantă în aportul la capital în anul 2018 este asigurată de restructurările de întreprinderi cu o valoare de 1,719 miliarde euro, reprezentând 58% din totalul aportului la capital din anul 2018, şi de dezvoltările de întreprinderi cu 1,046 miliarde euro, res-pectiv 35% din total aport. În ceea ce priveşte soldul investiţiilor străine directe, se constată că 63% din total, în valoare de 51,150 miliarde euro, sunt realizate în întreprinderile înfiinţate prin investiţii greenfield, denumite întreprinderi greenfield. Acest lucru evidenţiază impactul de durată al investiţiilor greenfield asupra economiei. Din punct de vedere al repartizării pe principalele activităţi economice, investiţiile străine directe în întreprinderi greenfield s-au orientat cu precădere spre industria prelucrătoare (28,9% din soldul ISD în întreprinderi greenfield). Alte ramuri în care aceste investiţii au o pondere semnificativă sunt construcţii şi tranzacţii imobiliare (19%), comerţ (17,6%) şi, respectiv, intermedieri financiare şi asigurări (9,3%)". Cea mai mare parte a investiţiilor străine directe în întreprinderi greenfield se concentrează în regiunea Bucureşti-Ilfov (61,2% din soldul ISD în întreprinderi greenfield), conform sursei citate. Aceasta arată că urmează regiunea Centru, cu 11,3%, regiunea Vest cu 10,1% şi Nord-Vest cu 6,1% din soldul ISD în întreprinderi greenfield. Cele mai mari investiţii în întreprinderi greenfield provin, ca şi în cazul soldului total al ISD, din Olanda (21,4%). Următoarele ţări de proveninţă sunt Germania (17,7%), Austria (9,3%) şi Italia, cu 8,4% din soldul ISD în întreprinderi greenfield.

Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 6,12 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,93 miliarde euro, şi pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,8 miliarde euro.

Veniturile nete din dobânzi s-au cifrat la 672 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din Româ-nia, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb