Legea privind pensiile funcţionarilor publici din Parlament, avizată pozitiv la Comisia juridică

Alexandru Costea
Politică #Administraţie / 3 iunie 2015

Senatorii din Comisia juridică au acordat aviz pozitiv pentru modificarea Legii privind creşterea pensiilor funcţionarilor publici parlamentari, cei cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cu cel puţin 14 ani în Parlament, având dreptul la o pensie de 80% din media veniturilor din ultimele 12 luni, potrivit surselor din presă.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar a fost avizată favorabil, cu un amendament, astăzi, în Comisia juridică, urmând să fie trimisă pentru raport la Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului.

Amendamentul prevede că funcţionarii publici parlamentari care deţin certificate de securitate, avize de securitate, autorizaţii de acces la informaţii clasificate, secrete, de stat şi gestionează date şi informaţii clasificate beneficiază de un spor lunar de până la 25% calculat la salariul de bază. De asemenea, locurile muncă, nivelurile de secretizare, funcţiile şi mărimea concretă a sporului pe niveluri de secretizare se stabilesc de către secretarul general al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului.

Proiectul de lege prevede că funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cu cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, au dreptul la pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, înainte de data pensionării. Aceeaşi categorie de funcţionari publici poate solicita pensionarea înainte de vârsta de pensionare prevăzută de lege.

De asemenea, pentru fiecare an care depăşeste vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la pensie 1% din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării. Funcţionarilor publici parlamentari, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, dintre care 4 - 14 ani în Parlament, li se reduce pensia cu un procent pentru fiecare an care lipseşte din vechimea de 14 ani.

La îndeplinirea condiţiilor de pensionare, funcţionarii publici parlamentari pot opta pentru pensia calculată potrivit acestui proiect de lege ori potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul de lege mai prevede că funcţionarii publici parlamentari şi asimilaţi acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale căror pensii au fost diminuate, precum şi cei pensionaţi după această dată beneficiază de drepturile stabilite prin acest proiect legislativ.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar a fost iniţiată de deputaţii PSD Mihai Baltă, Virgil Delureanu, Florin Iordache, Carmen Ileana Moldovan, Adrian Solomon şi Anghel Stanciu Anghel.

Proiectul a primit deja aviz favorabil în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Senatul este prima cameră sesizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica lucrez 4 ani inainte de pensonare in Parlament -ca functionar dupa care mi se calculeaza pensia la nivel de 70 din salariul utim + alte majorari.Pai cine din tara asta -PROST CONDUSA-mai beneficiaza de 70%din ultimul venit lunar ca medie ????Chiar ne credeti prosti ??Mai baieti cred ca pana sa vina alegerile parlamentare voi o sa fiti alungati cu totii din Parlament.Chiar aveti impresia ca alegatorii sunt prosti ???!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb