Urmare a crizei financiare internaţionale şi a problemelor pe care le au unele dintre cele mai mari grupuri bancare de pe plan mondial, guvernele statelor au început să intervină masiv în acţionariatul acestor giganţi pentru a evita colapsul lor.
În acest context, domnul Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi România ne-a prezentat opinia sa despre intervenţionismul statului.
"Pe măsură ce economia şi-a accelerat dezvoltarea lucrurile s-au complicat, iar statul trebuie să intervină şi s-a văzut clar că liberalismul excesiv al americanior sau neintervenţionismul excesiv a creat aceste probleme de pe urma cărora suferă acum o întreagă omenire", ne-a declarat domnul Mitrache.
Primele semne ale crizei au fost vizibile în Statele Unite ale Americii în momentul în care piaţa imobiliară a început să se clatine, ulterior, tot statul american a fost primul care a început să acorde ajutoare de miliarde de dolari marilor instituţii financiare aflate în prag de faliment.
Preşedintele executiv al subsidiarei Leumi din ţara noastră ne-a detaliat: "Marea artă a guvernelor şi a parlamentelor ţărilor este de a vedea cât să se implice şi cum să se implice, respectiv să fie un program şi o doctrină foarte clară şi cât mai apropiată de realitate şi de adevăr, pentru că doctrine s-ar putea să existe, dar să fie romantice".
Domnia sa ne-a oferit şi exemple: "Marea Britanie nu are de ales, nu poţi să laşi RBS să intre în faliment pentru că implicaţiile ar fi mult mai mari decât acelea că iei bani de la sectorul public şi investeşti în sectorul privat".
În ţara noastră situaţia este puţin mai fericită, iar sistemul bancar local nu se confruntă cu probleme de o amploare la fel de mare ca în alte ţări. Totuşi, în ultima perioadă, lupta băncilor pentru sursele de finanţare de pe piaţa locală a devenit din ce în ce mai acerbă, timp în care ofertele promoţionale la produsele de economisire au invadat piaţa.
Şeful Bank Leumi România consideră că dobânzile nu se vor stabiliza din cauză că sursele locale au fost, întotdeauna, insuficiente, pentru că, după anii "90, tendinţa societăţii româneşti a fost de a cheltui şi nu de a economisi.
"Lipsa aceasta de bani a fost compensată prin investiţiile străine şi prin canalele bancare şi dacă ne uităm la raportul dintre credite şi depozite atrase de pe piaţa locală avem răspunsul. Banii au venit de afară!", ne-a argumentat domnia sa.
Dar dacă băncile de afară nu mai au nici ele bani?
În acest caz preşedintele executiv al Bank Leumi vede următoarea situaţie: "Banii de pe piaţa noastră devin mult mai preţioşi, dar băncile nu pot să diminueze partea de credite de pe azi pe mânie, ea se va diminua în timp, deci competiţia va continua. Pentru cât timp? Probabil doi-trei ani de acum înainte".
• Dacă vom avea creştere economică, ea va fi absolut nesemnificativă
Un alt subiect controversat din ultima perioadă îl constituie perspectivele de creştere economică pe care le are ţara noastră pentru acest an. În opinia domnului Mitrache, dacă vom avea creştere economică, ea va fi absolut nesemnificativă, dar s-ar putea să fie şi negativă.
Domnia sa ne-a spus: "Această criză a dovedit, încă o dată, că nimeni nu poate prevedea evoluţii economice, iar cu două luni înainte de declanşarea crizei, marile agenţii de rating erau super optimiste, marile firme de audit ştampilau la toate băncile care au pierdut sute de miliarde că totul este în regulă şi că totul este bine".
Dar dacă ne uităm la creşterea din ultimul trimestru al anului 2008 observăm că avansul economiei româneşti din această perioadă a fost pe locul patru în clasamentul creşterilor din Uniunea Europeană.
În 2008, creşterea economică a ţării noastre a fost de 7,1% din produsul intern brut, foarte bună, dar deficitul bugetar a depăşit 5%, punând în pericol adoptarea euro.
"Eu cred că o să adoptăm euro pentru că, înainte de interesul nostru, este interesul UE, iar dacă vrem să avem o bancă centrală europeană eficientă şi dacă UE tinde să meargă spre o copie mai performantă a SUA, necesitatea monedei unice este ridicată", susţine domnul Mitrache
Deşi toate eforturile sunt îndreptate spre aderarea la zona euro, în momentul adoptării euro "viaţa se va scumpi foarte mult, lucru care s-a întâmplat şi în alte ţări, după care, treptat, lucrurile se vor aranja", opinează şeful subsidiarei Leumi.
• Un acord cu FMI ne-ar ajuta
Deşi Fondul Monetar Internaţional impune anumite condiţii în momentul acordării unei finanţări, în opinia domnului Mitrache, el ne ajută.
"Ne ajută pentru că în relaţiile internaţionale analiştii de risc de ţară iau în considerare toate aceste elemente şi chiar dacă nu ai o problemă, dacă ei cred că ai o problemă este ca şi cum ai avea-o şi din punctul acesta de vedere acordul cu FMI este important".
Întrebat dacă un eventual acord de finanţare între ţara noastră şi FMI ar conduce şi la o majorare a impozitelor, preşedintele executiv al Bank Leumi România ne-a declarat:
"Eu cred că se va ajunge la creşterea impozitelor, poate după alegerile prezidenţiale. Probabil că de la anul, indiferent de cine va fi preşedinte şi indiferent dacă guvernul rămâne în prezenta structură, cred că se impun taxe pentru că totuşi nu poţi să treci prin criză zburdând".
Însă, domnia sa a subliniat faptul că important este nu câte taxe o să plătim, ci cum vor fi utilizate taxele respective.