LA FINALUL VIZITEI DE LA BRUXELLES Premierul a anunţat că toţi oficialii europeni cu care a discutat susţin aderarea României la Schengen

G.D.
Politică / 27 octombrie 2022

Premierul a anunţat că toţi oficialii europeni cu care a discutat susţin aderarea României la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la finalul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, aceştia i-au transmis că susţin procesul de aderare al României la Spaţiul Schengen. Referitor la ridicarea MCV, şeful Executivului a precizat că ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a prezentat comisarului european Vera Jourova detaliile şi procesul tehnic prin care au fost elaborate legile Justiţiei, fiind "perspective pozitive astfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al MCV", relatează News.ro.

"Subiectele au fost următoarele - Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina şi desigur, la sediul NATO, am discutat aspectele legate de contextul de securitate. În afara agendei oficiale, am mai avut aseară o întâlnire cu oamenii de afaceri belgieni şi români. Pentru a rezuma concluziile întâlnirilor am să urmez agenda pe care am expus-o, iar în ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost două activităţi de evaluare, iar rezultate comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât, atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să avem susţinerea în acest sens", a afirmat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, la finalul vizitei oficiale de la Bruxelles.

El a adăugat că "e foarte bine cunoscut că sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţia bilaterală cu Olanda".

"Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tututor elementelor necesare. A fost transmisă o scrisoare de invitare la adresa ministrului de Interne olandez, astfel încât o delegaţie să vină în România şi să poată să vadă tot ce s-a întreprins şi am convingerea că toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a mai spus premierul.

Referitor la MCV, prim-ministrul a spus că a avut discuţii legate de întreg procesul tehnic prin care au fost elaborate legile justiţiei.

"Au fost discuţii între ministrul Predoiu şi comisari şi sunt perspective pozitive astfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al MCV", a completat Ciucă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine se opune aderarii Romaniei in Schengen - Olanda!

    Ce cauta Olanda in Schengen din moment ce produsele rusesti intra nestingherite in tara aia? 

    Cum ramane cu controlul la granita Schengen olandeza? 

    Guvernul olandez nu se solidarizează cu Occidentul în conflictul cu Rusia. În cele opt luni de război, a emis zeci de derogări de la sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate, scrie publicația rtl.nieuws.ro. Presa olandeză scrie că autoritățile au permis accesul în porturile olandeze a zeci de nave rusești, în ciuda interdicție portuare pentru navele care arborează pavilion rusesc, impusă de UE. Astfel de "scutiri" de la sancțiuni au fost permise de Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației, potrivit aceleiași surse. În total, 91 de "scutiri" De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat în total 91 de derogări. Ministerul Afacerilor Externe a justificat într-un comunicat spunând că astfel se „permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, scrie aceeași sursă. Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor olandez are voie să admită nave cu anumite încărcături, cum ar fi aluminiu și la alimente. Iar în 34 de cazuri, navelor rusești li sa permis pur și simplu accesul în porturile olandeze, scrie rtlnieuws.ro 

    Totodată, organizațiilor olandeze li se permite să primească energie de la fostele companii Gazprom. Companiile europene Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci au fost numite SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, nici un cent nu merge în Rusia. 13 organizații diferite au primit un total de 18 scutiri de la ministrul Schreinemacher, al Comerțului Exterior. Potrivit acestuia, motive sunt "umanitare. Ministrul Finanțelor poate acorda scutiri pentru bunurile înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care se încadrează în regimul de sancțiuni. Asta s-a întâmplat de 13 ori. Ministerul Afacerilor Externe a acordat odată o scutire pentru a permite „relațiile diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, tranzacțiile au fost posibile la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba despre bănci în care peste 50 la sută din acțiuni sunt deținute de statul rus, precum Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank. Ministerele implicate nu vor să facă publice denumirile companiilor și sectoarele, deoarece este vorba despre „informații sensibile la companie”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor. 

    b Unu singur se va opune. Suficient sa-i multumeasca pe multi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb