LA NIVEL GLOBAL, CREŞTEREA PIB - 2,2 TRILIOANE; CREŞTEREA CREDITULUI - 11 TRILIOANE $ Planeta se înglodează în datorii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 aprilie 2020

Planeta se înglodează în datorii

Călin Rechea

Ultimul raport Global Debt Monitor, de la Institute of International Finance (IIF), arată că datoria globală a crescut cu 10,8 trilioane de dolari în 2019, până la 255,3 trilioane, după o creştere cu 3,3 trilioane în 2018.

Valoarea agregată a datoriilor de la nivelul economiilor dezvoltate a crescut cu 4,1%, până la 184,2 trilioane de dolari, în timp ce datoriile de la nivelul economiilor emergente au crescut cu 5%, până la 71,1 trilioane de dolari.

Conform datelor de la IIF, ponderea datoriei globale în PIB-ul global a înregistrat în 2019 cea mai rapidă creştere din ultimii trei ani, pe fondul celei mai reduse creşteri economice din ultima decadă.

Astfel, randamentul noilor datorii se menţine pe tendinţa de scădere, ceea ce ridica numeroase semne de întrebare privind sustenabilitatea datoriilor încă înainte de blocarea economiei mondiale de extinderea pandemiei de coronavirus.

În condiţiile în care PIB-ul global a crescut cu circa 2,9% anul trecut faţă de anul precedent, până la 79,3 trilioane de dolari, ponderea datoriilor în PIB a crescut până la 322%, de la 317,5%. La nivelul economiilor emergente, ponderea datoriilor în PIB a crescut până la un nou record, de 220%, de la 147% în 2007.

Comparativ cu perioada premergătoare declanşării crizei financiare globale din 2008, ponderea datoriei globale în PIB-ul global a crescut cu 40 de puncte procentuale faţă de 2007, echivalentă unui avans nominal de circa 87 de trilioane de dolari.

La nivel sectorial, cea mai mare creştere anuală, de 4,3 trilioane de dolari, s-a înregistrat pentru datoriile guvernamentale, ajungându-se astfel la un sold de 70 de trilioane, în timp ce datoriile companiilor nefinanciare au crescut cu 2,8 trilioane de dolari, până la 74,2 trilioane, iar datoriile gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1,9 trilioane de dolari, până la 48 de trilioane, de la 35 de trilioane în 2007.

Cel mai ridicat grad de îndatorare al gospodăriilor se înregistrează în Elveţia, Danemarca, Norvegia, Canada şi Ţările de Jos, în condiţiile în care cele mai mari creşteri faţă de 2007 s-au observat în China (35 de puncte procentuale) şi Norvegia (30 de puncte procentuale).

În ceea ce priveşte datoriile companiilor nefinanciare, acestea au crescut cu peste 70% faţă de 2007, până la 91,6% din PIB, respectiv 74,2 trilioane de dolari.

Cel mai ridicat grad de îndatorare al companiilor nefinanciare se înregistrează în Canada, Chile, Franţa, Filipine, Singapore, Africa de Sus, Elveţia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii. Companiile din aceste ţări se confruntă cu riscuri de refinanţare extrem de ridicate, conform raportului de la IIF.

Evoluţia datoriilor de la nivelul economiilor emergente este deosebit de îngrijorătoare, în special pe fondul volumului ridicat al datoriilor în valută, care "reprezintă un risc semnificativ de lichiditate şi solvabilitate pentru anumite companii şi state suverane".

Conform datelor de la IIF, datoriile în valută ale economiilor emergente depăşesc 5,3 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă circa 8% din totalul datoriilor sectorului nefinanciar al economiilor emergente.

În ultima parte a raportului GDM este lansat, din nou, avertismentul referitor la riscul de refinanţare, în condiţiile în care obligaţiuni şi credite cu o valoare nominală de peste 20 de trilioane de dolari ajung la scadenţă până la sfârşitul acestui an.

Circa 23% din această valoare o reprezintă obligaţiunile şi creditele din economiile emergente. Mai mult, necesarul de refinanţare pentru creditele acordate în valută economiilor emergente reprezintă echivalentul a 730 de miliarde de dolari americani, iar 80% din această valoare o reprezintă creditele acordate în dolari americani.

Analiştii de la IIF prognozează că, în condiţiile unei emisiuni record de obligaţiuni guvernamentale în martie 2020, de circa 2,1 trilioane de dolari, şi a unei contracţii, în termeni nominali, a PIB-ului global estimată la 3% pentru întreg anul, ponderea datoriilor în PIB poate creşte exploziv în 2020, până la circa 342%.

În plus, "dincolo de dislocările pe termen scurt, creşterea deficitelor fiscale şi expansiunea masivă a agregatelor monetare pot accentua presiunile inflaţioniste".

După cum se mai arată în raportul IIF, o problemă deosebit de importantă o reprezintă stabilirea strategiilor de ieşire din acest cadru monetar şi fiscal ultrarelaxat, deoarece "prelungirea perioadei de aplicare a politicilor relaxate poate avea ca rezultat dezechilibre şi mai mari în ceea ce priveşte dinamica datoriilor şi a inegalităţii avuţiei/veniturilor".

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Satui de izolarea in casa si de terminarea banilor, oamenii vor iesi pe strazi in cautarea de resurse! Guvernele vor fi date jos! Maimarii lumii vor fi anchetati pentru lansarea de virusuri! Pot sa aiba mii de miliarde de dolari!

    1. Nu sunt cei mai puternici si nu isi pot impune vointa!

      Bine, stai jos!

      Actiunea cere reactiune! Nu poti opri ceea ce e logic! Tii miliarde de oameni in case, vor veni intr-o zi peste tine! Nu stiu cati vor ajunge in catuse: Hat, Cat, Pandelica far de Frica, The Decrepit with Tons of Money etc! Anul acesta au murit de cancer in lume 2, 235, 923 oameni de care nimeni nu a facut caz (Ro, 51, 000 de morti de cancer), 267, 040 de malarie, 3, 534, 239 de diverse boli in spitale resapate!, 243, 000, 000 de oameni fac fata foametei in tari precum Etiopia, Nigeria si Mali, in sub-Sahara! 3, 000, 000 de copii mor anual din cauza lipsei nutrientilor vitali! Hey, cuckoo, are you living a non-Newtonian world? Spitalele trebuie modernizate pentru a invinge bolile!

    Iata unde este adevarata provocare a elitelor nu covidul, au folosit covidul ca pretext pentru a injecta si mai multi bani din nimic, si in acest context au nevoie de sclavi care sa le mentina statutul, de aici si masirile totalitariste de educare a maselor: restrictii severe de circulatie, monitorizare adanca si continua, instaurarea fricii

    1. Nu numai dar.. datoria se poate inscriptiona pe viitorul cip biometric. Chiar daca datoria nu e facuta de tine in mod direct, cand vei avea un cip, vei avea automat o datorie de plata pe care statul a facut-o in contul tau. Aia e bataia pestelui.. de aici strofocarea stapanilor lumii... Cand ai un impozit pe venit, acel venit poate il ai, poate nu il ai.. cand ai insa o datorie certa si exigibila de plata, daca n-o platesti ti se poate restrictiona miscarea.

      Ieri a aparut in presa ca a aparut deja aplicatia romaneasca de urmarire biometrica generalizata: 

      COVID-19 LOCKDOWN TRACKER 

      Intre timp au sters-o baietii de pe Youtube (au avut grija) ca sa nu se inflameze lumea dar daca cautati pe net o sa gasiti.  

      Aplicatia respectiva biometrica asociaza direct fatza (pe care te pune s-o scanezi) cu CNP-ul, apoi nu mai ai voie sa parasesti zona de resedinta fiind monitorizat atat prin telefonia mobila (GSM) cat si prin camerele video care sunt peste tot si au recunoastere faciala. Plus ca te pun sa dai confirmare periodica ca esti la domiciliu la ore aleatoare la care trebuie sa scanezi fatza, sa vada ca esti acolo. 

      Daca e sau nu SEMNUL FIAREI va las pe voi sa discerneti.  

      Din acesti "bani din nimic" manâcam cu totii o paine! Inclusiv tu si Rechea! Cata ipocrizie sa demonizezi consumul pe datorie si în acelasi timp sa beneficiezi din plin de acest sistem economic!

      Bancile comerciale vor avea interzis cat de curand la produs moneda scripturala, doar vor deveni brokeri de credit ai bancilor centrale. Atunci, peste 80% din angajatii bancilor vor fi dati afara intrucat totul se va petrece online. Vor fi plasati doar banii bancii centrale cu o mica dobanda sau comision, atat.. Nu vor mai exista banci comerciale, totul va fi online.

      Adica ce-ai vrea, sa ne sinucidem ca bancile arunca bani fara acoperire pe piata?

      Se pare ca asta este mesajul lui Rechea! Ce nu ai inteles?

      Covid =criza economică. Închiși in case cu masca pe fata ne uitam cum se prăbușește economia și noi odată cu ea !!!!

      Tu nu pricepi comentariul pe care il comentezi. Si nu se pare, ci sigur.

    Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, faptul că s-a gândit la un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile, iar restul să fie „plătiți într-un fel de șomaj tehnic și invers”.

    1. E tzeapa totala. Dupa logica asta si datoria la banca, utilitati, taxe, ar trebui sa fie 15 zile in suma fixa, si restul de 15 zile sa fie redusa la 75%

      Nu va lasati tzepuiti de baietii astia..  

    ... se pot sterge din pix aceste datorii ... nimic mai simplu ... probabil ca la asta se va recurge ...

    apoi , din nou se va da drumul la tiparnite de bani ... si tot asa ...

    keep it simple ! 

    1. asta i valabila dar pt dulai, sclavie pt catei, venezuela generalizata

    "Trilioane, rad in soare argintii... trilioane... in zori de zi..."

    Numai ca, ghinion, acesti bani nu sunt pentru muritorii patetici de foame, paziti de armata cu arma la fund sa nu iasa din case ci sunt, ati ghicit, pentru banci, guverne, corporatii... Daca cererea agregata (adica banii sclavilor) e gripata si nu poate conduce la crestere economica, atunci porneste banca centrala imprimanta si sa vezi cati bani intra in economie - fara numar fara numar...  

    Iar sclavii, ingroziti de virus si de faptul ca mor de foame ca niste caini.. or sa ceara singuri cipul, vaccinul si un stat socialist tatuc care sa aiba grija de ei.. o sa vedeti.. Cat de curand. O sa fie Noua Revolutie Socialista din octombrie cu Lenin in fruntea bancilor centrale pe post de tatuc.  

    O sa va explice dnele Ursula, Lagarde si alti sefi de sefi de banci centrale, FMI-uri, banci mondiale, cum sta treaba cu imprimanta... "de la fiecare dupa posibilitati, pentru fiecare dupa nevoi".. remember ?? 

    1. E o scamatorie imensa! De ce nu se ingrijesc de cele 795, 000, 000 de oameni care mor de foame in lume?! De bolnavii de cancer? Trebuie repornite incetul cu incetul activitatile! IMM-uri, marile uzine, ferme! Altfel populatia moare de foame! Guvernul incompetent va fi judecat de populatia revoltata!!! Factorul REACTIUNE NU A FOST LUAT IN CALCUL!!! Un vaccin se testeaza in 20 de ani, pentru a vedea daca va conduce la boli de inima, cancer!!!

      Politia Politica va avea grija de orice persoana careia ii curg mucii! La zdup, automat declarata de CoVid-19 bolnava! Tratament cu substante toxice, situare in acelasi loc cu bolnavii adevarati, declararea mortii! Totul pentru NOUA ORDINE MONDIALA!

      UK, It, cate 600, 000! USA: 2,640, 000! Cine determina o asa de mare rata de mortalitate? Cine isi pune ventilatorul moare mai rapid! E cunoscut cazul asistentei care a acceptat sa i se preleveze o proba: soul, la fel, iar la o zi, starea de sanatate s-a inrautatit brusc si a murit!

      UK, It, cate 600, 000! USA: 2,640, 000! Cine determina o asa de mare rata de mortalitate? MEDICINA EXTREM DE PROASTA! S-a DOVEDIT ACUM CA NU POATE FACE FATA! Cine isi pune ventilatorul moare mai rapid! E cunoscut cazul asistentei care a acceptat sa i se preleveze o proba: soul, la fel, iar la o zi, starea de sanatate s-a inrautatit brusc si a murit!

      Pai toata nenorocirea asta a inceput dintr-un stat socialist! Este posibil sa asistam la o noua revolutie in piata Tiananmen impotriva dictaturii comuniste! Mai ales daca americanii pun in aplicare un embargou impotriva a tot ce produce China!

    Nu tot folosiți cuvântul "sclavi",cel puțin nu în Europa:avem casă, mașină, mâncare ce vrem,putem să ne indragostim cum vrem,putem chiar cu salarii obișnuite să ieșim afară ,ce dracu mai vreti?Sclav e cel ce gândește așa!

