LA UN AN DE LA CRAHUL PRODUS DE PANDEMIA DE COVID-19 Bursele americane, în cea mai rapidă recuperare din istorie

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2021

Bursele americane, în cea mai rapidă recuperare din istorie

Se împlineşte un an, astăzi, de la crahul produs pe bursele americane de măsurile de lockdown impuse în contextul declarării pandemiei de Covid-19. În urmă cu un an, activitatea economică din SUA a fost blocată, fiind pierdute, în consecinţă, sute de milioane de locuri de muncă.

Ulterior, însă, stimulii fiscali şi monetari fără precedent în istorie, iar mai târziu, dezvoltarea vaccinurilor au generat un scenariu de revenire greu de imaginat în mod normal, având în vedere severitatea crizei. Pieţele s-au redresat surprinzător de rapid, adeseori în disonanţă cu suferinţele din economia reală.

Evoluţia şovăielnică din ultimele săptămâni a pieţelor americane este de altfel într-un puternic contrast cu panica generalizată din lunile februarie-martie ale anului trecut. Începând cu a doua jumătate a lunii martie 2020, pe măsură ce Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a intervenit cu lichiditate din postura de cumpărător de ultimă instanţă, panica s-a disipat, sentimentul investitorilor s-a schimbat, astfel că plonjonul în "bear market" s-a dovedit a fi cel mai scurt din istorie şi a urmat cea mai rapidă recuperare, cu atingerea de noi recorduri.

Bursele americane, în cea mai rapidă recuperare din istorie

Referinţa bursei americane, indicele S&P 500, a atins un "bottom" (nivelul cel mai scăzut) la închiderea din 23 martie, de 2.273,40 de puncte, iar pe 18 august a bătut maximul pieţei "bull" anterioare pandemiei, din 19 februarie 2020, ajungând la 3.389,78 de puncte. Această evoluţie a indicat debutul unei noi pieţe "bull" (în urcare).

O tendinţă aparte - pe lângă lichiditatea masivă din sistemul financiar american - s-a manifestat totuşi în ceea ce priveşte interesul pentru companiile de tip growth - cele din tehnologie -, în detrimentul companiilor value, care au subperformat masiv având în vedere că activitatea economică a fost sub potenţial din cauza crizei sanitare.

Intrarea masivă în piaţa americană a investitorilor de retail şi utilizarea opţiunilor au reprezentat, de asemenea, caracteristici aparte ale anului 2020, fără de care evoluţia de anul trecut ar fi arătat diferit.

Pe lângă intervenţia Fed şi a guvernului SUA, care au luat măsuri monetare şi fiscale de o magnitudine nemaiîntâlnită, cotaţiile acţiunilor au fost sprijinite şi de activitatea de cercetare şi dezvoltare de soluţii medicale anti-Covid-19. Luna noiembrie a adus pe pieţe aşa-numitul "Vaccine Monday" pentru că în fiecare zi de luni, pe parcursul a 3-4 săptămâni, pieţele primeau o "doză" nouă de adrenalină şi optimism din partea ştirilor privind eficacitatea vaccinurilor, ştiri care impulsionau activitatea pe partea de cumpărare pentru că dădeau speranţe cu privire la revenirea la normal a vieţii şi activităţii economice.

Astfel, companiile care au marcat evoluţii foarte bune în toiul pandemiei - Amazon, Zoom Media, spre exemplu - au ieşit parţial din atenţia pieţei spre finele lui 2020, când a început o rotaţie către societăţile ciclice din industrie, energie, sectorul financiar, transporturi aeriene şi acţiunile firmelor cu capitalizări mici. Rotaţia a ajutat companiile care depind de mersul economiei să recupereze din decalajul faţă de companiile tehnologice, însă nivelul ridicat de incertitudine care persistă în materie de economie reală face ca cele două sectoare să fie parţial decuplate în acest moment şi mai degrabă cuplate la evoluţia pieţei americane de obligaţiuni.

Piaţa imobiliară din Statele Unite a evoluat, de asemenea, surprinzător de bine de-a lungul redresării economiei americane, în condiţiile în care dobânzile la creditele ipotecare au atins minime istorice în 2020, iar populaţia a căutat să fugă de oraşe şi să se relocheze în zone cu densitate redusă. Indicele Philadelphia SE Housing a crescut cu aproape 150% faţă de minimul crizei Covid-19, aproape dublu comparativ cu avansul referinţei bursiere S&P 500 în aceeaşi perioadă de timp.

Pieţele bursiere au beneficiat, de asemenea, de ceea ce se numeşte "TINA" ("there is no alternative" - nu există alternativă), în condiţiile în care politica monetară relaxată a Fed a ţinut randamentele nominale la obligaţiunile trezoreriei americane la minime istorice şi randamentele reale la niveluri negative, favorizând plasamentele în acţiuni.

Randamentul bondurilor americane cu scadenţa la zece ani a fost, în 2020, sub randamentul dividendului oferit de companiile din S&P 500, fapt care a început să se schimbe în ultimele săptămâni, pe fondul recalibrării aşteptărilor privind inflaţia şi dinamica economiei americane, care este aşteptată să crească cu peste 6% în 2021, ca urmare a sumelor injectate de politica fiscală. Creşterea randamentelor loveşte în general în atractivitatea companiilor tehnologice.

Rămâne de văzut cât de lungă va fi actuala piaţă "bull" - precedenta a fost cea mai lungă din istorie - şi cât de dificil va fi ca bursele să fie dezvăţate de efectele impulsului monetar. Ultimele cinci săptămâni au arătat deja cât de agitate sunt pieţele în contextul posibilei reduceri a stimulului monetar şi al poziţiei băncii centrale americane care a decis să fie reactivă şi nu proactivă în faţa inflaţiei ("behind the curve"), pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Evoluţia recentă vine atât din perspectiva acestui perceput pericolul hiperinflaţionist, cât şi din relaţia bănci centrale - pieţe, acestea din urmă fiind obişnuite să primească tot ce îşi doresc de la factorii de decizie de la nivelul băncilor centrale. Fed, în schimb, în momentul de faţă, ignoră piaţa americană de obligaţiuni, ceea ce exacerbează mişcările din piaţa respectivă şi accelerează majorarea costurilor de finanţare, care are potenţialul să înăsprească condiţiile financiare din SUA şi să încetinească redresarea economică pe care şi-a propus-o Fed ca obiectiv.

Merită amintite vorbele consultantului politic democrat Jim Carville, care spunea în 1994, la începutul preşedinţiei lui Bill Clinton, că dacă ar exista reîncarnare nu ar dori să se întoarcă pe pământ drept papă sau un jucător faimos de baseball, ci dorea să se întoarcă drept piaţa obligaţiunilor "pentru că poţi intimida pe oricine". În perioada primului mandat al lui Bill Clinton, randamentul obligaţiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a crescut de la circa 5,2% până la 8%, între octombrie 1993 şi noiembrie 1994, pe fondul îngrijorării din piaţă referitoare la creşterea cheltuielilor bugetare ale SUA.

"Consensul general este că întâlnirea FOMC (Comitetul de politică monetară al SUA - n.r.) din 17 martie a fost foarte «dovish». Este adevărat dacă te concentrezi pe dobânzile pe termen scurt, dar condiţiile financiare din SUA şi prin urmare creşterea economică depind de dobânzile pe termen lung. Mesajul din conferinţa de presă (a preşedintelui Fed Jerome Powell) a fost că aceste dobânzi sunt încă scăzute şi pot să crească în continuare. (...) Dezbaterea cu privire la supraîncălzirea economiei ar trebui să fie despre cât de sus vor duce pieţele dobânzile", scrie pe Twitter Robin Brooks, economistul-şef al Institute of International Finance, care anticipează o creştere a randamentului pe 10 ani al SUA spre 2%.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. "Rămâne de văzut cât de lungă va fi actuala piaţă "bull"

    cand se termina urmeaza o piata bear (scadere) care de exemplu pe sp500 va conduce la un bottom in zona 1500-1620 puncte.  

    acum sa vedem cat va mai creste.... maximul tehnic posibil e 4900-4950 puncte.  

    maximul in timp e martie-aprilie 2022.  

    mare, mare atentie: acestea nu sunt predictii efective, de luat ca atare! Sunt limite maxime de pret si timp de atins si au fost determinate in urma aplicarii unor extensii Fibonacci. Dar nu e obligatoriu sa urce pana la 4950 puncte sp500 si sa tina totul pana la martie-aprilie 2022.  

    Poate sa-si rupa gatul si maine aceasta minunata noua piata bull ....  

    Dar valorile notate de mine sunt de tinut minte.  

    1. Multumim.Totusi ,analiza tehnica in momentul de fata e o joaca,atata timp cat fed-ul a anuntat ca nu intervine in piata dobanzilor pana in 2023.Se poate ajunge la valorile expuse de dvs.Cine poate opri tiparnita fed?

      "Cine poate opri tiparnita fed?"

      raspuns : China, China si doar China. Si deja a inceput sa o faca . Le cam arata degetul (deocamdata aratatorul, nu cel mijlociu :D).  

      La ce ma refer: in fata volumului imens de cheltuieli asumate de SUA, China ca actor principal pe piata datoriilor de stat americane a inceput sa... deverseze lent (da, LENT!) deocamdata bonduri US in piata ... de aici variatiile intense din ultimile 2 luni.  

      Tine minte ca valoarea totala a bondurilor US excede capitalizarea totala (!) a pietelor americane de 2,3 ori.  

      China e cea mai mare detinatoare a datoriei SUA. Si SUA se pozitioneaza militar ca dusman efectiv al Chinei. E un major conflict de interese in constructie dpdv economic.  

      Daca isi pune capul China cu SUA o poate darama la nivel de datorie (US bonds) si ... da, ai ghicit! la nivel de moneda si piata US de capital.  

      Te intrebi cum ar putea scadea toate deodata? Se poate - prin redirectionarea masiva a fluxurilor de capital din toate clasele de active (us bonds, burse US si dolar) catre alte piete de capital si catre alte monede (atentie! orice alte monede - inclusiv euro, inclusiv ...leu! :D) . Vorbim de un interval de 1-5 ani aici. Tine minte asta. Sa nu ma acuze vreun bezmetic fara noima ca am prezis aprecierea leului si leul s-a dus in ceruri la 5.2-5.5 ron/1 euro. Vorbim de un interval de pana la 5 ani in care leul dupa ce face un top celebru (gen 5 lei si ceva...6 lei) dupa aia va suferi un proces extrem de agresiv de apreciere spre 4 - 4, ceva ron/1 euro (daca va mai exista euro atunci!...sau marca germana ca alternativa).  

      Nota:  

      Analiza tehnica nu e deloc o joaca . E o joaca daca nu e folosita corect. Ea are valoare predictiva si si-o demonstreaza doar atunci (!) cand e corelata cu factori fundamentali (analiza fundamentala) intelesi in sens dinamic (ca un film in care factorii fundamentali interactioneaza real-time, nu ca o fotografie unde toti factorii fundamentali sunt statici).  

      Analiza tehnica fara cea fundamentala inseamna doar niste litere si cifre puse aiurea pe un grafic , analiza fundamentala e doar un basm frumos si probabilistic spus cui doreste sa il asculte.  

      Cele doua trebuie intelese corelat si dinamic in acelasi timp pentru un frumos exercitiu predictiv al gandirii umane.  

      Hahahahhaaa :)) mi-a venit o idee strasnica!

      "raspuns : China, China si doar China. Si deja a inceput sa o faca . Le cam arata degetul (deocamdata aratatorul, nu cel mijlociu :D). " 

      Dupa ce le va arata aratatorul (atentionare in legatura cu "valoare" bondurilor), le va arata middle finger-ul (demolarea efectiva a burselor si pietelor bondurilor) ... ei bine dupa aia le va arata inelarul (degetul inelului, al casatoriei .... adica China va prelua ramuri intregi economice din US prin M&A - merges and acquisitions ) si la final, just for fun .... le va rata degetul mic intr-un "fingering" (da! in acel loc nevazut de soare! :)))) ) chinezesc la adresa poponetei americane Ahaahhahahaaaaaa :))))) .... stii ca asiaticii o au minuscula nu? :))  

      am sa numesc ce am scris la 1.3 "Teoria degetelelor penetrante chinezesti"

      Ahahhhahhahahaaa :))) m-am spart de ras in dimineata asta! :))))  

      E buna o partida de ras dar fara gluma daca ceea ce ai zis de china se prea poate realiza. Mai este o problema inainte de asta si anume razboiul total declansat de americani contra chinei si a aliatilor lor. Deci intre timp nu prea-mi fac griji ca moneda lor sau leul se va devaloriza masiv contra dolar....

      Si mai este un lucru cu analizele tale fundamentale pe care le-am crezut in ianuarie si uite ca nu s-au intimplat iar corelarea aia de baiat dastept dintre fundamental si tehnic o sa ti-o bagi acolo in dimensiunea chineza mentionata.

      Ai ratat in analiza puterea masei de mici investitori la momentul actual....asa ca fundamental imi datorezi niste scuze. 

      bancurile de pesti mici care se iau dupa curentul oceanului = asta sunt micii investitori...asta au fost si asta vor fi intotdeauna.

      "le-ai crezut in ianuarie". omule, atunci esti cam batut in cap.

      Sa te anunt atunci ca acest Vali ghicea acum un an faptul ca Rusia se va destrama ... cam acum. Ma prapadesc de ras mai ales de batutii in cap care "cred"

      minti de ingheata apele.

      am zis de destramarea Rusiei ca va avea loc in perioada 2036-2040 

      mai e mult pana departe.

      de ce calomniezi? 

      si se mai mira cineva de ce am perioade cand nu mai postez pe aici ... uite de asta ... de neghiobi ca cel de la 1.8

      In comentariile la care articol profetul nostru de serviciu descria ororile pe care le va abate asupra Europei si mai apoi a lumii pandemia de ciuma care urma sa izbucneasca (de fapt, a si izbucnit deja) in China la inceputul acestui an?

      Va mai amintiti? Trebuie sa fi fost un articol de prin vara trecuta, dar la vremea aceea domnu' Vali nu era inca si bancher, statea acasa si avea vreme de scris pe forumul Bursa cate 20-30 de comentarii pe zi. Hmmm... ca si-acum, de altfel. 

      Imi permit un mic sfat d-le Ban.Cher: accepti disputele cu oricine.

      Postati-va anlizele si nu bagati in seama ,,valurile,,. 

      EU va citesc postarile si le coroborez cu propriile idei. 

      Imi sunt utile. Va consider un ,,profesor,, BUN.

      Sper sa fiu inteles. 

      Subscriu la aceasta opinie !

      Interesantă explicația... Amuzant, dar plauzibil

      Buna Ben,

      Ai dreptate.  

      Nu sunt perfect - deloc.  

      Si mai am multe de invatat. In primul rand sa investesc mai mult in maturitatea intelegerii situatiilor.

      Multumesc, as aprecia daca si tu din cand in cand ne-ai ajuta cu viziunea ta legat de burse. Esti singurul de aici in care am eu incredere.  

      draga Prostu satului :)

      fa tu bine si da un google dupa cazurile de ciuma bubonica (Yersinia pestis) care au aparut la granita chinei cu mongolia.  

      mai apoi : nu am zis ca eu aduc ciuma :)) (suna iar funny)

      eu am zis ca e posibil ca datorita circulatiei marfurilor sa se raspandeasca bacteria aia 

      Unde am scris eu ca aduceti dvs. ciuma?!?

      Am facut ce mi-ati recomandat, m-am uitat pe Google. Cateva cazuri in China, sub 10, toate in vara anului trecut (ultimul parca in septembrie). Nimic asemanator cu apocalipsa pe care o proroceati in acel comentariu la care ma refeream - cu date precise, imi amintesc, prin noiembrie trebuia sa explodeze in China, prin februarie sa ajunga in Europa etc. Facuserati dvs. niste proiectii stiintifice si riguroase, care nu lasau nici umbra de indoiala - ca de obicei, adica. Nici vorba despre vreo afirmatie banala cum ca "e posibil ca datorita circulatiei marfurilor sa se raspandeasca bacteria aia..." 

