Uniunea Salvaţi România a anunţat că propune modificarea noii legi a pensiilor, susţinând că aceasta afectează grav persoanele care au muncit în condiţii deosebite sau speciale. Potrivit reprezentanţilor acestui partid, aplicarea legii în forma actuală reprezintă "un dezastru mai mare" decât se preconiza iniţial în Parlament.
• Creşterea vârstei de pensionare pentru angajaţii din domenii grele
USR atrage atenţia asupra faptului că interpretarea Casei Naţionale de Pensii conduce la o creştere indirectă cu trei ani a vârstei de pensionare pentru categorii de muncitori precum minerii, energeticienii şi angajaţii din combinatele chimice. Această schimbare este considerată de USR ca fiind o lovitură dublă pentru aceşti angajaţi, prin reducerea pensiilor şi prin extinderea perioadei active de muncă. Deputatul Radu Miruţă a subliniat faptul că "Guvernul Ciolacu le-a luat şi banii, şi anii", referindu-se la faptul că reducerea vârstei de pensionare pentru perioada 2001-2021 nu mai este valabilă. De asemenea, cei care au lucrat în ambele grupe de muncă (grupa I şi grupa II) pot beneficia de cumularea drepturilor doar dacă au 35 de ani lucraţi, o condiţie greu de atins pentru mulţi muncitori.
• Diminuarea beneficiilor
Conform USR, noua lege a pensiilor a redus beneficiile pentru cei care au muncit în condiţii speciale. De exemplu, dacă anterior se permitea o reducere de până la 13 ani a vârstei de pensionare, acum aceasta a fost limitată la maximum 11 ani. Totodată, angajaţii care au beneficiat de zile libere plătite pentru formare profesională sau alte drepturi contractuale pierd luna respectivă din calculul condiţiilor speciale. O altă modificare criticată este reducerea punctajului pentru pensie. Anterior, un muncitor putea primi un bonus de 50% al punctelor de pensie, dar acum acest bonus a fost diminuat afectând semnificativ valoarea pensiilor viitoare. Pentru a remedia aceste probleme, partidul a depus un proiect de lege în Parlament, care a fost deja aprobat de Senat, dar este blocat în Camera Deputaţilor. Termenul pentru raport a expirat în octombrie 2024, iar deputatul Radu Miruţă cere liderilor politici să pună proiectul la vot. Propunerea vizează recunoaşterea condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru cei ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate. Aceasta ar permite reducerea vârstei de pensionare şi un calcul mai avantajos al pensiilor pentru muncitorii afectaţi.