Laszlo Diosi, OTP: Populaţia o va duce mai bine la anul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2010

"De dorit în acest moment este oprirea creşterii creditelor neperformante. Acest lucru este cel mai important şi îl vom vedea, sperăm, în februarie-martie", a declarat Laszlo Diosi.

"De dorit în acest moment este oprirea creşterii creditelor neperformante. Acest lucru este cel mai important şi îl vom vedea, sperăm, în februarie-martie", a declarat Laszlo Diosi.

Criza socială va cunoaşte numai o stabilizare, în acest an, populaţia urmând să o ducă mai bine abia în 2011, după ce criza de lichiditate s-a încheiat, încă din primăvara anului trecut, iar economia îşi va reveni uşor, în acest an, este de părere Laszlo Diosi, directorul general OTP Bank România.

Domnia sa ne-a explicat: "Dacă vă amintiţi, la jumătatea lui 2008 totul era în regulă, iar în toamna aceluiaşi an, lichiditatea a dispărut din piaţă. Apoi, au apărut probleme cu împrumuturile, apoi au secat şi pieţele externe, scăzând importurile şi exporturile, ceea ce a cauzat criza internă. Scăderea economică a început în primul trimestru din 2009 şi, apoi, a început criza socială, ceva mai târziu, în iunie-iulie. Mulţi şi-au primit cu întârziere salariile şi avem proteste şi în prezent. Criza economiei reale şi-a atins punctul de jos în decembrie, iar acum începem să vedem o revenire, însă cu paşi mărunţi. În acest an, vom vedea o uşoară creştere economică şi o stabilizare a crizei sociale, însă o îmbunătăţire pentru cetăţeni va veni abia anul viitor".

Reluarea creditării ar putea stimula creşterea economică, însă, în ultima vreme, băncile au preferat să împrumute statul, care avea nevoie să finanţeze deficitul bugetar, în lipsa banilor din acordurile internaţionale, întârziaţi din cauza crizei politice.

Domnul Diosi opinează că băncile ar trebui să se concentreze mai mult pe finanţarea afacerilor şi vede o reluare a împrumuturilor în acest an, mai ales în condiţiile reluării discuţiilor cu instituţiile financiare internaţionale. De altfel, banca pe care o conduce a luat măsuri pentru sporirea finanţărilor încă de anul trecut, însă efectele nu au fost la nivelul dorit. Domnia sa ne-a spus: "Am schimbat puţin produsele, am ajustat preţurile şi toate acestea au avut un efect pozitiv, în special asupra creditelor ipotecare. Cererea de credite ipotecare a crescut, însă nu credem că este de ajuns, va trebui să facem mult mai mult". Potrivit domnului Diosi, cererea de credite şi creditele aprobate au crescut în cazul companiilor medii, în timp ce pentru companiile mici rata de aprobare este mult mai mică, în ciuda cererii ridicate. Domnia sa a mai precizat că, pe fondul aprecierii leului, în balanţele băncilor se va reflecta un nivel mai redus al creditelor.

Anul trecut, oamenii şi companiile au economisit mai mult, depozitele constituite la bănci de rezidenţi urcând, în luna noiembrie, la 163,67 miliarde lei, cu 15,2% peste noiembrie 2008. Potrivit domnului Diosi, economisirea prezintă atât semne bune, cât şi negative. "Creşterea economiilor este bună deoarece arată că oamenii au bani, iar pentru bănci depozitele constituie baza creditelor. În schimb, ne arată, de asemenea, că oamenii nu îşi cheltuie banii, ceea ce dăunează economiei", ne-a spus domnia sa.

Totuşi, şeful OTP Bank România nu estimează o nouă scădere a consumului în acest an. Domnia sa ne-a explicat: "Anul trecut, a venit şocul, oamenii au realizat că trebuie să consume mai puţin, că nu îşi mai permit bunurile pe care şi le doreau. Cu un an în urmă avea aşteptări extraordinare pentru salarii, iar corecţia i-a adus la realitate. Creşterea şomajului a reprezentat şocul cel mare. Acesta este pe cale să se stabilizeze. Oamenii şi-au amânat unele cumpărături, însă anul acesta vor fi nevoiţi să achiziţioneze lucrurile de care aveau nevoie. Există o ciclitate naturală a cumpărăturilor. Se poate vedea în magazine că oamenii cumpără produse în aceleaşi cantităţi, însă de o calitatate mai scăzută, respectiv mai ieftin. Bunurile de folosinţă îndelungată - frigidere, televizoare -se strică, iar ceea ce nu au cumpărat anul trecut, oamenii vor fi nevoiţi să cumpere anul acesta".

În condiţiile stagnării consumului intern, creşterea economică uşoară, prognozată pentru acest an, va veni din creşterea exporturilor, este de părere Laszlo Diosi, care vede un curs de schimb de 4,1-4,3 lei/euro în acest an. "Un curs sub 4,1lei/euro ucide exporturile, mai mare de 4,3 lei/euro, creşte inflaţia şi creditele neperfomante", ne-a spus domnul Diosi, adăugând: "De dorit în acest moment este oprirea creşterii creditelor neperfomante. Acest lucru este cel mai important şi îl vom vedea, sperăm, în februarie-martie".

Cunoscut pentru criticile dure la adresa autorităţilor, domnul Diosi nu s-a pronunţat asupra măsurilor luate de noul Guvern, spunând că aşteaptă o lună să vadă dacă ele vor avea şi efecte practice.

În opinia şefului OTP Bank, pentru moment, acordul cu FMI este necesar ţării noastre. "Reprezintă un fel de audit, care dă încredere investitorilor străini. Trebuie să avem acordul cu FMI ca să arătăm că bugetul este pe drumul cel bun, economia este pe drumul cel bun, chiar dacă nu tragem banii", a spus Laszlo Diosi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb