La vânătoare de lei în Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2023

La vânătoare de lei în Germania
Călin Rechea

Lumea şi-a ţinut respiraţia cîteva zile. Nu din cauza străpungerii iminente a liniilor ruseşti de contraofensiva ucraineană, nici din cauza valurilor de căldură din întreaga lume, care au confirmat că schimbările climatice nu reprezintă doar un scenariu al unor autorităţi răuvoitoare, hotărâte să terorizeze cetăţenii până când vor accepta fără crâcnire "dogma verde", singura religie acceptabilă în aceste vremuri "moderne".

Agenţiile de presă au descris minuţios întreaga acţiune a autorităţilor locale din Berlin. Drone, elicoptere, imagistică din satelit, poate chiar telescopul spaţial Hubble, şi alte "minunăţii" ale tehnologiei moderne, au urmărit amprenta termală şi a emisiilor de CO2 ale unei "vietăţi" care a terorizat locuitorii capitalei Germaniei.

O leoaică este în libertate în suburbiile Berlinului, au anunţat autorităţile, care au recomandat prudenţă maximă. Specialiştii din Ministerul Sănătăţii, condus de Karl Lauterbach, nici măcar nu au mai avut timp să recomande cetăţenilor să îşi facă al 15-lea rapel din vaccinul anti-Covid, a cărui eficienţă a fost dovedită şi împotriva muşcăturilor de lei.

Căutările nu au avut rezultat, iar autorităţile au declarat, după consultarea experţilor, că animalul a fost probabil un mistreţ, după cum scrie BBC.

Dar poate că vânătoarea de lei are, totuşi, un viitor în Germania, în condiţiile în care devine tot mai evident că sectorul industrial nu mai are niciun viitor.

Cele mai recente date de la S&P Global referitoare la indicii PMI (Purchasing Managers' Index) ai activităţii economice din Germania arată o accentuare a contracţiei din industria prelucrătoare, pe fondul declinului puternic al producţiei şi comenzilor noi. Aceeaşi tendinţă negativă este prezentă şi la nivelul întregii zone euro.

Prognozele au fost revizuite şi arată recesiune şi în a doua jumătate a anului în cea mai mare economie a Europei.

"Se aşteaptă ca rezultatul să aducă noi apeluri adresate BCE pentru oprirea majorării dobînzilor, în condiţiile în care se aşteaptă o nouă majorare de 25 de puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară", a scris Financial Times pe marginea raportului de la S&P Global.

Dar cât de realiste sunt aşteptările privind învigorarea activităţii economice şi reluarea creşterii doar ca urmare a măsurilor de politică monetară?

Vor contribui acestea la reducerea preţurilor energiei? Nu contează chiar deloc incertitudinile extreme induse de politicile economice şi energetice din Europa, care garantează un singur lucru, respectiv preţuri mult mai ridicate ale energiei, în toate formele sale, comparativ cu alte regiuni ale lumii şi declinul accelerat al competitivităţii?

Prognozele negative pentru Germania sunt susţinute şi de indicele Ifo privind climatul de afaceri, care a scăzut peste aşteptări şi în iulie 2023.

"Starea de spirit în rândul companiilor germane continuă să se deterioreze, iar speranţele unei redresări economice în a doua jumătate a anului se diminuează", scrie Handelsblatt pe marginea comunicatului de presă al Institutului Ifo.

Cotidianul german mai subliniază că "nu există aproape nicio rază de speranţă în industrie" şi îl citează pe un economist de la Ifo, care avertizează că cererea externă este slabă şi "nu poate fi aşteptat niciun impuls din partea exporturilor".

Reuters a scris recent că "inflaţia şi criza energetică împing tot mai multe firme germane spre insolvenţă".

Datele preluate de la agenţia de credit Creditreform arată un număr de 8.400 de companii intrate în insolvenţă în prima jumătate a anului, cu 16,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta este cea mai mare creştere a numărului insolvenţelor din ultimii 20 de ani

"Greutăţile enorme cauzate de costurile excesiv de ridicate ale energiei şi materialelor îşi fac simţit efectul", a declarat Patrik-Ludwig Hantzsch, economist-şef la Creditreform, pentru Reuters.

Un factor major al creşterii insolvenţelor l-a reprezentat şi "alocarea generoasă a banilor de la stat în perioada crizelor din trecut, ceea ce a făcut ca firmele să fie prea dependente de finanţarea de la stat şi nu şi-au adaptat modelele de afaceri pentru a deveni mai eficiente decât atunci când a fost prea târziu", conform analizei de la Creditreform.

Această combinaţie a factorilor negativi "se întoarce împotriva firmelor şi le împinge către o fundătură economică într-un mediu de creştere a dobânzilor", după cum a mai declarat Hantzsch, care estimează noi creşteri semnificative ale numărului insolvenţelor şi în restul anului.

Va urma, probabil, şi o creştere puternică a şomajului.

În aceste condiţii, statul german ar trebui să stimuleze agenţiile de plasare a forţei de muncă să promoveze şi ocupaţii exotice cu perspective bune într-o ţară afectată dramatic de încălzirea globală, cum ar fi organizatorul de safari.

Organizatorii îi vor putea îndruma pe amatorii veniţi din întreaga lume către cele mai bune locuri de vânătoare, iar preţurile mari cerute pentru un leu doborît ar putea să conducă la acumularea unor resurse financiare suficiente pentru relansarea economică a Germaniei, aşa cum a fost "demonstrat" şi în cazul ţărilor din Africa, care arată întregii lumi de zeci de ani că nu ai nevoie de industrie pentru dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Amuzant, daca nu ar fi trist.

    Indivizii de la ue responsabili de halucinatiile numite politici de mediu, au emis ieri un nou document prin care au ridicat tintele de depoluare pentru 2030 si au fost imediat adoptate.

    Hartia suporta orice halucinatie. 

    bine , dar oamenii sanatosi la cap , catio rmai fi , ce fac ?

    1. se ascund

    Glumițele din debutul articolului au, ca obicei, valabilitate redusă. :

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb