Lefter, psiholog: "Impulsurile spre exces sunt strigăte de ajutor pentru dezechilibre"

T.B.
Miscellanea / 21 decembrie 2023

Steliana Lefter, psiholog în cadrul Clinicii Medikali

Steliana Lefter, psiholog în cadrul Clinicii Medikali

Sezonul sărbătorilor ne aduce bucurie, dar adesea vine la pachet cu un exces de mâncare, cheltuieli şi stres, se arată într-un comunicat al Stelianei Lefter, psiholog în cadrul Clinicii Medikali. De ce simţim nevoia de a exagera în această perioadă, transformând uneori celebrările într-un maraton de excese? Specialiştii sunt de părere că sărbătorile aduc cu ele o serie de factori care ne influenţează emoţiile şi comportamentele, informează sursa menţionată. De la presiunea socială la aşteptările personale şi la obiceiurile cultivate de-a lungul anilor, fiecare aspect poate contribui la excesele din timpul sărbătorilor, potrivit comunicatului.

Perioada sărbătorilor este resimţită diferit de fiecare dintre noi în primul rând în legătură directă cu personalitatea noastră. Modul în care am petrecut sărbătorile altă dată sau diferite alte experienţe pe care fiecare dintre noi le poate asocia sărbătorilor fac din această perioadă un eveniment unic pentru fiecare, e de părere Steliana Lefter, psiholog în cadrul Clinicii Medikali.

Potrivit sursei citate, "Bucuria este doar una dintre emoţiile pe care le putem trăi de sărbători. De aici şi până la excese de orice fel e doar un pas. Este foarte important ce a însemnat de-a lungul timpului pentru fiecare dintre noi obiceiul de a fi împreună cu cei dragi în perioada sărbătorilor. Plecând de la aceste experienţe, povestea pe care fiecare dintre noi ne-o spunem neîncetat în minte fie despre noi, fie despre viaţă, fie despre ceilalţi reprezintă cadrul personal specific al trăirii perioadei sărbătorilor în prezent", explică specialistul.

Astfel, stresul de orice fel este un factor favorizant sau precipitant pentru diferite afecţiuni psihologice şi nu numai. Sezonul sărbătorilor poate reprezenta şi "sezonul stresului" pentru unii oameni, relatează sursa. Modul specific în care fiecare dintre noi obişnuieşte să reacţioneze la stres poate face ca excesul alimentar sau de băuturi alcoolice să reprezinte şi în această perioadă un comportament firesc, se mai arată în comunicat.

Potrivit psihologului, "< Mănâncă tot din farfurie! > sau < Copiii buni/cuminţi mănâncă tot din farfurie > sau < Am gătit toată ziua şi voi nu mâncaţi?! > sunt câteva dintre afirmaţiile pe care copilăria ni le poate readuce în minte în special în perioada sărbătorilor mai ales dacă ajungem în locurile unde ni se spuneau astfel de lucruri sau interacţionăm cu persoanele care obişnuiau să facă astfel de afirmaţii. Uneori suntem chiar noi cei care am interiorizat acele afirmaţii şi acum funcţionează pentru noi drept credinţe proprii. Desigur, mai suntem învăţaţi şi că bunul simţ ne spune să respectăm obiceiul locului sau tradiţia gazdei. Dar nu trebuie să uităm că suntem liberi să acţionăm cum ştim noi că e bine dacă avem un alt punct de vedere. Chiar dacă acest lucru nu este uşor pentru oricine şi nu e lipsit de asumarea unor riscuri în relaţia cu cei din jur, acesta ar putea să fie anul în care să începem să spunem NU dacă ceva nu ne reprezintă! Cine ştie? E posibil să ni se alăture şi alţii pe drumul unui început mai sănătos sau...al unor noi tradiţii", e de părere Steliana Lefter, psiholog în cadrul Clinicii Medikali.

Specialistul avertizează că, nu în ultimul rând, astfel de comportamente pot atrage consecinţe psihologice în cazul unei persoane care ajunge la spital după un exces alimentar sau al alteia care e implicată într-un accident după ce a condus în stare de ebrietate, arată datele comunicatului. Consecinţele oricărui astfel de eveniment înseamnă şi o încărcătură psihologică adiacentă care poate să reprezinte o schimbare a cursului vieţii noastre, precizează sursa. Tocmai de aceea este important ca fiecare individ să realizeze valoarea unor sărbători liniştite, în care calitatea vieţii e importantă, se mai arată în comunicat. "Impulsurile spre exces sunt strigăte de ajutor pentru dezechilibre în diferite planuri ale vieţii. Comportamente compensatorii pentru aceste suferinţe pot fi excese alimentare sau de orice alt fel. A identifica aspectele vieţii în care e prezentă suferinţa, un dezechilibru de orice fel şi, ulterior, a echilibra şi a armoniza aceste aspecte, fie că le identificăm a fi în plan personal sau profesional face ca nevoia de exces să dispară", a concluzionat specialistul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb