Legea conversiei creditelor în CHF, adoptată, cu unanimitate de voturi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2016

Legea conversiei creditelor în CHF, adoptată, cu unanimitate de voturi

Dobânda la care va fi făcută conversia, negociată între bănci şi clienţi

Piperea: "Forma în care a fost aprobată Legea conversiei este extrem de periculoasă"

A fost eliminat pragul de 250.000 de CHF

-----

Actualizare 19:36 CPBR: "Sperăm că autorităţile în drept vor sesiza CCR cu privire la Legea conversiei creditelor în franci"

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) îşi exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de lege privind conversia împrumuturilor în franci elveţieni la curs istoric şi speră ca autorităţile în drept să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) cu privire la acest act normativ, se arată într-un comunicat al CPBR.

"Ne exprimăm speranţa că autorităţile în drept de a sesiza Curtea Constituţională vor uza de aceste prerogative, pentru a evita consecinţe ce vor afecta atât băncile cât şi consumatorii prin deteriorarea situaţiilor financiare ale celor dintâi, care se vor răsfrânge asupra capacităţii de creditare ale celor din urmă, cât şi prin scăderea nivelului de predictibilitate legislativă şi, deci, a scăderii atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în general", se arată în comunicat.

De asemenea, Consiliul susţine că, la fel ca şi în cazul adoptării Legii nr. 77/2016 (Legea Dării în Plată), va întreprinde toate demersurile pentru a sesiza autorităţilor în drept relativ la ceea ce constituie, în opinia sa, aspectele de neconstituţionalitate ale acestei legi, printre care menţionează aplicarea retroactivă, lipsa de previzibilitate şi ingerinţele asupra dreptului de proprietate al unora dintre instituţiile de credit.

"Aceste premise creează, din nou, un precedent periculos declanşat de motivaţii false, se situează împotriva legislaţiei europene în domeniu, însă induc şi hazard moral printre diferitele categorii de debitori, consecinţele unei asemenea legi putând genera costuri imense, atât materiale cât şi de predictibilitate", se mai arată în comunicatul CPBR, citat de Agerpres. Totodată, reprezentanţii Consiliului mai spun că organizaţia a susţinut în mod repetat că băncile sale membre sunt de acord asupra necesităţii măsurilor de sprijin a consumatorilor supra-îndatoraţi afectaţi de evoluţiile economice şi financiare globale, mai ales a celor care au contractat credite pentru a-şi achiziţiona un imobil în care locuiesc, însă orice astfel de măsuri trebuie întreprinse de o manieră sustenabilă atât economic cât şi legal, inclusiv constituţional şi fără a afecta pe termen mediu şi lung mediul investiţional şi social din România.

De asemenea, CPBR susţine că, în apelurile sale adresate membrilor Parlamentului României, a subliniat faptul că dincolo de interesele particulare şi pe termen scurt ale unor consumatori, orice măsuri gândite la nivel de portofoliu de credite trebuie să fie bine fundamentate şi analizate astfel încât să se evite dezechilibre pe piaţa creditării şi chiar şi între debitorii băncilor.

"CPBR a propus comisiilor de specialitate ale Parlamentului României crearea unui Grup de Lucru inter-instituţional cu reprezentanţi din toate zonele de interes, inclusiv din partea consumatorilor, care să ajute la identificarea corectă a cazurilor de supraîndatorare şi să analizeze premisele necesare extinderii soluţiilor comerciale bilaterale implementate de către numeroase instituţii bancare din România prin care a fost deja posibilă reducerea poverii financiare a sute de mii de consumatori.(....) În mod special dorim să atragem atenţia asupra pericolului de a crea, pe de o parte, inechităţi între consumatorii care nu-şi mai pot rambursa creditele şi cei care nu mai doresc să şi le achite, iar pe de altă parte o inegalitate vădită între clienţii care au ales creditele în RON, la dobânzi ridicate dar fără risc valutar, şi clienţii care au ales creditele în valută, cu dobânzi mai mici dar cu risc valutar", mai spun reprezentanţii patronatelor bancare.

(I.S.)

----------

Actualizare 18:16 Liviu Dragnea: "România şi BNR trebuie să-şi regândească abordarea în relaţiile contractuale dintre bancă şi client"

Statul român şi Banca Naţională a României (BNR) trebuie să-şi regândească abordarea în relaţiile contractuale dintre bancă şi client, deoarece atitudinea "profit cu orice preţ" nu poate fi acceptată, a afirmat liderul PSD, Liviu Dragnea, după adoptarea legii conversiei creditelor în franci elveţieni.

"România şi BNR trebuie să-şi regândească abordarea în relaţiile contractuale dintre bancă şi client. Nu suntem dispuşi să stăm indiferenţi la atitudinea «profit cu orice preţ», fiind necesar un echilibru în asumarea riscului atât de către client, cât şi de către bancă", a scris Liviu Dragnea, pe contul său de Facebook.

Preşedintele PSD a precizat că adoptarea legii conversiei reprezintă primul pas în realizarea cadrului legal pentru a avea o "relaţie corectă" între bănci şi clienţi.

"Am promis, ne-am ţinut de cuvânt! Astăzi, am trecut prin Parlament legea conversiei: curs istoric, fără grad de îndatorare, fără plafonul de 250000 de franci elveţieni. Este un pas în realizarea cadrului legal pentru a avea o relaţie corectă între bănci şi cetăţeni, fără de care nu este posibil să avem o clasă de mijloc puternică", a mai scris Liviu Dragnea.

Potrivit unui comunicat al PSD, remis Redacţiei, reprezentanţii tuturor partidelor politice au răspuns favorabil solicitărilor social-democraţilor privind eliminarea acelor articole care alterau conţinutul pozitiv al legii.

"Am pornit de la un proiect imperfect, care prevedea un prag de îndatorare de 50% şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni. Prin luările noastre de poziţie, am reuşit să eliminăm aceste prevederi defavorabile celor care au luat, cu bună credinţă, credite în franci elveţieni. De asemenea, am reuşit să convingem parlamentarii din toate partidele să voteze în unanimitate legea conversiei creditelor CHF în forma propusă de reprezentanţii noştri", se arată în comunicat.

Totodată, reprezentanţii PSD îşi exprimă încrederea că preşedintele Iohannis nu va amâna trimiterea acestui act normativ spre promulgare.

PSD mai consideră că sute de mii de cetăţeni sunt afectaţi de prevederile acestei legi, cetăţeni care îşi pun încrederea în funcţionarea "corectă şi transparentă" a instituţiilor statului.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:06 Gheorghe Piperea: "E clar că banksterii au fost puşi la respect"

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că, prin adoptarea legii conversiei creditelor, "e clar că banksterii au fost puşi la respect" şi comentează, ironic, că "urmează riscul sistemic".

"Legea conversiei creditelor în CHF la cursul istoric a fost adoptată în Parlament cu unanimitate de voturi. Urmează riscul sistemic.[sau nu? că nu mai ştii ce să spui cu avertizările astea zilnice venite de la Petrică din povestea cu lupul]", a scris avocatul, pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe Piperea avertizează că mai sunt "hopuri" de trecut pentru ca legea să intre în vigoare şi îi mulţumeşte deputatului Zamfir, despre care spune că, fără contribuţia acestuia, nici legea dării în plată, nici legea conversiei nu ar fi existat.

"PS. Mai sunt hopuri de trecut (promulgarea de către Preşedinte, expirarea termenului în care Preşedintele, Guvernul sau Avocatul Poporului pot ataca legea la CCR), dar e clar că banksterii au fost puşi la respect.

PPS. Cine credeţi că ar trebui să îşi dea demisia?

Adevăratul post-scriptum: îi mulţumesc domnului deputat Dan Zamfir, fără de care nici legea DIP, nici legea conversiei la cursul istoric nu ar fi existat! Să ne trăieşti prietene!", a mai scris Gheorghe Piperea.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:58 Daniel Zamfir: "Pentru zeci de mii de familii din România s-a făcut dreptate!"

Pentru zeci de mii de familii din ţara noastră s-a făcut dreptate, odată cu adoptarea legii conversiei, consideră deputatul liberal Daniel Zamfir, care precizează că acest act normativ, ce fusese blocat doi ani de zile, a fost readus la viaţă deoarece "o mână de oameni", printre care avocatul Piperea şi membrii GCCC, au crezut "cu tărie" că pot face dreptate.

"Oameni buni, o făcurăm şi pe asta! La numai cinci luni de la adoptarea Legii DIP (darea în plată, n.r.), am reuşit să trecem şi Legea Conversiei, aşa cum era drept! Curs istoric, fără prag de îndatorare şi fără plafon! Pentru zeci de mii de familii din România s-a făcut dreptate! O lege care fusese blocată de doi ani de zile, a fost readusă la viaţă, pentru că o mână de oameni, cei din GCCC şi neobositul luptător pentru drepturile consumatorilor, prof. Piperea, am crezut cu tărie că putem să facem dreptate! Aşa s-a născut DIP, aşa am înviat şi Legea Conversiei, legi în care am avut sprijinul total al PNL!

P.S. Tocmai m-a anunţat prof. Piperea că suntem doar la începutul luptei noastre pentru drepturile consumatorilor! Doamne ajută!", a scris Daniel Zamfir, pe contul său de Facebook, după adoptarea legii conversiei creditelor.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:33 Alina Gorghiu: "În esenţă, legea conversiei este o lege care corectează o nedreptate"

Liderul PNL Alina Gorghiu a afirmat astăzi, după adoptarea legii conversiei în unanimitate, că acest act normativ corectează "o nedreptate".

"248 de voturi pentru - unanimitate. Proiectul de lege al conversiei creditelor a fost votat. Va pleca spre promulgare. Legea avea nevoie de vot politic şi chiar dacă unii vor să profite de acest moment, cred că în esenţă este o lege care corectează o nedreptate. Mulţumesc colegului nostru Cătălin Zamfir pentru implicare, tenacitate şi determinare", a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:55 Iohannis, despre conversia creditelor în franci şi eliminarea taxelor: "Voi analiza, apoi voi face aprecieri"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că va analiza împreună cu părţile implicate proiectele de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni şi eliminarea a 102 taxe iar apoi va face aprecieri asupra acestora.

"Eu nu cred că este bine să fac eu acum o apreciere pauşală a acestor iniţiative, care, aşa cum spuneţi, pot fi unele denumite populiste. Împreună cu echipa mea, voi lua fiecare act normativ în parte, vom analiza, vom cere opinia şi celorlalte părţi implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor cu siguranţă voi cere din zona bancară o opinie şi, în momentul în care vom avea o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative", a spus Iohannis, la Cernavodă, întrebat dacă aceste proiecte de lege pot fi considerate a avea tentă populistă.

-----------

Actualizare Daniel Zamfir, PNL : "La creditele în euro nu poate fi vorba de înşelătorie"

Actualizare Ana Birchall: "Conversia la curs istoric - reparaţie morală şi socială a unor nedreptăţi"

Deputatul PSD Ana Birchall: "Lupta începută acum doi ani în Parlament, prin proiectul de lege iniţiat de mine şi semnat de majoritatea grupului parlamentar PSD pentru sprijinirea celor care şi-au văzut amanetat viitorul, s-a încheiat astăzi cu un succes: adoptarea Legii conversiei creditelor în franci elveţieni la curs istoric".

În dezbaterile din plen şi din comisii au fost eliminate amendamentele care prevedeau pragul de 250.000 de CHF împrumutaţi pentru cel care solicită conversia, omiterea celor care au făcut deja conversia la propunerea băncii sau realizarea conversiei prin hotărâre judecătorească, potrivit unui comunicat de presă al deputatului PSD, care precizează: "În acest fel multe dintre restricţiile care excludeau o parte importantă dintre cei care au contractat un credit în CHF au fost eliminate".

"Salut decizia Legislativului de a respinge amendamentele cu privire la pragul de îndatorare, la limita creditului contractat sau la modul în care este efectuată conversia, pentru că nu poţi sancţiona pe cei care au făcut eforturi şi sacrificii pentru a-şi putea plăti ratele sau pe cei care au luat un credit cu bună-credinţă pentru a-şi cumpăra o locuinţă", a declarat deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul legii.

În alocuţiunea susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, Ana Birchall a mulţumit tuturor celor care i-au au fost alături pe parcursul celor doi ani în care proiectul legislativ a ajuns în forma propusă spre adoptare: "Votul dat astăzi de plenul Camerei Deputaţilor este un semnal prin care noi, parlamentarii, arătăm că ne pasă de cei mulţi şi reprezintă o reparaţie morală şi socială a unor nedreptăţi la care au fost supuşi românii şi familiile lor prin contractarea unor produse financiare toxice vândute de unele bănci".

Actualizare ALDE susţine conversia tuturor creditelor în lei. Deputat Grupul ALDE: "Considerăm că până la urmă Parlamentul a rezolvat această criză. Susţinem continuarea discuţiilor pentru conversia în lei a tuturor creditelor bancare angajate în monedă străină, aşa cum prevedea legea iniţial".

Actualizare Deputat Grupul minorităţilor: "Este o dreptate pe care am transmis-o noi toţi. A fost o muncă în comun în care am dat un semnal că se poate face dreptate pentru cetăţenii României".

Actualizare Deputat UDMR: "Mulţumesc preşedintelui Dragnea pentru că a susţinut această formă a legii. Cred că este un prim pas pe care trebuie să-l ducem mai departe".

Actualizare Daniel Zamfir, PNL: "Legea are şi un efect sancţionatoriu pentru acele bănci care au dat aceste produse în mod iresponsabil. Varianta corectă este curs istoric, fără plafon, fără grad de îndatorare". Zamfir i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru atitudinea lui. "Nu putem pune plafoane la înşelăciune", a conchis Zamfir.

Actualizare Daniel Zamfir, PNL: "Vă mulţumesc că aţi decis să facem dreptate, căci despre dreptate este vorba. Aveam această obligaţie, pentru că băncile le-au vândut produse financiare înşelătoare".

Actualizare Liviu Dragnea, PSD: "Legea conversiei nu este împotriva sistemului bancar, ci o lege care trebuie să repare o nedreptate. Nu poţi obţine profit cu orice preţ. Sistemul bancar trebuie să îşi regândească abordarea faţă de client".

Actualizare Liviu Dragnea, PSD: "Acum aproape 2 ani şi jumătate, Ana Birchall a iniţiat acest proiect de lege care astăzi prin votul nostru a devenit lege (...) Vreau să mulţumesc tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect de lege (...). Acum o săptămână am cerut colegilor să se elimine gradul de îndatorare de 50% şi s-a eliminat. Am cerut să întoarcem legea la comisie ieri şi să se elimine pragul de 250.000 de CHF şi pentru asta le mulţumesc".

Actualizare Legea conversiei creditelor în CHF a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor cu unanimitate de voturi (248 voturi pentru).

Actualizare Plenul are cvorum pentru vot.

Actualizare 11:30 A început şedinţa de Plen a Camerei Deputaţilor

-----

Deşi, aparent, proiectul Legii conversiei creditelor în franci elveţieni (CHF) pare să se clarifice, totuşi, la o citire amănunţită a textului legislativ, nebuloasa din jurul acestei iniţiative se înteţeşte.

Proiectul de lege a fost retrimis, ieri, de către plen, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru ca pragul de 250.000 de CHF impus, săptămâna trecută, valorii cumulate a creditelor să fie eliminat. Lucru care s-a şi întâmplat - deputaţii au votat eliminarea acestui prag.

Însă, parlamentarii nu s-au limitat la acest aspect. Deputatul PSD Ana Birchall a propus câteva amendamente, care au şi fost adoptate de deputaţi.

Unul dintre acestea face referire la nivelul costurilor la care va fi efectuată conversia şi prevede că acestea (dobândă, comisioane etc.) vor fi negociate între cele două părţi, "cu respectarea principiului bunei credinţe", astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Dar ce înţelegem prin "obligaţiile de plată"? Dobânda, soldul, comisioanele sau întreaga rată?

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus că acest amendament este extrem de periculos, oferind ocazia băncilor să majoreze semnificativ dobânda.

Forma aprobată săptămâna trecută în comisiile de specialitate prevedea că aceste costuri vor fi cele istorice, iar, dacă ele ar fi fost mai mari decât cele practicate în prezent la creditele în lei, băncile ar fi fost obligate să le aplice pe cele din momentul efectuării conversiei.

Totodată, instituţiile financiare care au convertit deja credite în CHF, după data de 15 ianuarie 2015, pot reveni asupra contractului pentru a face conversia în condiţiile prezentei legi.

Avocatul Piperea susţine că acest aspect schimbă conceptul iniţial al legii, care îşi propunea "îndreptarea unor înşelătorii", întrucât băncile care au efectuat conversii din 2015 şi până acum "nu au mai înşelat debitorii".

Proiectul legislativ privind conversia creditelor în CHF urmează să intre, astăzi, la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, dezbaterile finale fiind programate pentru ora 11.30, iar votul pentru 12.30.

Dacă va fi adoptată în această formă, legea conversiei creditelor în franci elveţieni va intra în vigoare după 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Deci banca stabileste costurile de conversie, dobanda, etc.

    Legea e inutila !

    Cei care se bucura ca vor profita de legea asta rad degeaba. Smecherii fac ce vor, fraierii fac ce pot ! Legea ii leaga si mai mult pe amaratii vanduti. Sa vezi acum anexe de 50 de pagini la contract ! Cu zeci de clauze... 

    1. Va invit sa cititi in Hotnews.ro , Florian Libocor : "Am indrazneala sa fac o predictie: cred ca cele doua legi vor disparea exact cum au aparut, dupa ce intreaga tevatura politica se va fi incheiat. Mai in gluma, mai in serios, cam de Martisor. Ramane de vazut daca ma insel sau nu. Dar daca ma voi insela, ceea ce nu cred, nu pot sa va spun decat ca trebuie sa ne pregatim bine de astfel de ghidusii, pentru ca nu le pot spune altfel. Imi pare rau pentru tehnicienii, avocatii care au sustinut tehnic aceste initiative, dar sunt in eroare maxima. Daca au senzatia ca societatea a ramas la fel ca in '91, se inseala. Avem doua optiuni: fie ne respectam reciproc, fie ne batem joc unii de altii".

      Libocor estima EURRON la 2,9 cand se indrepta spre 3,6-4,3.

      Si atunci a avut sa faca o predictie care a ramas in istorie. A indraznit din nou, dupa nici noua ani. :)

      P.S. Libocor isi bate joc de el insusi. 

      Ăsta e nivelul lui Lubocor. Fanfaron

      Stii ca Libocor are dreptate, nu? :))) Stii ca oricine are chiar si un euro sau un dolar credit la vreo banca poate desfiinta legea

      asta la CCR in 2 secunde, nu? 

      Art. 16 – Egalitatea în drepturi 

      (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

      Nu mai cita de acolo ca imi aminteste de Colo aici.

    toate aceste amendamente propuse de doamna birchall vor veni ca un bumerang impotriva clientilor imprumutati in chf asa ca PSD face jocul bancilor impotriva imprumutatilor chf

    aceasta doamna birchall trbuie sa dispara din parlament

    a facut campanie eelectorala PSD cu aceasta conversie

    Cine a propus amendamentul cu costurile de conversie negociate intre parti este omul bancilor... este calul troian... de aici si linistea bancilor din ultimul timp.

    1. Tot efortul depus de toata lumea este in zadar... legea este inutila in forma actuala...

      Adevărat. Ne bucuram degeaba. Tot la mana băncilor vom fii. Cum poți crede ca băncile se vor gândii la comisioane și dobânzi în favoarea clientiior? ... Va fii un jaf pe fata. De ce legea nu prevede clar aceste aspecte? De ce lasă la atitudinea băncilor rezolvarea acestor aspecte? Au mai soluționat ei ceva pana acum echitabil?

      Asta pentru ca din pacate unii " consumatori" si-au bagat nasul si au propus amendamente dupa cum le suna lor bine.

      de ce oare nu s-a mers pe mana lui Piperea pana la sfarsit? 

    1. Vine banca si spune: amaratule, costurile conversiei sunt de 19.000 RON dar vestea buna e ca ii platesti in cadrul ratei unare

    2. Apoi, ti-am calculat dobanda la 25%  

    3. Nu iti face griji, dupa ce insumam tot, o sa platesti mai putin cu 80 RON pe luna. Semneaza pana nu ne razgandim ! Urmatorul ! 

    Ha ha ha ha ha 

    1. EXACT!!!

    Daca va fi adoptata in forma actuala legea nu poate avea efectele scontate. Noi stim cum "negociaza" banca, iei ce iti ofera sau pleci. Trebuie mentinuta varianta propusa de dl Piperea

    1. Tot ce este in plus este posibilitatea introducerii unui comision...in rest...dupa reducerea soldului creditul se poate refinanta la alta banca, cu alta dobanda.

      Varianta de saptamana trecuta, era gandita de d-nul Piperea si nu dadea p[ractic posibilitatea bancii sa actioneze dupa bunul plac. 

      Si cine crezi tu ca te mai refinanteaza? In primul rand probabil nu o sa iti ajunga garantiile, al doilea rand costurile nu o sa te incante deloc si de final - corb la corb nu isi scoate ochi - adica si bancile vor strange randurile

    Limitarea nu poate fi impusa. Odata facauta conversia in Lei, esti liber sa pleci si sa-ti refinantezi creditul la cea mai buna dobanda din piata.

    1. Adevarat

    Felicitari tuturor.

    Inca o data clasa politica a dat dovada de lipsa de responsabilitate si de populism ieftin. Problema celor cu credite in franci elvetieni este intradevar una dramatica. Acestia nu au nicio vina pentru cresterea cursului, insa nici bancile din Romania nu sunt responsabile pentru situatia creata. Problema trebuia rezolvata intr-un alt mod, printr-un set de masuri compensatorii, nu printr-o lege care contravine principiilor generale ale functionarii sistemului bancar. La cat de primitiva este societatea romaneasca da foarte bine, in preajma alegerilor, sa urechesti bancherul lacom si sa ei in brate pe "sarmanul cetatean", care iti va da votul pe 11 decembrie.

    1. Zi sa mori tu?

      Sa mori tu.

      Bravo; l-ai pleznit! 

    Bine ca s-a terminat odata cu circul asta al conversiei, un abuz tamp si populist. Acum gata, la munca cetateni, ca avem rate de platit. Si vine iarna.

    Cand CHF era mic, imprumutatii in franci le radeau in nas celor cu credite in lei sau euro, care plateau rate duble.

    Acum, cand ratele lor erau mai mari, urlau cat ii tineau puterile ca au fost inselati. Per total, la aceeasi valoare a creditului, cri cu credit in franci au platit cu 30-40% mai putin decat cei care au luat aceeasi suma, dar in lei sau euro.

    De ce sa fie favorizati acum escrocii astia fata de restul lumii, fiindca au urlat mai tare ? 

    1. Intreaba un contabil si taci.

      Vorbiti la adresa unor oameni pe care nu-i cunoasteti si-i intitulati escroci?

      Dvs stiti sa va uitati peste niste informatii neadevarate aruncate in presa de cine trebuie si in loc sa va bucurati pentru semeni le aduceti atingere?

      Ganditi mai mult inainte de a scrie ceva. 

      Poate gandesti tu mai mult si ne spui de ce aia care au luat credite in lei sau in euro trebuie sa scoata bani mai multi din buzunar la rate din cauza ca voua vi le scade Zamfurt? !

    Dac vor cursul istoric de 2 lei, atunci sa le dea la pachet si dobanda istorica de 15-20 % !

    Asa ar fi corect, daca vor sa fie egali cu cei care au luat credit in lei. 

    1. asa se va intampla, n-ai grija, mare lucru nu realizeaza speculantii, prin recalcularea dobanzilor istorice la lei tot acolo ajung; problema e ca avem acum un risc de tara in crestere si necazuri la orizont

      Exact asta doresc de la dobanda, sa imi respecte dobanda la care l-am luat, nimic mai mult sau mai putin. si inca ceva: taci, ca esti pe langa subiect.

      Acum se pot refinanța. E mare lucru! !!!

    Mare realizare votata in unanimitate, asa cum a fost si cresterea salariilor cu 50% la final de 2008, in campanie electorala, la inceputul crizei.

    In loc ca vinovatii din conducerile bancilor sa fie trasi la rapundere penala (nominal) pentru inselatorie in forma organizata si continua si ANPC sa indrepte doar ce este necorespunzator in contracte prin intermediul justitiei si inapoierea sumelor patite in plus, ajungem la circ si probleme pe termen lung pentru toata tara, ca sa salvam niste speculanti imobiliari.  

    Vinovatii scapa, iar guvernul, clientii bancari si ocietatile comerciale platesc prin dobanzi si curs de schimb mai mari, risc de tara mai mare.

    RUSINE !! 

    1. Legea nu e ok.e populista rău de tot.ce vină au băncile cooperante care au încercat sa vină în sprijinul clienților(ex.Banca Transilvania).nu se face nicio diferență?

      sa vedem ce va spune președintele.  

      Decizi irevocabile.

    Toate creditele convertite la curs istoric si alinierea celor in lei cu aceleasi dobanzi?!?

    Buna idee!

    1. alinierea la curs istoric atat a cursului cat si a dobanzii aferente, adica 15-20% la lei

      Asta cu istoricul nu le-o zis-o Pip si Zamfy chiar toata. Asta vor si face bancile cand o sa vina clientii la conversie - o sa faca calcule istorice si o sa le dea o oferta cu 10 lei mai mica dar tot cu 200 de lei mai mare ca actuala in chf. Alte procese alti bani - o zis bine Pip ca lupta abia acum incepe

      Cine a luat credit cu 15 - 20% dobanda? hai fiti seriosi

      În 8 ani de credit în chf am plătit din sold doar 5% restul doar dobânzi banca recuperându-si banii împrumutați.In momentul contractării creditului marjă băncii dedusă din DAE era de 3%,dupa doi ani au majorat-o la 6,7 iar francul a crescut cu 100%,despre ce vorbim,acum marja la lei este de 3-4% ce naiba ori sunteți prosti sau chiar nu va prefaceri?

    Lege nr. 312 din 28.iun.2004 ARTICOLUL 2

    Obiectivul fundamental şi principalele atribuţii (2) Principalele atribuţii ale Băncii Naţionale a României sunt: c) emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României; ARTICOLUL 12 

    Dreptul exclusiv de emisiune 

    Banca Naţională a României este unica instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României. 

    ARTICOLUL 13 

    Unitatea monetară 

    Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. ARTICOLUL 16 

    Mijloace legale de plată 

    Bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private. 

    Croatia si Ungaria au putu sa faca asta, iar Franta a data o banca in jedecata...doar in Romania nu se poate.

    Planul 100 cu care se lauda Ciolos si Iohanis include limitarea saraciei..iar asta este o masura de limitare a saraciei...orchestrata de BNR prin permiterea incheierii de credite mai lungi de 4 ani in CHF (Dupa ce rata de schimb franc euro a fost limitata de Banca Nationala a Elvetiei pe o perioada scurta, ) informatie care nu a ajuns la clienti. Iar statul Roman nu face altceva decat sa bage vrajba intre cei in Euro si CHF, lucru care nu s-a intamplat in nici o alta tara care au facut deja conversia..dar noi trebuie sa ramanem o tara cu saraca ( vezi plan 100 pentru Romania, o tara de mana a treia prostita de toti investitorii straini. Asa este normal intr-o tara democrata..unde cetateanul este o vaca de muls, de prostit, de manipulat si nesemnificativ care daca nu ii convine..poate sa plece, ceea ce Croatia si Ungaria, Franta si lista poate continua..nu o fac. Eu imi pastrez parerea ca Isarescu nu urmareste interesele cetatenilor Romani...asa cum a aratat mereu..ci a celor din strainatate, iar daca domnul presedinte vrea sa auda parerea lor ( a bancilor si a lui Isarescu, si tin cont de ea, inseamna ca avem un presedinte care nu poate avea o parere personala....corecta..asa cum au facut si alte state ( care incearca sa nu mai fie de mana a treia, ci care incearca sa demonstreze ca nu merge sa vi intr-o tara straina si sa iti batijoc de cetatenii ei. 

    Daca ar disparea vrajba....am avansa ca populatie. Si iau un exemplu...ce spune un american..."" Sunt cetatean American"" pentru ca stie ca este aparat ..noi ce spunem.."" Riscam sa spunem ca suntem din Roamnia"" deoarece nu prea intereseaza pe nimeni de noi, ma doare acest sentiment....oare pe Isarescu sau Iohanis ii doare acest sentiment??? 

    Este primul pas de a limita saracia in randul celor care chiar platesc taxe...apropo de planul 100 sustinut de Iohanis si Ciolos, si asa cum alte tari au putut face asta...nu suntem primii...de ce nu am putea face????? 

    Vrajbe intre cei cu Euro si CHF nu este constructiva....si nu trebuie alimentata atat timp cat au fost doua situatii fiferite.....iar aceasta situtie nu I-a orpit nici pe Unguri nici pe Croati, nici pe statul Francez care a dat bancile in judecata. Nu este o masura populista......este o masura corecta pentru ajutorarea unor cetateni inselati ( care au avut aprobare la credite in Euro...iar dupa plata avansului si a precontractului...li sa spus ca ori pierd banii luati....ori primesc oferat in CHF deoarece produsul in Euro cu care au fost momiti nu mai este valabil. 

    PS - Nu am avt niciodata credite in CHF, ( doar in Euro, iar asta nu ma face sa pun piedica unei legi bune) dareu cunosc situatia reala si nu pot ramane impartiala ca alte persoane atunci cand invetitorii si bancile straine ne prostesc pe fata si ne iau de fraieri.

    Este un mod subtil de a imi ( si de a ne) submina inteligenta...iar cetatenii romani nu sunt niste prosti. 

    Iar faptul ca se va constata curtea constitutionala ca sa pice legea...pai in Croatia, Ungaria a fost constitutionala.

    Protejarea catatenilor de abuzuri nu este constitutionala????? AR PROTEJAREA BANCILOR ESTE CONSTITUTIONALA????

    ISARESCU AR TREBUI SA DISPARA DE LA BNR..A FACUT NUMAI RAU ROMANILOR...SI O FACE IN CONTINUARE.....IMI ESTE SILA ...BNR SSTE PE TAFA AVOCATUL BANCILOR....... 

    Sunt sigur ca bancile, in unanimitate, nu s-au gandit prea mult cand au aflat decizia bancii nationale a Elvetiei si au realizat ca CHF se va dubla. Au actionat in mare viteza, oferind credite extreme de tentante. In loc sa-si dea seama ca peste ani se va ajunge aici. Asa ca..aceasta e o mare greseala de strategie economica. Au vazut profitul si s-au aruncat inainte cu LACOMIE. ESTE GRESEALA BANCILOR. Merita acum sa piarda bani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb