Condamnaţii penali pot înfiinţa societăţi comerciale şi chiar le pot conduce, conform unei prevederi legislative care a fost publicată în Monitorul Oficial, în urmă cu două zile.
Legea privind societăţile comerciale prevedea că persoanele care au fost condamnate pentru anumite infracţiuni nu au voie să înfiinţeze societăţi. Această prevedere a fost modificată de Legea 162/2019, al cărei articol unic prevede că - pentru ca această interdicţie să opereze - este nevoie ca judecătorul să interzică în mod expres dreptul condamnatului de a fi fondator de societăţi, printr-o pedeapsă complementară condamnării. Este vorba de persoanele condamnate pentru comiterea de infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, republicată, sau pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990.
Cristina Tudoraş, avocat colaborator în cadrul Schoenherr şi Asociaţii SCA a declarat: "Aşadar, dacă o persoană a comis una dintre infracţiunile de mai sus, nu mai este suficientă condamnarea pentru a-i fi interzis să aibă calitatea de fondator într-o societate. Este nevoie ca, suplimentar, instanţa să îi interzică în mod expres să aibă această calitate. Putem trage concluzia că, în lipsa acestei interdicţii exprese, persoanele condamnate anterior intrării în vigoare a acestei modificări pot începe deja să fondeze şi să conducă societăţi comerciale".
Înainte de a fi modificat, articolul 6 alineat 2 din legea 31/1990 stipula: "Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, republicată, ori pentru infracţiunile prevăzute de prezenta lege".
După modificarea legislativă publicată în Monitorul Oficial din 5 august 2019, articolul respectiv are următoarea formulare: "Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru infracţiunile prevăzute de prezenta lege".
Modificarea are consecinţe şi pentru legea 31/1990 privind societăţile comerciale, în care se arată că persoanele care, potrivit art. 6 alin. (2), nu pot fi fondatori nu pot fi nici administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere şi ai directoratului, cenzori sau auditori financiari, iar dacă au fost alese, sunt decăzute din drepturi.
În consecinţă, odată cu noua modificare legislativă ce permite persoanelor condamnate să fie fondatori ai unei societăţi comerciale, atunci acestea pot fi şi administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere, cenzori sau auditori financiari.
1. E foarte bine asa
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 07.08.2019, 08:21)
Inca un succes al neinfricatilor luptatori pentru drepturile omului din Romania, acesti eroi moderni din a caror glorioasa galerie nu i-as aminti decat pe domnii Dragnea, Iordache, Tudorel Toader si inca multi altii, aproape la fel de merituosi.
Doar se stie, este binecunoscut faptul ca statul paralel a distrus mii de vieti in Romania, a frant mii de destine - da' ce zic eu acilea mii... nu mii, domnule, zeci, sute de mii daca nu chiar milioane de destine - si trebuia facut ceva ca societatea si in special economia sa poata recupera acesti oameni nevinovati si extrem de competenti.
Astfel eliberati de fantomele trecutului, pe viitor acesti insi valorosi isi vor aduce nepretuita contributie la avantul economiei romanesti prin infiintarea de societati comerciale fara numar, fara numar care, in semn de marunta si insignifianta compensatie pentru suferintele crunte indurate de intemeietorii lor, vor avea prioritate la contractele publice. Macar atat sa facem pentru acesti nefericiti...
Bravo PSD si ALDE, va iubim!!!
2. UN PAS SPRE NORMALITATE
(mesaj trimis de UN ROMAN în data de 25.09.2019, 16:11)
DA, ESTE UN PAS SPRE NORMALITATE. Inprimul rand ca o gresala, indiferent de modul de comitire , este platita. In al doilea rand, legea interzicea dreptul la existenta.Ai gresit, intentionat sau nu, platesti. Ai platit , trebuie ca societatea sa iti dea dreptul la existenta normala.Nu cred ca oamenii de rand primesc contracte cu statul. Daca ele exista, statul este de vina. Este de vina cine da, nu cel care cere.Romani, trebuie sa intelegem odata ca si cei care au gresit sunt tot romani si frati si ca trebuie sa existe atat cat hotareste Dumnezeu.Facem din ei infractori permanenti ca asa vrem noi?. Trebuie data sansa la viata normala. LASATI RAUTATEA.NE DUCE LA PIEIRE.