Legile justiţiei au primit votul final

M.D
Politică / 26 martie 2018

Legile justiţiei au primit votul final

Actualizare 21:55 Forumul Judecătorilor din România îi scrie preşedintelui Klaus Iohannis, solicitându-i să retrimită Parlamentului cele trei legi ale justiţiei, dar şi să solicite opinia Comisiei de la Veneţia.

Forumul Judecătorilor din România spune, în scrisoarea adresată preşedintelui, că se impune ca cele trei legi ale justiţiei să fie reanalizate de Parlament sub aspectul oportunităţii acestora, întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică multe dintre reglementări, iar, pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

"Curtea Constituţională nu are competenţa de a analiza caracterul just sau injust/potrivit sau nepotrivit al intervenţiei legislative, întrucât acest aspect ţine de oportunitatea măsurii, aceasta intrând în marja de apreciere exclusivă a Parlamentului. Însă, Parlamentul, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului român şi de unică autoritate legiuitoare a ţării, atunci când adoptă măsurile pe care le consideră necesare, trebuie să pornească de la o evaluare preliminară reală, obiectivă şi completă, iar alegerea măsurilor să corespundă unui interes general al societăţii. De asemenea, pentru o parte dintre reglementări, subzistă numeroase aspecte de neconstituţionalitate, învederate de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România prin Memoriul pe care vi l-a trimis la 27 decembrie 2017, motiv pentru care sunteţi în măsură să sesizaţi Curtea Constituţională", mai spun reprezentanţii asociaţiei în scrisoarea transmisă lui Iohannis.

Ei îi mai transmit lui Iohannis, că deşi a respins această variantă, are în continuare posibilitatea de a apela la sprijinul tehnic al Comisiei de la Veneţia.

Actualizare 21:12 Senatorii USR au protestat la finalul şedinţei în cadrul căreia au fost adoptate legile justiţiei.

Senatorii USR au protestat, astăzi, la finalul şedinţei în care au fost adoptate legile Justiţiei, cu regulamentul Senatului în mână şi cu pancarte galbene sub forma unei palme inscripţionate cu textul "Toţi pentru justiţie", susţinând că dezbaterea a fost "un simulacru, iar regulamentul nu a fost respectat în nenumărate rânduri".

Pancartele galbene au stat "la vedere" în timpul dezbaterilor pe legile Justiţiei, pe pupitrele senatorilor USR.

"Am protestat mergând în faţă şi arătându-le că totuşi există legi, există un regulament al Senatului pe care nu sunt capabili să-l respecte nici măcar ei, cei care l-au făcut. Am protestat în principal împotriva faptului că dezbaterea a fost doar un simulacru de dezbatere. În primul rând, nu ni s-a dat voie, reprezentanţilor noştri şi ai celorlalte partide, să luăm cuvântul de mai multe ori, cum este stipulat în regulament. Interdicţie nu există, a fost inventată de PSD. Nu ni s-a dat voie să motivăm voturile, ceea ce este absolut de neacceptat, au fost introduse amendamente în plen, în condiţiile în care trebuia să votăm să acceptăm o astfel de procedură. Deci, faptul că ne ignoră şi îi ignoră pe cei care sunt interesaţi de modul în care se construiesc legile, respectiv magistraţii, ignoră parlamentarii şi regulamentele parlamentare complet", a precizat senatorul USR Radu Mihail.

(M.D)

------------

Actualizare 20:48 Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a declarat, astăzi, în plen, că nicio prevedere a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară nu afectează independenţa sistemului judiciar, contrariul neputând fi dovedit de nimeni din noiembrie până în prezent.

"Aş vrea să fac o precizare foarte importantă, ca să nu mai repete cineva propagandistic, cât se poate de găunos, că se instituie un control politic asupra Justiţiei. Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor, imparţialitate în exercitarea actului de justiţie, inamovibilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor. Nici până astăzi, din noiembrie, nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Bucureşti, nici din alt colţ al lumii, nu a putut să facă dovada care anume text din propunerea legislativă ar pune sub control politic, ar afecta independenţa în vreun fel a sistemului judiciar din România. Explicaţia e foarte simplă - nu a putut identifica nimeni un text pentru că el nu există. Nu există nimic în ceea ce priveşte organizarea judiciară care să rezulte din voinţa politică de control a cuiva, cu atât mai mult cu cât alternanţa la putere ar face, în modul cel mai raţional şi previzibil cu putinţă, ca acest control politic să fie exercitat de forţe politice diferite', a susţinut Şerban Nicolae în plenul Senatului.

(M.D)

------------

Actualizare 19:09 Cele trei legi ale justiţiei au primit votul final în plenul Senatului. PNL a anunţat că le va contesta din nou la Curtea Constituţională

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat luni cele trei legi ale Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL a anunţat că le va ataca din nou la Curtea Constituţională.

Astfel, după punerea articolelor în acord cu deciziile CCR, Legea 303/2004 a fost adoptată cu 83 voturi "pentru" şi 36 de voturi "împotrivă", iar Legea 304/2004 a fost adoptată cu 83 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi o abţinere. Legea 317/2004 a fost adoptată cu 82 de voturi "pentru", 36 de voturi "împotrivă" şi o abţinere

În urma amendamentelor adoptate, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Cele trei legi vor merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

(M.D)

-----------------------

Dezbaterile din plenul Senatului pe Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au început, urmând ca la finalul acestora să fie dat votul final pentru adoptare.

Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a celor trei legi ale justiţiei, dar cererea a fost respinsă, cu 33 de voturi "pentru" şi 69 de voturi "împotrivă" .

De asemenea, senatorul PSD Şerban Nicolae a cerut ca legile să rămână în procedură de urgenţă pe ordinea de zi. USR a susţinut că nu se justifică graba pentru adoptarea legilor.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus va vota împotriva Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi spune că modificările aduse acesteia nu sunt semnificative. "(...) PNL s-a opus la dezbaterea precedentă, înainte de decizia Curţii. Modificările care au intervenit sunt nişte modificări care, din punctul de vede al PNL, nu sunt semnificative. Faptul că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie începe să funcţioneze în trei luni, nu în şase, cum era în textul iniţial (...) sunt nişte mici brizbrizuri care nu schimbă în niciun fel nici conţinutul legii, nici poziţia pe care PNL a avut-o şi şi-o menţine despre această lege (...) PNL va vota împotriva acestei legi", a spus Daniel Fenechiu.

De asemenea, senatorul PMP Dorin Bădulescu a afirmat că aceste legi scindează societatea şi creează controverse, afirmând că PMP va vota împotriva adoptării celor trei legi ale justiţiei.

Senatorul USR Mihai Goţiu spune că formaţiunea sa va vota împotriva legilor. "Vreau să atrag atenţia că prin modificările care s-au adus în urma reexaminării s-a excedat solicitarea făcută de CCR atunci când procurorii au fost trecuţi de sub autoritatea ministrului Justiţiei sub controlul ministrului Justiţiei, lucru care lasă foarte larg deschisă uşa abuzurilor. USR va vota împotrivă", a spus Mihai Goţiu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor. "Aş vrea să fac o precizare foarte importantă, ca să nu mai repete cineva propagandistic, cât se poate de găunos, că se instituie un control politic asupra Justiţiei. Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor, imparţialitate în exercitarea actului de justiţie, inavobilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor", a susţinut el.

PNL a anunţat, astăzi, după raportul final dat de comisia specială care a modificat legile justiţiei, că le va ataca din nou la Curtea Constituţională, acuzând că şedinţa comisiei a fost "sub imperiul grabei şi al superficialităţii".

Senatul este forul decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb