Producătorii internaţionali de ciment Lafarge şi Holcim au lansat ieri, în mod oficial, grupul LafargeHolcim, rezultat în urma fuziunii lor, şi au anunţat că vor să atingă economii de 1,4 miliarde de euro, în următorii trei ani.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, LafargeHolcim a fost lansat după ce acţiunile grupului au debutat marţi la bursele din Elveţia şi Paris, având o capitalizare de piaţă de circa 39 de miliarde de euro.
Directorul general Eric Olsen a anunţat cinci direcţii prioritare de acţiune pentru noul grup, între care integrarea celor două companii producătoare de ciment, reducerea cheltuielilor de capital şi crearea de noi produse.
Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim este una dintre cele mai mari care au avut loc în Europa în ultimii ani şi ar putea să permită reducerea costurilor, întrucât noul grup va fi un cumpărător mai important de materii prime.
Potrivit sursei citate, rezultatele financiare ale Holcim şi Lafarge din primul semestru urmează să fie prezentate la finalul lunii iulie, iar primele rezultate combinate provizorii ale noului Grup vor fi prezentate după primele nouă luni din 2015.
Recent, compania elveţiană Holcim a obţinut acordul de fuziune, după ce un număr suficient de acţionari ai grupului francez Lafarge au acceptat tranzacţia, iar autoritatea franceză de reglementare şi-a dat acordul. Fuziunea va crea o companie cu vânzări de aproximativ 40 de miliarde de euro şi operaţiuni în 90 de ţări.
Holcim şi Lafarge au convenit în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro. În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care urma să se încheie în prima jumătate a acestui an, însă obţinerea acordului instituţiei europene a depins de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mari producători de ciment la nivel mondial.
În aceste condiţii, în luna februarie, Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord cu producătorul irlandez CRH pentru ca acesta să cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.
În ţara noastră, producătorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.
Activele Holcim de la noi includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.