LA SFÂRŞITUL LUNII MAI: Deficitul bugetului general consolidat a scăzut la 1,05% din PIB

F. A.
Macroeconomie / 25 iunie 2013

Deficitul bugetului general consolidat la sfârşitul lunii mai a anului curent a fost de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic decât în luna precedentă şi cu 0,18 puncte procentuale mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează un comunicat de presă remis de Ministerul Finanţelor Publice.

"Deficitul se încadrează în limitele agreate cu organismele financiare internaţionale, fiind în linie cu deficitul prognozat pentru sfârşitul anului 2013", se arată în comunicat.

Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă, potrivit comunicatului.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de aproximativ 81,1 miliarde lei, reprezentând 13,0 % din PIB, au fost, în aceeaşi perioadă, cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu +9,7% şi respectiv +3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Încasările din TVA au crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia favorabilă evidenţiind faptul că acestea nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare, se mai arată în comunicat.

Accizele au crescut (+6,3%) ca urmare a majorării accizei la motorină şi a cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor, dar şi ca urmare a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării.

Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 87,6 miliarde lei, reprezentând 14,1% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 6,1%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate.

S-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul 2012, cu 5,4% la subvenţii, în timp ce plăţile pentru dobânzi s-au redus cu 0,2%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb