LA SESIZAREA ASOCIAŢIEI BROKERILOR CC solicită ASF şi BNR modificarea regulamentului privind formarea consultanţilor de investiţii

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august 2019

CC solicită ASF şi BNR modificarea regulamentului privind formarea consultanţilor de investiţii

În prezent, Institutul de Studii Financiare alături de Institutul Bancar Român beneficiează de un dublu avantaj competitiv faţă de concurenţii lor, în piaţa serviciilor de formare profesională a consultanţilor de investiţii, arată Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei (CC) cere Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Băncii Naţionale a României (BNR) să modifice "Regulamentul privind prestarea de servicii şi activităţi de investiţii în numele societăţilor de servicii de investiţii financiare şi al instituţiilor de credit", măsură menită asigurării unui mediu concurenţial normal în piaţa serviciilor de formare profesională a specialiştilor pentru piaţa de capital, mai exact a consultanţilor de investiţii.

Este o decizie ce vine în urma demersurilor Asociaţiei Brokerilor care a semnalat, în data de 19 februarie a acestui an, o serie de aspecte privind anumite prevederi din Regulamentul menţionat, cu posibil impact anticoncurenţial în piaţă.

Consilul Concurenţei menţionează că, pentru asigurarea unui mediu concurenţial normal în piaţa serviciilor de formare profesională iniţială pentru consultanţii de investiţii din piaţa de capital, este necesar ca ASF, în calitate de entitate ce atestă furnizorii de astfel de servicii, să nu fie prezentă în piaţă, fie şi în mod indirect, prin intermediul Institutului de Studii Financiare (ISF), în a cărui activitate curentă este implicată atât prin numirea organelor de conducere, cât şi prin controlul activităţii acestuia.

În condiţiile în care ISF este prezent în piaţa serviciilor de formare profesională pentru consultanţii de investiţii din piaţa de capital, în calitate de furnizor de astfel de servicii contra cost, acesta desfăşoară o activitate economică, fiind firesc să beneficieze de acelaşi tratament precum competitorii săi, atât la intrarea în piaţă, cât şi pe parcursul exercitării activităţii respective, subliniază entitatea ce are drept scop protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei şi a unui mediu concurenţial normal.

Conform CC, în situaţia de faţă, ISF alături de Institutul Bancar Român (IBR), beneficieză de un dublu avantaj competitiv faţă de concurenţii lor prin:

- faptul că nu sunt supuse constrângerilor concurenţiale legate de îndeplinirea condiţiilor de atestare/recunoaştere;

- calitatea lor de organisme de examinare şi certificare a participanţilor la cursurile de pregătire profesională organizate inclusiv de către concurenţii lor.

În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei, solicită ASF şi BNR să modifice prevederile Regulamentului în sensul:

- fie al constituirii unei comisii de recunoaştere/atestare a furnizorilor de cursuri, ulterior de examinare şi certificare a cursanţilor, a căror componenţă să fie preponderent independentă de piaţă;

- fie al organizării, de către ISF, respectiv IBR, doar a acelor cursuri de formare profesională pentru care nu intră în competiţie cu alte cursuri furnizate de entităţi independente din piaţă, atestate de ASF/recunoscute de BNR în acest sens şi pentru care asigură examinarea şi certificarea cursanţilor.

Asociaţia Brokerilor, ce numără optsprezece membri, este o organizaţie profesională şi patronală a societăţilor de servicii de investiţii financiare şi a instituţiilor de credit active din piaţa noastră de capital, fiind atestată de către ASF ca organism de formare profesională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dan Paul a dat o copita in BNR si BNR a cazut in fund. In cadere, BNR-ul a trantit si ASF-ul. Sau invers, depinde care era mai in fata la momentul copitei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb