Legile "anti-cămătărie" - depuse, a treia oară, la Parlament

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2019

Legile "anti-cămătărie" - depuse, a treia oară, la Parlament

Proiectele legislative "anti- cămătărie" au fost depuse, ieri, pentru a treia oară, la Parlament, după cum a anunţat senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, pe pagina sa de Facebook: "Am redepus azi (n.r. ieri) la Parlament pachetul de legi de protecţie a consumatorilor împotriva abuzurilor:

1. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive;

2. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe;

3. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive;

4. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Legile vizează circa patru milioane de familii care sunt expuse azi abuzurilor creditorilor, fie că vorbim de bănci, de IFN-uri sau colectori de creanţe. Mă voi asigura că acum direcţia legis-laţie din Senat va solicita şi avizul Consiliului economic şi social să nu mai existe pretexte de neconstituţionalitate. Îi am alături de mine, până acum, pe parlamentarii PSD care au semnat iniţial proiectele şi vrem ca ele să treacă cât mai repede prin Par-lament, fiind deja solicitată procedura de urgenţă".

Amintim că senatorul Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au pregătit un nou pachet de patru legi în domeniul bancar. Aceste proiecte legislative au mai fost depuse de două ori în Parlament, sub alte forme, ultima dată în mai anul curent, unite într-un singur proiect de lege, după ce acestea fuseseră declarate neconstituţionale.

Daniel Zamfir ne-a spus că, după depunerea iniţiativei din mai, Consiliul Legislativ a menţionat că doar în 14 sau 16 ţări există plafonarea dobânzilor. În acest context, senatorul a decis să spargă textul de lege în patru proiecte diferite, pentru ca, în cazul unei respingeri pe speţa dobânzilor, să nu fie afectate toate cele patru legi.

Despre noul conţinut al celor patru iniţiative legislative, ne-a vorbit, zilele trecute, avocatul Gheorghe Piperea, explicând: "Primul dintre acestea vizează plafonarea dobânzilor la credite. Am eliminat formula «dobânzi cămătăreşti» pentru că se pare că cei din Consiliul Legislativ au spus că termentul de «cămătăresc» este peiorativ şi atunci i-am spus dobândă excesivă.

Proiectul prevede, în principiu, că pentru creditele imobiliare nu poţi lua un credit care să aibă o dobândă mai mare cu mai mult de 3% decât dobânda de refinanţare a BNR. La creditele de consum, adică cele luate pe maxim 5 ani şi care au o valoare de cel mult 20.000 de euro, am pus o limită de 18% a dobânzii, care este maximul de dobândă pe care îl practică fiscul cu contribuabilii. Pentru microcredite, adică împrumuturile luate pe cel mult 90 de zile şi cu o valoare de maxim 3.000 de lei, am pus limitarea la dublul sumei împrumutate".

Cea de-a doua iniţiativă legislativă priveşte executarea silită. În acest caz, Gheorghe Piperea ne-a menţionat: "Am eliminat toate dispoziţiile legale ce permiteau creditorilor executarea silită a consumatorului direct în baza contractului de credit, facturii la utilităţi, biletului la ordin etc. Am eliminat aplicabilitatea în cazul consumatorului şi, cel mai important lucru, am introdus dispoziţii clare de protecţie a locuinţei familiale. Nu execuţi locuinţa familială decât dacă este ultima soluţie şi oricum nu evacuezi debitorii din casă timp de un an de zile, până când aceştia nu obţin o altă casă".

A treia iniţiativă pregătită de cei doi în domeniul bancar este cea care face referire la retractul litigios şi se numeşte Legea privind protecţia consumatorilor împotriva cesiunilor de creanţă cu caracter speculativ. "În primul rând că această reglementare nu funcţionează decât pe colectorii de creanţe neautorizaţi şi pe colectorii de creanţe care fac cesiuni de creanţă cu titlu speculativ", ne-a specificat domnul Piperea. Conform avocatului, res-tul cesiunilor de creanţe sunt permise în continuare, cu condiţia ca entităţile colectoare să fie autorizate şi cesiunea să nu fie o speculaţie. Cel mai important aspect al acestei legi este că debitorul se poate elibera de datorie plătind colectorului exact cât a dat acesta din urmă pe creanţă, ne-a mai explicat avocatul Piperea.

Ultimul text de lege priveşte protecţia împotriva riscului valutar şi vorbeşte, printre altele, despre revizuirea contractului şi îngheţarea efectelor câtă vreme se cere creditorului revizuirea contractului. Orice depăşire cu maxim 20% a cursului istoric determină obligaţia de avertizare la conversie la cursul istoric. Dacă banca nu face acest lucru, atunci se merge în instanţă pentru a obţine conversia la cursul istoric, potrivit lui Gheorghe Piperea, care ne-a mai spus: "Am introdus prevederea potrivit căreia, la o conversie la curs istoric, să se aplice acel cost care este cel mai convenabil pentru consumator şi, de principiu, ar trebui să fie costul de astăzi, iar dacă este cel din 2007, atunci va fi aplicat acela".

Amintim că, în 13 martie, cele trei legi promovate iniţiat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir împotriva cămătăriei au fost declarate neconstituţionale. La acea dată, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis cu unanimitate de voturi sesizările de neconstituţionalitate formulate de opoziţie asupra legilor care privesc plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing.

Acest pachet de legi fusese votat de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, la finalul anului trecut. Înainte ca textele de lege să meargă spre promulgare la preşedintele ţării, acestea au fost trimise către CCR.

Contre pe marginea intenţiei de afiliere a senatorului Zamfir la PSD

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a spus, ieri, că este posibil să se afilieze grupului parlamentar PSD, în condiţiile în care grupul din care face parte se desfiinţează: "În Parlamentul României există această procedură - parlamentarii, în momentul când se desfiinţează un grup, fie se afiliază unui grup parlamentar existent, fie rămân independenţi. Categoric că a rămâne independent pentru mine nu este o soluţie, eu vreau să promovez nişte legi care să fie votate în Parlamentul României. Ca atare, voi lua decizia cea mai favorabilă. Probabil că mă voi afilia grupului PSD, categoric".

Zamfir nu a exclus nici ipoteza înfiinţării unui nou partid: "Nu exclud nimic, eu sunt membru ALDE, îmi doresc ca ALDE să iasă din această situaţie, dacă colegii mei consideră că eu pot fi şi trebuie să mă implic în orice proiect care să însemne salvarea acestui partid şi mai ales salvarea curentului liberal. Partidul o luase pe un drum de la care aş vrea să nu se abată: apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale oamenilor, partidul care era împotriva abuzurilor. E lucrul cel mai important şi care m-a determinat să vin alături de Călin Popes-cu-Tăriceanu în acest proiect".

În replică, preşedintele ALDE Călin Popes-cu-Tăriceanu a spus, ieri, citat de Agerpres, că senatorul Daniel Zamfir şi-a făcut calcule "greşite" privind o posibilă afiliere la grupul PSD în speranţa că va rămâne preşedinte al Comisiei economice: "Toţi cei care acţionează împotriva interesului ALDE şi vor să-şi găsească drumul cu PSD pot să-şi piardă calitatea de membru sau pot să fie excluşi, depinde de la caz la caz. Ceea ce ştiu în momentul de faţă este că, la Senat, PSD doreşte să redistribuie funcţiile pe care le avem noi, conform algoritmului de repartizare la nivelul funcţiilor din Biroul permanent al Senatului şi al comisiilor, numai că domnul Zamfir o să se frigă, pentru că acele poziţii dacă vor fi repartizate nu vor reveni PSD-ului. PSD-ul va avea de pierdut şi ele vor reveni celorlalte partide care au coeficienţi mai mari, aşa că domnul Zamfir a făcut o mişcare greşită".

Potrivit lui Tăriceanu, dacă Zamfir ia decizia să meargă la grupul PSD, "în mod normal" nu mai face parte din ALDE: "Adică nu poţi să fii după principiul «adio, dar rămân cu tine». Se hotărăşte: ori se duce la PSD, ori rămâne la ALDE".

Senatorul Zamfir a reacţionat, la rândul său, la declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu: "Vad că domnul Tăriceanu mă ameninţă cu excluderea din partid dacă mă voi afilia grupului PSD din Senat. Nu mai comentez că suntem azi fără grupuri parlamentare atât la Senat cat şi la Cameră din cauza deciziilor domniei sale, dar întreb: când a fost serios domnul Tăriceanu? Acum când vrea să mă excludă că mă afiliez - fără să devin membru - unui grup politic care susţine pachetul de legi împotriva abuzurilor, dar tace mâlc când partenerul sau, domnul Ponta, a spus public că va negocia, după moţiune, o viitoare formulă guvernamentală PSD-Pro Ro- ALDE? PSD-ul nu mai e aşa rău, dacă ne negociază Ponta?".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb