LECŢIILE CRIZEI: CE protejează consumatorii de servicii financiare

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2012

Comisia Europeană (CE) a propus, săptămâna trecută, un pachet legislativ care vizează sporirea protecţiei consumatorilor în domeniul serviciilor financiare, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Pe fondul lacunelor din legislaţia existentă, incapabilă să reflecte complexitatea sporită a serviciilor financiare, Comisia propune adoptarea de noi standarde pentru informaţiile referitoare la investiţii, consilierea în asigurări şi garantarea fondurilor de investiţii.

Pachetul este alcătuit din trei propuneri legislative ce reglementează informaţiile estenţiale pentru pachetele de produse de investiţii, cu amănuntul (PRIPS), organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) şi revizuirea directivei privind intermedierea în asigurări (IMD).

Standardizarea informaţiilor esenţiale pentru investiţii

Comisia urmăreşte introducerea unui "Document privind informaţiile esenţiale" (KID) pentru fiecare produs de investiţii, care să informeze consumatorii, într-o manieră clară, care sunt principalele caracteristici ale produsului şi ris­curile şi costurile asigurate investiţiei, mai arată comunicatul.

Sporirea protecţiei pentru cumpărătorii de fonduri de investiţii

În ceea ce priveşte OPCVM, Comisia doreşte o definire exactă a sarcinilor şi răspunderilor tuturor depozitarilor, stabilirea unor reguli prin care remunerarea administratorilor care să nu încurajeze asumarea de riscuri excesive şi stabilirea unor amenzi peste nivelul potenţialului câştig obţinut prin încălcarea dispoziţiilor.

Consiliere adecvată pentru asigurări

În sectorul asigurărilor, CE propune revizuirea IMD cu scopul de a crea standarde comune pentru vânzarea asigurărilor, inclusiv pentru consilierea profesională cu privire la riscurile asociate cu achiziţia. Vânzările vor fi însoţite de consiliere onestă, şi pentru prevenirea conflictelor de interese, va fi făcută publică remuneraţia aferentă tranzacţiei, potrivit propunerii legislative.

Consiliul European a adoptat, miercuri, o serie de reglementări ce vizează creşterea transparenţei pe piaţa derivatelor financiare şi reducerea riscului la tranzacţiile derivatelor over-the-counter (OTC).

Reglementarea prevede raportarea, la depozitarul central, a tuturor contractelor derivate. Cu scopul de a furniza informaţii complete asupra pieţei derivatelor, depozitarul are obligaţia de a face publice poziţiile agregate, pe clase, supravegheat, la rândul său, de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (AEVP).

Aceste reglementări pun în practică angajamentele luate de liderii europeni după prăbuşirea Lehman Brothers, la summitul G20 din septembrie 2009, cu privire la compensarea tuturor contractelor derivate OTC prin CCPS, şi vor fi aplicate la finalul acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb