• Subsecretarul american, William H. Lash lll, declară în exclusivitate pentru "BURSA" că Statele Unite doresc o creştere a investiţiilor în România
• Oficialul american spune că investitorii atraşi deja ar trebui stimulaţi să rămînă aici pe termen lung
Valoarea totală a comerţului exterior al ţării cu Statele Unite ale Americii a însumat anul trecut peste 1,6 miliarde de dolari conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Pentru primul trimestru al anului curent, valoarea importurilor depăşeşte 240 milioane de dolari, iar exporturile au fost de peste 241 miliarde de dolari.
William H. Lash III, subsecretar de stat în Departamentul de Comerţ al Statelor Unite ale Americii, ne-a declarat: "Schimburile externe ale României cu SUA au o perspectivă de creştere pentru anul în curs, deoarece România are perspective de dezvoltare promiţătoare". Domnia sa a adăugat faptul că Statele Unite doresc, de asemenea, creşterea investiţiilor americane în ţara noastră.
Conform unor informaţii puse la dispoziţia Institutului Naţional de Statistică de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, investiţiile americane se situează pe locul cinci în topul investiţiilor totale în România, după Olanda, Aus-tria, Franţa şi Germania, considerînd ca perioadă de referinţă intervalul decembrie 1990- decembrie 2004.
Valoarea totală a capitalului social, în echivalent valută, în perioada de raportare a fost de 888 milioane de dolari. Investiţiile americane pe piaţa romănească ating o valoare de 889 milioane de dolari, din care 44% în industrie, 21% în servicii, 22% în comerţ, 8% în turism şi 4% în transporturi.
Subsecretarul de stat al SUA ne-a declarat: "Ne dorim să atragem mai mulţi investitori în România". Printre investiţii mari realizate pe piaţa autohtonă se numără Philip Morris, Coca Cola, Mc. Donald's, Broadhurst şi altele. Domnia sa crede că integrarea României în Uniunea Europeană reprezintă o atracţie în plus pentru investitori prin faptul că piaţa autohtonă va deveni mai atractivă şi va exista un acces rapid la pieţele dezvoltate din zonă.
În opinia lui William Lash lll, creşterea economică a ţării de peste 8% anul trecut a devansat cu mult ţările din vest, de exemplu Germania care a înregistrat o creştere de doar 1,2%. În acest sens, domnia sa consideră România un partener strategic şi un aliat militar de nădejde pentru SUA. În prezent, pe piaţa autohtonă, există mai multe companii americane care activează în domenii diferite, iar altele noi doresc să pătrundă pe acestă piaţă. Dorinţa investitorilor străini este ca sectorul economic să fie unul în continuă dezvoltare, credibil, iar perspectivele ţării cu privire la diminuarea corupţiei cît şi indicatorii de creştere sînt tot atîtea motive pentru a conduce la un mediu atractiv pentru inves-titorii străini, în special cei americani. Ideea subsecretarului SUA este ca investitorii o dată ajunşi în România trebuie stimulaţi să rămînă pe termen lung.