Laura Codruţa Kovesi este procuror-şef al Parchetului European. Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a primit, ieri, confirmarea finală să conducă Parchetul European.
Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au validat, în Conferinţa preşedinţilor, numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO), fiind făcut în acest fel ultimul pas formal.
Anunţul a fost făcut de Dacian Cioloş, preşedintele grupului politic Renew Europe, pe pagina oficială de Facebook: "Am hotărât împreună cu preşedintele parlamentului şi cu preşedinţii celorlalte grupuri politice să validăm numirea doamnei Kövesi ca şefă a Parchetului European după ce şi Consiliul a convenit să o susţină".
Potrivit lui Dacian Cioloş, validarea lui Kovesi este "un moment important şi simbolic pentru România că lupta împotriva fraudei şi a corupţiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusă de o româncă pentru următorii şapte ani".
La rândul său, vicepreşedintele grupului PPE, Siegfried Mureşan a spus: "A fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o. Începând de astăzi, noul procuror-şef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziţie să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcţional până la finalul anului viitor".
Consiliul Uniunii Europene a formalizat, la începutul acestei săptămâni, numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al Parchetului European (EPPO).
"Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional până în noiembrie 2020. În această privinţă, devenea urgentă numirea procurorului şef european. Dna Kövesi, primul titular al acestui post, va avea ca sarcină construirea EPPO de la zero. Treaba sa în cursul celor 7 ani de mandat va fi în special construirea structurii administrative şi operaţionale şi stabilirea bunelor relaţii de colaborare cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze evoluţia pentru a se asigura că vom avea un Parchet eficient care va deveni piatra unghiulară în lupta noastră împotriva fraudei şi corupţiei cu fondurile europene", a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al Justiţiei. Finlanda deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.
Parchetul European trebuie să fie înfiinţat şi operaţional până în noiembrie 2020. În acest sens, era o urgenţă numirea procurorului-şef european. Fiind prima persoană care ocupă această funcţie, Laura Codruţa Kövesi va avea sarcina de a organiza de la zero EPPO, iar atribuţiile sale în cei şapte ani de mandat vor consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a Parchetului şi stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.
Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 17.10.2019, 07:32)
Orice sef viseaza sa construiasca de la zero departamentul sau, cu resurse absolut generoase si intr-o institutie alta decat Romania sau surorile ei de atitudine. Ma bucur pentru Kovesi ca a reusit, nu pentru ca este romanca, pentru ca tara ei nu doar ca nu a ajutat--o ci i-a pus bete in roate, ci pentru mizeria de care a avut parte datorita PSD-ului. Sper pentru ea sa fie ne-partinitoare ai sa aplice principii in mod egal in Romania, indiferent cine este la putere.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 10:38)
Felicitari doamna Codruta Kovesi!
Rusine Tudorel Toader!
1.2. LCK (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 10:45)
Sa-si coopteze in noua echipa ,,elitele din Romania", adica pe Onea, Portocala...!!!
Consilier personal poate fi BASE.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 12:27)
Cel mai bine ar fi sa-i coopteze dupa gratii pe cei care ti-au bagat in cap tampenii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 14:01)
Ce a contat mai mult pentru numirea ei?EADS sau executiile la comanda?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 19:51)
Nonsens retoric. Regleaza gindurile si mai trage o data.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 20:52)
Felicitări. Mai sunt și oameni răi, că deh, așa suntem noi, dar majoritatea se bucură de această reușită.