La un an după ce izbucnirea pandemiei de Covid-19 a reordonat pieţele mondiale, provocând vânzări masive ale acţiunilor din unele sectoare, respectiv favorizând alte domenii de activitate, situaţia pare să se inverseze, iar cele mai lovite companii în 2020 încep să realizeze câştiguri anul acesta.
O analiză Bloomberg arată că redresarea acţiunilor puternic afectate la începutul crizei coronavirusului a susţinut evoluţia pieţelor din întreaga lume, în ultimele luni, când au fost consemnate recorduri maxime.
"Există acum o mare oportunitate pentru companiile care au suferit la izbucnirea pandemiei", spune, conform Bloomberg, Hani Redha, manager de portofoliu la PineBridge Investments, referindu-se la acţiunile companiilor aeriene, ale operatorilor de croaziere şi lanţurilor hoteliere. "Ne aflăm pe partea optimistă acum, fiind anticipată o revenire la mai multă normalitate, în curând".
Conform sursei, optimismul din ce în ce mai ridicat în rândul investitorilor cu privire la sfârşitul măsurilor de blocaj al activităţilor şi al restricţiilor de călătorie este resimţit în evoluţia recentă a acţiunilor cu cele mai mari câştiguri în timpul pandemiei, care pierd teren acum. Spre exemplu, titlurile platformei Zoom Video Communications Inc. se tranzacţionează cu aproximativ 27% sub vârful atins în 2020, iar cele ale serviciului online de livrări de alimente Delivery Hero SE din Germania sunt cu aproximativ 16% sub recordul din ianuarie. Ambele companii au beneficiat de pe urma restricţiilor impuse în 2020, acţiunile lor urcând pe măsură ce pandemia de coronavirus a luat amploare şi a schimbat modul în care trăim cu toţii.
Acţiunile Ubisoft Entertainment SA, producător francez de jocuri pentru PC şi jocuri video, şi cele ale magazinului online Ocado Group Plc din Marea Britanie au coborât, la rândul lor, după ce rezultatele financiare pe care le-au raportat nu au reuşit să le dea un impuls.
Totodată, acţiunile retailerului online Amazon.com Inc. din SUA stagnează din septembrie, chiar după publicarea informaţiilor care arată creşterea vânzărilor şi profiturilor sale.
Există, însă, şi câştigători de pe urma pandemiei care au continuat să prospere, ceea ce sugerează o abordare mai selectivă în rândul investitorilor. Firma de plăţi Adyen NV, ale cărei acţiuni au crescut cu peste 160% în 2020, şi operatorul suedez de cazinouri online Evolution Gaming Group AB, ale cărui titluri aproape s-au triplat anul trecut, au continuat să atingă recorduri aproape zilnic. Compania germană de kit-uri alimentare HelloFresh SE este încă un exemplu de societate care a continuat să câştige în 2021.
• Cererea mare de cumpărături online va supravieţui pandemiei
Investitorii pariază că o cerere mai mare din partea cumpărătorilor online va supravieţui pandemiei, în vreme ce societăţile care au doar retail digital, cum sunt Etsy Inc. şi EBay Inc. din SUA, ori Asos Plc din Marea Britanie, vor continua să aibă performanţe deosebite în 2021.
Însă, potrivit lui Poonam Goyal, analist Bloomberg Intelligence, retailerii de îmbrăcăminte precum Urban Outfitters Inc. şi magazinele universale precum Kohl's Corp. au şansa să recâştige o parte din piaţa pierdută în favoarea comerţului electronic, deoarece traficul bazat pe prezenţa în magazine va începe să se redreseze în a doua parte a anului. Ambele acţiuni (Urban Outfitters şi Kohl's) au câştigat peste 18% în acest an, depăşind evoluţia indicelui bursier major S&P 500 (din SUA), în timp ce titlurile Hennes & Mauritz AB din Europa au crescut cu 9,9%, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.
Reducerea concurenţei în domeniul punctelor de vânzare fizice după închiderea definitivă a unor magazine în timpul pandemiei va aduce beneficii unor mărci precum Primark (lanţ deţinut de Associated British Foods Plc), spune Alan Custis, şeful departamentului de acţiuni britanice din cadrul Lazard Asset Management LLC. În opinia sa, consumatorii vor dori să meargă în magazine după ce restricţiile impuse de pandemie vor fi relaxate.
"Oamenii încă se bucură de experienţa reală de cumpărături, în ciuda faptului că ştim că online-ul a crescut cu adevărat în perioada pandemiei", concluzionează Custis.
• Redresare în sectorul călătoriilor şi de agrement
Sectorul călătoriilor şi al timpului liber a revenit, dar multe entităţi, precum companiile aeriene şi lanţurile de cinematografe, rămân cu mult sub nivelurile pre-pandemie.
Conform Bloomberg, una dintre cele mai bune evoluţii a fost consemantă de Live Nation Entertainment Inc. din SUA, care a câştigat peste 80% de la sfârşitul lunii octombrie, tranzacţionându-se la un nivel record. Investitorii pariază că cererea în urcare va duce la o creştere a veniturilor şi profitului companiilor din domeniu, deşi unii analişti au avertizat că evaluările mari ar putea fi fără temei, în acest sector.
În Europa, optimismul cu privire la reluarea călătoriilor şi turismului a ajutat acţiunile InterContinental Hotels Group Plc şi ale companiei aeriene low-cost Ryanair Holdings Plc să îşi recupereze toate pierderile generate de pandemie.
Analiştii Morgan Stanley au ridicat recent ţintele de preţ pentru InterContinental, măsură care priveşte şi alte acţiuni ale companiilor de agrement europene, în baza cererii ridicate pentru călătorii.
Cu toate acestea, Rory Alexander, manager de portofoliu de acţiuni britanice la M&G Investments, anticipează că aşa-numitele "staycations" vor continua să se menţină în următorii doi ani. "Staycation" este o vacanţă în care o persoană sau o familie rămâne în ţară şi desfăşoară activităţi de agrement la distanţă pe parcursul unei zile, iar la finalul acesteia revine acasă, fără să aibă nevoie de cazare peste noapte.
Între timp, acţiunile operatorilor de pub-uri din Marea Britanie au crescut masiv, iar Rory Alexander aduce în atenţie un nivel ridicat de optimism care este deja inclus în evoluţia preţului unor titluri ale societăţilor de călătorii şi agrement.
• Proprietarii de imobile destinate retailului din SUA, favorizaţi
Proprietarii de centre de date precum Equinix Inc. şi Digital Realty Trust Inc. din SUA au fost favorizaţi anul trecut, pe măsură ce cererea din domeniu a crescut, dar, în ultimele luni, au revenit în atenţie proprietarii de imobile destinate retailului, ale căror titluri au urcat. Spre exemplu, acţiunile deţinătorilor de mall-uri Simon Property şi Kimco Realty Corp. au câştigat peste 70% de la sfârşitul lunii octombrie până în prezent.
Însă, în Europa, situaţia încă este provocatoare pentru acest domeniu. Conform analiştilor, rezultatele recente anunţate de Unibail-Rodamco-Westfield, cel mai mare proprietar franco-olandez de mall-uri din regiune, nu conţin aspecte pozitive.
În plus, Peer Klepierre SA din Franţa a anunţat recent că măsurile actuale de lockdown, care afectează 60% din magazinele sale, vor continua să îi afecteze fluxul de numerar în acest an, chiar dacă restricţiile asupra cumpărătorilor s-ar putea relaxa după luna martie. În condiţiile menţionate, acţiunile Unibail-Rodamco-Westfield şi cele ale Peer Klepierre au continuat să scadă anul acesta.
Deţinătorii de birouri au avut de suferit, de asemenea, din moment ce proprietăţile lor sunt goale, în contextul lucrului de la domiciliu. Totuşi, aceştia şi-au colectat chiriile, având o situaţie financiară mai bună decât cea a proprietarilor orientaţi spre retail. În contextul dat, analiştii preconizează că acţiuni precum cele ale Alstria Office REIT (Germania) şi Covivio SA (Franţa) vor reveni atunci când economiile ţărilor lor de origine se vor redresa.
Rămâne, totuşi, ameninţarea reprezentată de proporţia tot mai mare de persoane care lucrează de acasă, potrivit sursei, care anticipează că, probabil, dezvoltatorii cu clădiri mai noi, care pot fi adaptate cerinţelor în schimbare ale angajatorilor şi angajaţilor, vor prospera.
• Asia: sectorul sănătăţii - un câştigător important al anului 2020 - este, acum, cel mai mare pierzător
În timp ce acţiunile companiilor de tehnologie continuă să fie în fruntea creşterilor înregistrate pe pieţele din Asia, un sector "fierbinte" al anului 2020 a trecut acum pe scădere: îngrijirea sănătăţii.
Conform Bloomberg, indicele care măsoară evoluţia acestui sector are cea mai slabă performanţă din Asia, rămânând în urmă cu 9 puncte procentuale faţă de referinţa regiunii - MSCI Asia Pacific. Mai mult, indicele privind sectorul sănătăţii pare că va consemna, la finele lui februarie, pentru a treia lună consecutiv, o evoluţie sub cea a MSCI Asia Pacific, ceea ce va reprezenta cea mai lungă perioadă de pierderi din ultimii trei ani.
O aşteptare din ce în ce mai mare a revenirii la normal a economiei globale i-a determinat pe investitori să abandoneze pariurile făcute în timpul pandemiei, cum sunt cele pe companiile de asistenţă medicală (al doilea cel mai performant sector de anul trecut).
În schimb, acţiunile companiilor din domeniul energiei au revenit în baza redresării preţurilor ţiţeiului, iar societăţile financiare s-au consolidat datorită creşterii randamentelor obligaţiunilor.
"Piaţa reflectă aşteptările de redeschidere şi recuperare, care susţin mai degrabă sectoarele ciclice decât asistenţa medicală", declară Kieran Calder, şef al departamentului de cerecetare a acţiunilor companiilor asiatice din cadrul Union Bancaire Privee Ubp SA.
• Acţiunile Shin Poong Pharmaceutical din Coreea de Sud au scăzut cu 36% în 2021, după un avans de 1.600% în 2020
În Coreea de Sud, frenezia din 2020 a investitorilor de retail se estompează, generând slăbiciunea recentă a sectorului medical. În acest context, acţiunile Shin Poong Pharmaceutical Co., companie care dezvoltă un tratament împotriva Covid-19, au scăzut cu 36% în 2021, după o creştere cu 1.600% în 2020. Totodată, acţiunile Celltrion Pharm Inc., companie cu operaţiuni legate de vaccinurile împotriva Covid-19, au coborât cu 32% după ce a urcat cu peste 500% anul trecut.
"Una dintre caracteristicile proeminente ale pieţei bursiere sud-coreene este reprezentată de investitorii de retail, care tranzacţionează activ acţiuni şi au un comportament solid de turmă", spune Seo Sang-Young, strateg de piaţă la Kiwoom Securities, adăugând: "Cu excepţia cazului în care există îmbunătăţiri ale câştigurilor lor sau evenimente suplimentare precum dezvoltarea de noi medicamente, acţiunile companiilor farmaceutice sud-coreene tind să se întoarcă de unde au plecat anul trecut".
Concluzionând, analiştii sunt de părere că, în Asia, soliditatea acţiunilor companiilor de tehnologie se va menţine şi în noul an, mai ales în baza lucrului de la domiciliu, evoluţie subliniată de faptul că un indice al operatorilor de servicii de comunicaţii este cel mai mare câştigător din regiune.
1. Un bubble
(mesaj trimis de Cristian în data de 23.02.2021, 06:18)
Bursele, crypto sunt un bubble întreținut de guvernul mondial și băncile centrale care se va sparge rapid... Iluzia bunăstării și a a castigurilor rapide nu tine de foame.
Se vor prăbuși toate, o să vedeți. Ele sunt toate ținute artificial în viața, să meargă vaccinarea populației de către corporații, să aibă lumea o iluzie de încredere.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2021, 10:51)
Ce prost! Crede ca trebuie sa-si repete aberatiile, iar nu sa invete ce inseamna cuvantul guvern.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de True în data de 23.02.2021, 15:10)
Ce inseamna cuvantul guvern?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 23.02.2021, 22:12)
A combate, înseamnă a argumenta în contra, iar nu a jigni. Dai dovada de agresivitate nejustificata, de orizont îngust, de informații lacunare.