      E posibil sa se raspandeasca, dar e posibil sa nu se raspandeasca, nu? O propozitie imposibil de combatut. 

      Poate regasiti dvs. acel articol. 

      Altfel, ma asociez d-lui de la 1.12, cu rugamintea sa-i dati inainte cu cat mai multe mesaje. Sunt pitoresti si amuzante, ne mai descretim fruntile, locul e mult mai trist si searbad de fiecare data cand va retrageti definitiv.

      Mai postez si eu cate ceva doar asa, sa reamintesc cititorilor din cand in cand ca trebuie sa va ia la fel de in serios cu aceste "analize" cum il iau si pe celalalt clarvazator, cel cu Fiara, Oculta, decimarea populatiei si ce mai scrie dansul pe-acolo. 

      Deci in cazul unui dialog onest nea Bancher Vali e bine sa recunosti acolo unde predictiile aruncate aici pe Bursa nu au fost corecte.

      Nu vreau ca mesajul meu sa fie inteles de tine in sensul unui HATE asa cum stie tot neamul romanesc sa ia prima data un mesaj. E multa munca si citire de carti, asa cum recomanda Make, pentru a fi intelept si macar a intelege ce se intimpla pe bursa si in viata.

      Daca m-ai inteles, atunci te cred in toate "spredictiile" 

    După ex.anterioarei crize când au urmat parcă 4 sau 5 QE, acum mai avem în față încă cel puțin 5 reprize de tiparnita adică vreo 10.000 mld.,deci 5 ani de veselie pe burse !

    Datorie în PIB, o glumă! 

    Sunt un prost!!!

    1. Macar recunosti ca te plictisesti

      diferenta intre nefericitul care a postat mesajul de mai sus furandu-mi user-ul si mine e e-mail-ul pe care il atasez intotdeauna oricarui mesaj semnat cu user-ul acesta.

      rapiditatea venirii raspunsului (15: 44 si apoi 15:45) ma face sa ma gandesc ca e acelasi ratat fara scop in viata care s-a distrat cu un mesaj in bucla (a postat sub numele meu si apoi si-a raspuns siesi).  

      atata a putut respectivul nefericit. . .  

      amaratule!  

      nu ai putea posta nici macar un paragraf de analiza asa cum o fac eu aici.

      sa iti amintesti asta inainte de a mai folosi numele meu.  

      RAMIN LA ACEEAS PARERE AVUTA-POSTATA IN 19 02 2021.

      Cred in continuare in cresteri ,,usoare,, ale BET-ului pana prin iunie-iiulie, apoi reluam analizele. 

      Motivatii:  

      interventiile masiva ale bancilor centrale-FED...........BNR. 

      SLABIREA ,,presiunii,, covid. 

      lichiditati mari in piete, 

      dividendele, 

      ,,euforia,,...primaverii, 

      CRE D in cresterea SIF-urilor in general si in SIF5 si sif3 in special. 

      Motivatii: 

      concertarea determinata de lipsa pragului de detinere, 

      P/BV foarte mic, intre 0,4-0,6 subunitar--actiune mult subevaluata, 

      aparitia primelor ,,vijelii,, pe sif1, 2, 4. 

      participatii la soc bune si foarte bune cotate si necotate,

      ultima motivatie, cu voia d-voastra, cumpar si vind sif-uri din 2001. 

      In primavara vom primi aprecieri de la cele 3 societati de RATING.

      multumesc Ben

      Data viitoare cand vor veni evaluarile pentru Romania e luna aprilie 2021.  

      visuri

      cai verzi  

      si  

      SIF-oneaza o bere  

      si  

      GATA

      La culcare ca esti roman de mucava  

      Ho ca nu s-a închis bursa americana.

      Pe la 0,00 o să mă culc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb