Laura Codruţa Kovesi - la un pas de şefia Parchetului European

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 septembrie 2019

Colaj după o idee de MAKE

Colaj după o idee de MAKE

Laura Codruţa Kovesi are toate şansele să fie desemnată mâine procuror-şef european, după ce, ieri, a avut loc prima negociere între reprezentanţii noului Parlament European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene pe această temă.

Înainte de luarea unei decizii de către membrii COREPER, Laura Codruţa Kovesi urmează să se afle, astăzi, în faţa plenului Secţiei pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, unde va fi dezbătut un raport făcut de Inspecţia Judiciară cu privire la o eventuală încălcare de către fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi fostul ei adjunct, procurorul Marius Iacob, a dispoziţiilor art. 99 din legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Discuţiile de ieri au fost foarte bune, după cum ne-a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan, care a scris, pe pagina sa de Facebook: "Astăzi (n.r. ieri) a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef european. Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruţa Kovesi".

Siegfried Mureşan ne-a declarat: "Poziţia Parlamentului European este neschimbată, este fermă şi este următoarea: singurul candidat acceptabil pentru a fi procuror şef european este doamna Laura Codruţa Kovesi. A fost candidatul care a ieşit pe primul loc atât la Comitetul de selecţie, cât şi la audierea publică şi la cele două runde de vot din Parlamentul European. Aceasta este poziţia Parlamentului încă din luna februarie.

La Consiliu, s-a produs o schimbare - în ultimele săptămâni, dinamica a fost favorabilă, în sensul în care Franţa şi-a atins principalul obiectiv în materie de politică de personal la nivel european, prin instalarea lui Christine Lagarde în poziţia de preşedinte al BCE şi, ca atare, sprijinul politic al lui Emmanuel Macron pentru candidatul Franţei a scăzut. De asemenea, vedem mai ales o creştere a sprijinului pentru candidatul nostru din partea altor state europene, în principal state guvernate de Executive de centru dreapta, formate din partide membre ale Partidului Popular European.

Ca atare, mâine va avea loc un nou vot la nivelul Consiliului, unde vor vota cele 22 de state, iar candidatul care va avea 12 voturi va deveni oficial candidat al Consiliului.

Dacă opţiunea Consiliului va coincide cu opţiunea Parlamentului, atunci practic numirea se va face instantaneu. Mă aştept ca doamna Kovesi să întrunească cele 12 voturi şi cred că acest lucru se va întâmpla mâine. Sunt prudent, dar consider că mâine votul din Consiliu va fi favorabil candidatului nostru. Avem motive de optimism".

Pe de altă parte, europarlametarul Maria Grapini susţine că, săptămâna viitoare, la Bruxelles, cele două echipe de negociere se vor întâlni, iar Consiliul UE va informa Parlamentul European ce decizie a fost luată.

Parlamentarul european ne-a spus că, deocamdată, nu s-a decis echipa de negociere: "În funcţie de evoluţiile negocierilor dintre Parlament şi Consiliul UE, este posibil ca procedura să se termine săptămâna viitoare, dar la fel este posibil ca acestea să fie reluate".

Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi este francezul Jean-Francois Bohnert. Negocierile pe subiect s-au oprit înaintea alegerilor europarlamentare. Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa, de către ministrul francez al Justiţiei. După ce a fost numit în această funcţie, Jean-Francois Bohnert nu şi-a retras candidatura pentru şefia Parchetului European, deoarece aceasta a fost depusă în nume propriu, nu din partea statului din care provine candidatul. Franţa şi-a schimbat poziţia şi a anunţat că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, Bohnert susţine că o eventuală retragere a candidaturii sale ar fi dus la reluarea procedurii de selecţie şi desemnare a candidaţilor pentru această funcţie şi, în aceste condiţii, a preferat să îşi menţină poziţia iniţială.

În urmă cu o lună, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat telefonic cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre nominalizarea lui Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European şi că acesta i-a asigurat de sprijunul Franţei pentru candidatura fostei şefe a DNA.

Surse politice din ţară susţin că şi Executivul nostru ar urma să-şi schimbe poziţia şi să susţină candidatura lui Kovesi. Premierul Viorica Dăncilă ar fi fost sfătuită să o susţină pe fosta şefă a DNA, la schimb cu obţinerea sprijinului din partea opoziţiei pentru un vot în favoarea Rovanei Plumb în poziţia de comisar european.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat iniţiativei EPPO. Exceptând Regatul Unit, care va părăsi Uniunea Europeană, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European (EPPO) va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. EPPO va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Poate termina dosarul Eads...

    Poate e adus si Puiu Popoviciu ...acasă , dintr-o țară nato (nu din Madagascar), aliată cu Aliatul. 

    1. Mda la nivel european sigur se va ocupa de corupția din sectoarele energetic , apărare și bancar care în România sunt intangibile

      Sau nu? 

      Unde este iubitul tau Dragnea, acum?

      Ce mofturos esti! Daca a inceput de la premieri si ministri, mofturi. Dar daca incepea de la energie, banci si armata, atunci de ce n-a inceput cu mninistrii? Foarte ingenios!

      Pai eu înțeleg că a saltat păpuși , nu papausari

      Dacă salta din aia chiar era erou, da nu statea 10 ani în funcție de sefa la p.general si dna,

      Cine crezi ca l-a saltat pe Dragnea?

      Tudorel Toader? 

      Florin Iordache? 

      Viorica Dancila? 

      Teodor Melescanu?

      Cine? 

      Prostia de a nu se da la fund si de a face politică în liga mare după 2012 si, mai apoi în liga mare,neascultarea de stăpâni

      ACEIASI ca NU i-au saltat pe un Blaga, Videanu etc 

      astea-s metafore, nu procurori

    Super

    Asa termina cu EADS, Microsoft si alte dosare grele care stateau in gatul UE ( de unde vin banii -de la corporatii) .Logic ca doar in Europa de Est gasim coruptie! Pt asta trebuie o sclava care sa linga la germania si franta .Felicitari Europa sec 19 reinvie . 

    1. La asa cap asa caciula - te faci ca nu pricepi ca hotilor ,de unde or fi , nu le va fi moale- iar celor din Romania cu atat mai mult , pentru ca aici e si cea mai multa , indiferent de optiunea politica.Dar dupa ultima fraza se vede un nationalism de rahat

      ...

      toti spagarii si hotii din tara asta o urasc pe Kovesi, oamenii normali o sustin pentru ca nu au nimic de ascuns/dosit/ciordit

    De frauda vad ca ne tot ocupam , dar de mafie cine are curajul?

    Sa vedem daca citim bine. Bohnert susţine că o eventuală retragere a candidaturii sale ar fi dus la reluarea procedurii de selecţie. Deci, un candidat participa de forma doar pentru ca locul sa fie ocupat de cel care trebuie. Asa se fac licitatiile fictive in care trebuie sa existe cel putin doua oferte, una se face de forma, iar cealalta care trebuia sa castige, este aleasa.

    Europa asta pute si este putreda de coruptie iar Kovesi merita sa ocupe un scaun corupt pentru ca ea insasi este corupta. Dar nu coruptia simpla, prin care ea castiga material dar individual, meschin, de pe urma traficarii pozitiei. Nuuu. O coruptie mult mai perfida care inseamna aplicarea DISCRETIONARA a legii ca un instrument de control al puterii. EADS musamalizat, Microsoft prescris, Orban achitat si Dragnea inchis, ambasadorul american ajuns la Fondul Proprietatea iar denuntatorul lui in puscarie..... Aceasta este coruptia pe care o slujeste Kovesi. O coruptie a puterii de pe urma careia se fac miliarde si miliarde. Daca o spaga de un milion, zece milioane, se numeste marea coruptie, daca o spaga de sute de lei unui functionar se numeste mica coruptie, atunci Kovesi face parte din coruptia nobiliara. 

    1. Aduc in discutie caracterul punctiform, izolat al actiunii de combatere a coruptiei, in raport de scufundarea societatii cvasitotala in fenomenul coruptiei si de profunzimea sa, penetrind nivelul constiintei sociale.

      In aceste conditii, ca actiunea de combatere se desfasoara dupa o agenda, sau nu, efectele sint identice. 

      Ca si in cazul presedintiei lui Basescu, importanta nu a fost calitatea omului, ci faptul ca a pus problema. 

      Dupa Basescu nu a mai fost posibila Omerta cu care a stapinit Romania Adrian Nastase. 

      Inainte de Kovesi nu am prea vazut ministri la zdup si nici moguli.

      Acum e ceva usor imaginabil. 

      Dupa o astfel de logica , ca este coruptie fundamentala si aiurea- vestul e vizat-si la noi asa , o gainarie , ar trebui sa vedem investitii de calitate la noi , oameni de la ei venind sa munceasca la noi si nu sa plecam aiurea pentru a munci.Caci asta este consecinta coruptiei - oamenii se satura la un moment dat sa vada ca o crestere economica de frunte in Europanu nu le aduce nici dezvoltare , nici bunastare materiala.Cit priveste faptul ca CK face parte din coruptia nobiliara este asa , o asertiune literara , o intoarcere din condei.Daca aveau o dovada o mincau cu fulgi cohorta de slugi a hotilor

      Revin - spunea autorul in MONARHIA DE DREPT DIALECTIC -cardasia la crima unea participantii cum nici un alt principiu n-ar fi facut-o. Bietul nea Belu nu stia ca si coruptia este la fel.Dar nu i-a fost o scapare pre mare ,ea putind fi la fel de bine vizata fiindca ele se amesteca intr-o reteta...

    Sunt fan, EU merita tot ce este mai bun.

    Toata tara te sustine cu exceptia spagarilor si hotilor, fii linistita, noi suntem mult mai multi decat ei :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb