Economia Chinei a cres-cut cu 9,9% în 2005, devenind astfel a patra economie din lume, în defavoarea Marii Britanii, care a pierdut poziţia respectivă. Evoluţia s-a datorat exporturilor record şi investiţiilor în producţie. Produsul Intern Brut al Chinei a însumat 18.200 miliarde de yuani (2.260 miliarde de dolari) în 2005, potrivit anunţului făcut, ieri, de comisarul Li Deshui, din cadrul Biroului de Statistică. În schimb, economia Marii Britanii a totalizat 2.020 miliarde de dolari în 2005, conform celor dezvăluite ieri, la Londra. În 2004, creşterea economiei Chinei a fost de 10,1%.
Premierul Wen Jiabao intenţionează să încurajeze cheltuielile celor 1,3 miliarde de locuitori ai ţării şi mai puţin inves-tiţiile. Extinderea sectorului de producţie, care a sprijinit evoluţia economiei Chinei, în sensul dublării PIB-ului în ultimii zece ani, a generat o capacitate excesivă, care ar putea determina falimentul unor unităţi, apariţia creditelor fără acoperire şi pierderea locurilor de muncă în anumite sectoare.
"China se bazează prea mult pe exporturi, iar consumul este prea slab", declară Ha Jiming, economist şef la CICC Corp, cea mai mare bancă de investiţii din China. Acesta adaugă: "Dacă cererea externă scade, din orice motiv, iar pe plan intern nu se consumă ceea ce se produce, vom vedea cum se creează surplus de producţie, investiţiile se vor pierde, va apărea deflaţia, iar creditele neperformante vor fi din ce în ce mai multe". Exporturile Chinei au crescut cu 28%, la 762 miliarde de dolari, anul trecut, ceea ce a generat un excedent comercial record, de 102 miliarde de dolari.
Economia Chinei a crescut cu 9,9% în ultimul trimestru din 2005 faţă de ultimul trimestru din 2004, după ce înregistrase o expansiune de 9,8% în trimestrul al treilea. Economiştii anticipau o majorare de 9,5% pentru perioada octombrie-decembrie, respectiv de 9,8% pentru întregul an.
Autorităţile de la Beijing sînt optimiste în ceea ce priveşte evoluţia economiei chineze în acest an. "Investiţiile nu vor mai fi, ca şi pînă acum, motorul economiei, o importanţă din ce în ce mai sporită urmînd să o aibă consumul", spune Li Deshui. În opinia sa, o creştere medie de 10% a PIB-ului este sustenabilă vreme de cîţiva ani de aici încolo. Totuşi, Li Deshui avertizează că expansiunea economică a Chinei nu este, încă, eficientă, iar guvernul ar trebui să încerce să prevină investiţiile de capital fix. Reprezentantul Biroului de Statistică arată că o capacitate excesivă în producţia anumitor industrii (auto, oţel, aluminiu) ar putea determina creşterea şomajului. Deja, capacitatea de producţie a oţelului este cu 120 de milioane de tone mai mare decît cererea, iar o cantitate adiţională de 70 de milioane de tone e pe cale să ajungă pe piaţă. La fel, mai bine de un sfert din producţia naţională de aluminiu, de 10,3 milioane de tone, nu este folosită, iar producţia de vehicule depăşeşte cu 2 milioane de unităţi necesarul.
Oricum, cererea sporită din China a generat creşterea preţurilor materiilor prime, la nivel mondial, ceea ce afectează profiturile companiilor. Preţul cuprului a cîştigat 50% în ultimele 12 luni, la Shanghai Futures Exchange. Preţul petrolului a sporit cu 34% pe piaţa din New York în aceeaşi perioadă, iar cel al aluminiului a urcat cu 26%, la Shanghai.
Cea mai mare economie din lume este cea a Statelor Unite ale Americii, care a însumat 11.700 miliarde de dolari în 2004.