LA SUMMITUL NATO Bush şi Putin vor discuta despre CFE şi scutul antirachetă

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 28 martie 2008

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ieri că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american George W. Bush vor discuta, atât la summitul NATO de la Bucureşti, cât şi ulterior la Soci, despre CFE, scutul american antirachetă şi alte probleme de securitate, transmite RRA. Alte subiecte pe care le vor aborda cei doi şefi de stat sunt chestiunea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune şi demilitarizarea spaţiului cosmic.

Rusia şi Statele Unite poartă o răspundere specială pentru securitatea regiunii euro-atlantice, a declarat Lavrov. Potrivit şefului diplomaţiei ruse, convorbirile ruso-americane asupra scutului antirachetă continuă, poziţia Moscovei rămânând aceeaşi, de opoziţie faţă de proiectul american. În schimb, a spus el, Rusia propune crearea unui sistem colectiv cu participarea Rusiei, Statelor Unite şi ţărilor europene.

Lavrov a făcut acest anunţ ieri, după întâlnirea cu omologul său din Tadjikistan, Hamrohon Zarifi.

Declaraţiile lui Lavrov intervin după ce miercuri seară preşedintele american George W. Bush anunţase că a fost invitat de omologul său rus la o întâlnire informală la Soci, după summitul NATO de la Bucureşti la care participă ambii şefi de stat.

"Voi merge în Rusia, (...) preşedintele Putin m-a invitat în Rusia", a spus Bush la finalul unei întâlniri cu presa străină de la Casa Albă. "Preşedintele Putin m-a invitat la Soci pentru a discuta despre acordul strategic, în care scutul antirachetă este un element esenţial", a spus el.

"Este foarte important să avem relaţii bune cu Rusia", a mai spus Bush. "Suntem încrezători că putem ajunge la un acord asupra unor chestiuni foarte importante", a adăugat el.

Preşedintele american a precizat că va merge în Rusia după vizita din Croaţia, programată pentru 4-5 aprilie. Bush îşi va începe turneul european în 1 aprilie în Ucraina, iar în 2-4 aprilie se va afla la Bucureşti pentru summitul NATO.

Proiectul scutului american, care ar trebui să fie amplasat până în 2012 în Polonia şi în Cehia, a tensionat relaţiile cu Rusia în ultimele luni. Statele Unite spun că este vorba despre apărarea aliaţilor europeni în faţa unei ameninţări balistice din partea unor state precum Iranul, dar Rusia consideră acest proiect o ameninţare la adresa securităţii sale.

Vizita recentă în Rusia a secretarului de stat american, Condoleezza Rice, şi a secretarului apărării, Robert Gates, pare să fi marcat apropierea de un acord între cele două mari puteri în acest dosar. Statele Unite au făcut Rusiei propuneri vizând calmarea temerilor sale cu privire la scut, propuneri catalogate de Moscova drept o garanţie că dispozitivul antirachetă nu îi va afecta securitatea.

Rice şi Gates i-au înmânat de asemenea lui Putin o scrisoare de la preşedintele Bush şi au propus Moscovei un acord-cadru care să reglementeze relaţiile dintre cele două ţări pe termen lung, după transferul de putere din ambele ţări. Putin îşi încheie mandatului în mai, în timp ce Bush îl termină pe al său în ianuarie 2009.

Vizita la Soci îi va permite preşedintelui american să îl întâlnească pe Dmitri Medvedev, care îi va urma lui Putin la Kremlin în 7 mai. Putin va deveni probabil şeful Guvernului, după ce se retrage de la Kremlin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb