Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunesc săptămînal în şedinţă pentru a dezbate problemele din Justiţie. De cele mai multe ori este prezentă şi Monica Macovei, ministru al justiţiei. Domnia sa vine de fiecare dată cu braţele doldora de dosare, asigurîndu-se că membrii CSM vor primi ultimele noutăţi din domeniu, postate, de altfel, şi pe site-ul ministerului. Iniţiativa ministrului îi cam lasă rece, însă, pe membrii CSM, pe care îi interesează alte probleme, unele hilare de-a dreptul.
Dar iată cum decurge, de obicei, o şedinţă a Consiliului: ministrul justiţiei intră în şedinţă, propune un subiect arzător (de pildă faptul că mandatul cîtorva membri din conducerea Instanţei Supreme (ÎCCJ) au mandatele expirate sau că este momentul să înceapă reforma justiţiei). Numai că cei prezenţi la şedinţă consideră nepotrivite subiectele propuse de ministrul justiţiei. Membrii CSM supun la vot dezbaterea respectivelor probleme, iar, invariabil, cu majoritate de voturi şi cîteva abţineri, ele sînt amînate pentru săptămîna viitoare sau chiar pentru peste două săptămîni. Ideea este că, nici după două săptămîni, ministrul justiţiei nu primeşte răspunsul dorit. Un exemplu ar fi acela că vicepreşedintele ÎCCJ şi trei preşedinţi de secţii au rămas la conducere, chiar dacă, în opinia ministrului Macovei, ei ocupă ilegal poziţiile respective. Au existat cazuri în care, chiar în plen, preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, a acuzat-o pe Monica Macovei că a scris "Consiliul Suprem al Justiţiei" cu litere mici. Şi nu este singura acuzaţie de acest gen. Deranjată vizibil de faptul că preşedintele CSM acordă mai multă importanţă unor erori de scriere decît subiectului propriu-zis, Monica Macovei subliniază de fiecare dată că de fapt fondul problemei este ocolit deliberat. Cel mai mult interes însă, pentru spusele sale îl manifestă ziariştii. Puţinele satisfacţii pe care doamna ministru le are după o şedinţă CSM, sînt primite de la gazetarii, care îi răspund afirmativ la întrebarea "Aţi înregistrat asta?", referindu-se la vreo grosolănie facută de cîte un membru CSM. În acest ritm al CSM, nu este de mirare că justiţia română este scrisă cu litere mici...
• Monica Macovei, pîrîtă de PSD la organismele internaţionale
PSD o acuză pe Monica Macovei, ministrul justiţiei, că vrea să politizeze sistemul juridic, prin modificarea legilor privind statutul magistraţilor. Fostul ministru de resort, Cristian Diaconescu, susţine că măsurile Monicăi Macovei contravin atît normelor convenite cu Uniunea Europeană la capitolul Justiţie, încheiat anul trecut, cît şi Constituţiei. Cristian Diaconescu afirmă că Monica Macovei are un scop precis, şi anume: să permită imixtiunea politicului în actul de justiţie, astfel încît ministrul justiţiei şi preşedinţia să se implice în activitatea procurorilor şi a magistraţilor.
Actualul ministru nu are sorţi de izbîndă în lupta pentru reforma din justiţie. Acum două zile, demnitarul s-a chinuit timp de o oră să îi convingă pe membrii CSM să ia în discuţie cele trei proiecte de lege, însă cererea ministrului a fost ignorată.
PSD consideră că Monica Macovei pune frîne integrării europene. Adrian Severin declară că intenţiile Monicăi Macovei sînt să schimbe sistemul politic prin instaurarea unui regim de tip autoritar. Severin spune că fostul guvern a negociat textul legilor cu experţi ai Uniunii Europene, iar acest capitol a fost încheiat, ceea ce denotă că nu legislaţia este o problemă, ci implementarea ei. În acest sens, pesediştii cer instituţiilor internaţiona-le să efectueze o expertiză a actualelor texte de lege înainte ca Executivul să le aprobe prin ordonanţă de urgenţă. Pînă în prezent, PSD a sesizat Comisia de la Veneţia pentru Democraţie prin Dreptate şi Departamentul pentru Afaceri Juridice al Consiliului Europei. (ROMANA PUIULEŢ)