Lacul Ursu din staţiunea balneoclimaterică Sovata, cel mai mare lac helioterm din lume, se deschide publicului în data de 24 iunie, după ce Lacul Aluniş s-a deschis la finalul lunii mai, conform unui comunicat de presă.
Andrei Rusu, directorul administrativ al Ensana Health Spa Hotels Sovata, a declarant: "Ne bucurăm că lacul este într-o stare foarte bună, şi vă anunţăm că toate analizele apei au ieşit foarte bine, astfel că, pe 24 iunie dăm startul unui nou sezon de scăldat în cel mai mare lac helioterm din lume".
Acesta are cea mai mare concentraţie salină de pe planetă şi a împlinit de curând 147 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării. Astfel, pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras, s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit istoricului, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare.
Cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, adâncimea de 18 metri şi o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este caracterizat de fenomenul de heliotermie, care s-a conturat ca urmare a scurgerii continue în lac a unui pârâu şi a precipitaţiilor, ce au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, şi astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.
Efectele terapeutice ale apei şi nămolului din lac sunt binecunoscute, acestea stand la baza tratamentelor în cazul unor afecţiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 05:10)
Este prima oara cand aflu detalii despre geneza lacului Ursu. Multumesc!