    Toate acestea se intampla ca sa ajungeti la sapa de lemn si sa cadeti in genunchi in fata FIAREI implorand vaccinul si CIP-ul singurele variante pe care o sa le mai aveti dupa 3 luni de infometare.

    Schimbarile biometrice sunt adoptate cu viteza luminii si nimeni si nimic nu le va putea opri.

    Nu va speriati ca se prabusesc bursele.. are cine sa cumpere din ele, actiuni la pret de nimic.. Paradisurile fiscale duduiau de bani inainte de virus..  

    1. Sevraj,paratacemol....

      Am rezerve pentru 6 luni o sa ma roage ei pe mine cu cipu si doar ce am schimbat buletinu care sincer e mai ieftin decat cel vechi care era mai gros :))

      Peste catva timp, nu prea lung

      - - Raspunde, Hatz, de ce ai furat in timpul CoViD19!? 

      - Imi pare rau, erau conditii speciale! 

      - Noi n-am uitat!  

      Cu Hatz erau alti inculpati, zeci si zeci, in ALTE SALI DE INTEROGATORIU, implicati in acest proces stil Nueremberg!

      ZECI DE ZIARISTI ASTEPTAU AFARA REZULTATUL ACESTUI PROCES TELEVIZAT... 

      EROII CARE AU MURIT PENTRU CA UNII SA-SI MAREASCA AVERILE! SI EROII DIN SISTEMUL MEDICAL SUB-SUB-...-SUBDOTAT!

      SI ASA SCAPASERA FOARTE USOR IN TRECUT! CA SA FIE PROMOVATI! PENTRU FURT DIN BUGETUL DE STAT CU OCAZIA COVID-19!

      SI ASA SCAPASERA FOARTE USOR IN TRECUT! CA SA FIE PROMOVATI DIN MAINILE AGENTIEI ANTI-CO! PENTRU FURT DIN BUGETUL DE STAT CU OCAZIA COVID-19!

      Aroane, sas de-aici!

      Vezi sa nu te ia SAS-ul! Colaborationistule! Maquis-ul vegheaza!

      Que tu fous le camp, Collabo! Le Maquis veille!

      Civil War is about to come! Collabo, we know who you are!

      de câte dreacu de ori trebuie sa îți repete omul că nu va fi așa?

      Am citit printre comentariile mai vechi.. că sunt unii care te cunosc și că postezi numai aiureli pro Rusia. că ești plătit sa bagi fumigene din astea cu fiara că sa bagi panica in oameni. mai taci dreacu din gura. 

    Cei care au pus la cale aceasta mega-mascarada francmasonica mediatica de proportii cu COVID-ul, vor raspunde in fata poporului, care va iesi violent in strada si le va da cu dronele in cap acestor impostori care incearca sa calareasca lumea.

    Traiul pe datorie trebuie scos in afara legii, iar toate bancile desfiintate si trimisi la sapa (munca productiva) toti parazitii care umbla cu bani virtuali.  

    1. In sfarsit vi cu o idee buna Cristian.Obesesia ta cu cipul ....exista metode de fentare pe care hakerii o stiu.Vor face bani garla daca se aplica.

      Recunoasterea faciala e deja in teste. De asta au restrictionat traficul dupa ora 22, ca sa poata vedea pe camere cine misca, ce fatzuca are si pe unde umbla. De fapt se testeaza niste sisteme.

      Aceste sisteme biometrice nu s-ar putea introduce in veci daca nu bagi o spaima de moarte in popor. Iar inteligenta artificiala a aratat ca, la nivel de mase cele mai intense frici sunt: moarte, boala, foame, rate, impozite. De aceea se pune puternic accent pe aceste frici de catre presa mondiala aservita FIAREI.  

      Numai ca lumea nu e atat de idioata pe cat cred baietii aia si a inceput sa se prinda, despre ce e vorba si de faptul ca virusul a fost umflat cu pompa pentru a pune la cale ticalosii.  

      Tu crezi ca Boc, la Cluj, ar fi indraznit vreodata, pana la sfarsitul sistemului solar sa ridice drone in aer cu care sa supravegheze tot Clujul ?? Think about it. 

      Militarizarea urbana nu se face decat pe fond de frica, atlfel ti se urca lumea in cap de n-ai aer. De asta circula politia pe strazi la intimdare mai ceva ca Securitatea lu Ceausescu.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb