Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat că resursele actuale ale instituţiei, de 400 miliarde de dolari, "pălesc" în comparaţie cu potenţialele nevoi de finanţare ale ţărilor vulnerabile, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
FMI a anunţat, într-un comunicat transmis sâmbătă, că va decide până în aprilie dacă resursele de care dispune sunt suficiente pentru a preveni o criză globală a creditelor, dacă criza datoriilor de stat din Europa s-ar răspândi în întreaga lume.
Miniştrii Finanţelor din întreaga lume, reuniţi în acest weekend la Washington pentru întâlnirea anuală FMI-Banca Mondială, şi-au exprimat temerile că FMI ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a putea oferi o plasă de siguranţă ţărilor vulnerabile la extinderea crizei din Grecia, Irlanda şi Portugalia către economiile mai mari din zona euro şi către alte părţi ale lumii.
"Resursele financiare ale FMI ar putea fi inadecvate pentru a satisface potenţialele nevoi ale ţărilor lovite de criză", a declarat şeful băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan.
Lagarde a încercat să dea asigurări oficialităţilor prezente că Fondul îşi poate îndeplini obligaţiile de creditor, însă a avertizat că actuala capacitate de creditare, de 400 miliarde de dolari, "păleşte în comparaţie cu nevoile potenţiale de finanţare ale ţărilor vulnerabile şi ale victimelor colaterale ale crizei".
Potrivit unui document intern al FMI obţinut recent de Reuters, Fondul se poate angaja "în mod confortabil" la împrumuturi de încă 390 miliarde de dolari, însă în cel mai pesimist scenariu cererile de finanţare din partea guvernelor lumii s-ar putea ridica la 840 miliarde de dolari.