Legea Descentralizării, aproape de verdictul Curţii Constituţionale

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2014

Legea Descentralizării, aproape de verdictul Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, vineri, asupra proiectului Legii descentralizării, ca urmare a sesizării făcute, la finalul lunii noiembrie, de Partidul Democrat Liberal (PDL).

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Legea descentralizării ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la finalul anului trecut.

"Trebuie să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale. Dacă decide neconstituţionalitatea proiectului, vor fi făcute modificări în Parlament pe articolele considerate neconstituţionale, după care, dacă nu va mai exista nicio contestaţie, iniţiativa ar urma să fie promulgată. În mod normal, în circa trei zile după promulgare, ar trebui să intre în vigoare. Dacă Legea descentralizării va fi declarată constituţională, atunci rămâne doar să fie promulgată de preşedinte", după cum ne-au spus reprezentanţii MDRAP.

Aceştia au afirmat că bugetele dedicate administraţiilor locale sunt blocate în conturile ministerului de resort, urmând ca banii să plece către primării şi consilii judedeţene odată cu instituţiile care vor fi descentralizate.

În opinia mediului de afaceri, descentralizarea este o politică bună, din punct de vedere al investiţiilor, coroborat cu veniturile locale. Oamenii de afaceri se declară sceptici, însă, în privinţa implementării acestei măsuri.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat: "Pentru atragerea investiţiilor, administraţia locală este esenţială. Acolo sunt terenurile disponibile, infrastructura, utilităţile, forţa de muncă, taxele locale - elementele cheie pentru orice afacere. Proiectele europene sunt locale şi ar trebui supravegheate la nivel local. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu spitalele şi cu învăţământul. Aşadar, descentralizarea este o idee bună, dar avem îndoieli în ceea ce priveşte implementarea acestui proiect, pentru că nu avem un sistem de sancţionare a celor care nu-şi vor face treaba şi vor continua să solicite Guvernului bani pentru acoperirea propriei incompetenţe".

PDL a sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa Legii descentralizării şi a notificat Camera Deputaţilor în legătură cu acest demers.

Printre altele, PDL opinează că "proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român (...), legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ - teritoriale fără hotărâre de Guvern (...), încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii" şi că procedura angajării răspunderii este neconstituţională.

La finalul anului trecut, deputaţii PDL şi PP-DD au depus şi o moţiune simplă împotriva acestui proiect, care a fost respinsă, însă, de Camera Deputaţilor.

Semnatarii moţiunii precizau în text că nu sunt de acord cu Legea descentralizării iniţiată de Guvern şi solicitau o serie de "măsuri reparatorii", printre care fundamentarea standardelor de cost pentru descentralizarea serviciilor publice, evaluarea patrimoniului care urmează să fie transferat, eliminarea măsurilor de politizare a funcţiei publice.

La jumătatea lunii noiembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii descentralizării.

Reprezentanţii ministerului de resort au precizat că, în bugetul pe anul 2014, să fie prevăzute distinct sumele pentru instituţiile şi competenţele care urmează să fie preluate de administraţia publică locală.

"Ideea de descentralizare nu este nouă, se vorbeşte despre acest lucru de mai bine de şapte ani, însă mereu apare, în spaţiul public, ideea că România nu este pregătită. Noi credem foarte mult în acest proiect, l-am inclus în calendarul nostru legislativ şi în programul de guvernare, aşadar nu este o noutate că susţinem acest proces", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării.

Liviu Dragnea a subliniat că proiectul descentralizării a trecut printr-o serie de ajustări, pe măsură ce au fost primite propuneri argumentate. MDRAP este iniţiatorul proiectului legislativ care vizează descentralizarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb