Legea pensiilor, în dezbatere la comisiile din Camera Deputaţilor

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2018

Legea pensiilor, în dezbatere la comisiile din Camera Deputaţilor

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor urma să dezbată, ieri, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Conform anunţului postat pe site-ul Camerei, membrii comisiei trebuie să finalizeze astăzi dezbaterea privind acest proiect de act normativ.

Referitor la viitoarea lege a pensiilor, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus: "Nu este legea nici a Olguţei Vasilescu, nici a lui Marius Budăi, este legea propusă de PSD - ALDE. Noi o susţinem în forma în care este, iar dacă vor fi ceva amendamente vom discuta în comisii şi în plenul Camerei şi vom decide".

Ministrul Muncii a mai afirmat că nu există riscul de a nu se întruni majoritatea în Parlament pentru adoptarea proiectului legii pensiilor. Marius Budăi a precizat: "Nu cred că există acest risc. Noi avem o majoritate clară în Parlament, contrar celor ce se întâmplă şi tuturor celor ce se discută la această oră public. Să lăsăm faptele să vorbească şi, în momentul în care vine legea în plen, vom vedea".

Proiectul a fost aprobat, în urmă cu două săptămâni, de plenul Senatului. Majoritatea PSD-ALDE, căreia i s-au alăturat la vot şi senatorii UDMR, a respins amendamentele formulate de aleşii PNL, USR şi PMP cu privire la pensiile persoanelor cu dizabilităţi, la reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare pentru persoanele care şi-au desfăşurat activitatea şi au trăit timp de 30 de ani într-o zonă cu poluare remanentă, la reducerea vârstei de pensionare şi pentru mamele cu doi copii, privind reducerea duratei căsătoriei la minimum 5 ani pentru soţul supravieţuitor, privind majorarea, începând cu anul 2022, valorii punctului de referinţă cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Senatorii puterii s-au opus şi amendamentului PNL care prevedea ca întreaga lege să intre în vigoare la 1 septembrie 2019 şi nu etapizat, până la 1 septembrie 2021 inclusiv.

Proiectul de lege a trecut de Senat cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 8 abţineri.

Proiectul de lege propus de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale prevede că valorile punctului de pensie (în funcţie de care se calculează pensiile) sunt următoarele: 1265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1775 de lei de la 1 septembrie 2020, 1875 de lei de la 1 septembrie 2021.

Legea prevede că începând din anul 2022, valoarea punctului de referinţă creşte anual cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referinţă este un alt indicator luat în calcul la stabilirea valorii pensiei şi reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adică 25.

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei anul viitor (când se va aplica doar de la 1 septembrie), un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale şi parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condiţiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în acest an este de 61,5 miliarde de lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb