Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins din nou ofertele băncilor la o licitaţie organizată pentru vânzarea de obligaţiuni, fiind a treia operaţiune din luna februarie la care Trezoreria consideră prea ridicate randamentele cerute. Pentru această licitaţie, Finanţele au primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 323,4 milioane lei, iar valoarea programată a operaţiunii a fost de 100 milioane lei. Titlurile ajung la scadenţă în aprilie 2023.
Analiştii ING Bank estimau ieri dimineaţă că Finanţele vor accepta să plătească un randament maxim în jur de 5,65% pe an la licitaţia de ieri, cotaţie similară celei din piaţa secundară. Obligaţiunile fac parte dintr-o emisiune lansată în ianuarie 2013 şi prin care Finanţele au atras deja 5,316 miliarde lei. La lansare, Finanţele au atras 1,1 miliarde lei prin această emisiune, iar apoi au urmat mai multe redeschideri. La precedenta redeschidere a acestei emisiuni, din 27 ianuarie, Trezoreria a acceptat să plătească un cost de finanţare de 5,32% pe an.
Trezoreria a respins săptămâna trecută ofertele pentru două operaţiuni, considerând prea ridicate randamentele cerute. Din acelaşi motiv, MFP a reprogramat la începutul lunii o licitaţie pentru vânzare de certificate de trezorerie în valoare de 1,2 miliarde lei. Licitaţia a fost amânată pentru data de 20 februarie. Potrivit comunicatului transmis la începutul lunii februarie, citat de Mediafax, MFP a asigurat deja o bună parte din necesarul de finanţare pentru anul 2014, inclusiv prin cele două emisiuni externe în dolari. Finanţele au programat pentru luna februarie emisiuni de titluri de stat pe piaţa locală în valoare cumulată de 4,06 miliarde de lei şi, respectiv, de 200 milioane euro, lună în care ajung la scadenţă titluri de 1 miliard de lei. Finanţele au împrumutat deja 880 milioane lei. Trezoreria a atras în acest an 5,742 miliarde lei şi 278,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.