Pachetul celor trei acte normative prin care Parlamentul a modificat luna trecută legile Justiţiei a fost promulgat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, deşi opoziţia parlamentară, o parte din asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi o parte din organizaţiile neguvernamentale i-au solicitat să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la aceste acte. Cele trei legi promulgate de preşedintele Iohannis sunt statutul şjudecătorilor şi procurorilor (PL-x 440/ 01.09.2022), legea privind organizarea judiciară (PL-x 441/ 01.09.2022) şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PL-x 442/01.09.2022).
Imediat după decretele de promulgare ale celor trei legi, Cătălin Drulă, preşedintele USR, a declarat: "Mafia are nevoie de linişte! Iohannis calcă în picioare Justiţia din România. Nu are pic de respect pentru cetăţeni, pentru statul de drept, pentru parteneriatele noastre internaţionale. Comisarul european pentru Justiţie i-a cerut să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia înainte de a promulga (sau nu) legile Justiţiei. Dar pentru Soluţia Iohannis de la Grivco nimic nu contează. Planul de punere sub control a Justiţiei trebuie definitivat. Dacă pe drum România pierde respectul partenerilor europeni e prea puţin important".
Amintim că săptămâna trecută Curtea Constituţională a respins sesizările depuse de USR şi Forţa Dreptei, de AUR şi de Avocatul Poporului în legătură cu cele trei legi ale justiţiei.
După decizia CCR, asociaţiile Declic şi Funky Citizens i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile Justiţiei înainte de opinia experţilor Comisiei de la Veneţia. În caz contrar, reprezentanţii celor două asociaţii susţin că promulgarea legilor şi cu o opinie defavorabilă ar atrage riscul menţinerii MCV şi va duce la oprirea procesului de aderare a ţării noastre la spaţiul Schengen.
Legile sunt criticate de ONG-uri şi de opoziţia parlamentară deoarece permit numirea procurorilor şi judecătorilor de un grup restrâns de decidenţi, politizează sistemului judiciar, menţin controlul politic asupra numirii procurorului general, oferă puteri sporite pentru procurorul general, numit politic, care poate infirma orice dosar al altor procurori şi poate declanşa ancheta disciplinară.
Legile justiţiei au fost promovate de ministrul Cătălin Predoiu şi au trecut în procedură accelerată prin Parlament.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2022, 23:29)
Promulga o avalansa de legi in ult timp: incepe sa ma doara capul! Vrea sa faca acum tot ce n-a facut in opt-zece ani? De ce? Ce urmareste? Ma lamureste cineva?