LA UN AN DUPĂ ATACUL ASUPRA LEULUI,  Consiliul Concurenţei este departe de a lua vreo decizie în ancheta băncilor

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2009

Investigaţia Consiliului Concurenţei (CC) având ca obiect o posibilă înţelegere între anumiţi agenţi economici activi pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare, este departe de a se finaliza, deşi a trecut aproape un an de la demararea sa, spun reprezentaţii instituţiei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, ne-a explicat că astfel de inves-tigaţii durează mai mult pentru că sunt multe documente ce trebuie analizate, subliniind totuşi că timpul alocat pentru astfel de investigaţii se apropie de media europeană.

"Nu ne aşteptăm să se finalizeze prea curând ancheta, şi oricum, media anchetelor derulate de noi este de doi ani, pentru că avem multe de analizat", a mai adăugat domnul Chiriţoiu.

Pe 31 octombrie 2008, Consiliul Concurenţei a anunţat că a demarat o anchetă asupra instituţiilor bancare în urma mai multor semnale primite din presă şi de la Banca Naţională a României, reprezentanţii CC precizând că problemele de comportament concurenţial în piaţă ale băncilor se referă inclusiv la "creşterea excesivă a dobânzilor, atât la credite, cât şi la depozite".

Bancherii însă au respins ipoteza unei presupuse înţelegeri pentru o conduită comună pe piaţa interbancară sau pentru participarea la un presupus atac asupra leului. Dintre cele zece bănci la care au fost făcute controalele, doar "BRD - Groupe Societe Generale" nu a permis accesul reprezentanţilor CC la timp, refuzând să se supune unei inspecţii inopinate, fapt ce a costat-o o amendă de 19 milioane de lei (peste cinci milioane de euro).

În luna decembrie, BRD a contestat în justiţie amenda primită de la Consiliul Concurenţei în urma controlului efectuat la sfârşitul lunii octombrie, considerând măsura dispusă drept ilegală şi netemeinică.

Aceasta a fost a două oară din istoria Consiliului Concurenţei când a amendat un agent economic pentru refuzul de a se supune unei inspecţii inopinate. Un astfel de refuz reprezintă o contravenţie şi, potrivit legislaţiei în vigoare din domeniul concurenţei, se sancţionează cu 1% din cifra de afaceri înregistrată în anul financiar anterior sancţionarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb