Legea anti-mită privind companiile britanice (Bribery Act 2010) va intra în vigoare în aprilie 2011 şi urmăreşte combaterea corupţiei în rândul "gulerelor albe".
Legea va fi aplicată oricărei companii britanice care nu ia măsuri de prevenire a dării de mită de către cei care acţionează în numele său oriunde în lume, dar şi companiilor şi persoanelor care oferă mită partenerilor comerciali sau oficialităţilor publice în Marea Britanie şi în lume. Noua reglementare va fi aplicată oricărei companii înregistrate în Marea Britanie, indiferent de ţara în care îşi desfăşoară activitatea.
Potrivit mesajului transmis ieri, de către viceambasadorul britanic la Bucureşti, Esther Blythe, la o dezbatere organizată de Camera de Comerţ Româno-Britanică, executivul de la Londra acordă o importanţă deosebită noului act normativ, întrucât mita afectează mediul de afaceri. "Mita distorsionează pieţele libere şi cauzează pagube imense economiilor în curs de dezvoltare şi celor emergente. Corupţia creşte cu până la 10% costul total al afacerilor la nivel global şi cu până la 25% costul obţinerii de contracte", a subliniat oficialul britanic. Esther Blythe a menţionat că Legea anti-mită va reduce costurile întreprinzătorilor britanici în derularea afacerilor în exteriorul ţării, dar va consolida şi reputaţia acestora.