Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează aproximativ 100 de bănci mici din zona euro, pe care le consideră cele mai riscante, pe lângă cele 123 de instituţii mari de credit supravegheate de Mecanismul European de Supervizare Bancară, conform unei surse din BCE, citată de Reuters.
Sursa arată că, la scurt timp după ce a preluat atribuţiile de supervizare bancară, BCE a decis să îşi extindă supravegherea prin includerea a aproximativ 100 de bănci mai mici pe care le consideră cele mai riscante sau cele mai interconectate şi pe care le urmăreşte cu atenţie.
În noiembrie anul trecut, BCE a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, prin Mecanismul European de Supervizare Bancară, care este responsabil cu supravegherea a circa 123 de grupuri bancare europene majore. Băncile "mai puţin importante" sunt supervizate în continuare de autorităţile naţionale, în colaborare cu BCE.
Anul viitor, BCE va derula o nouă rundă de teste de stres în rândul principalelor bănci europene, urmând să se concentreze pe cele mai mari 50-60 instituţii financiare din zona euro.