ZIARUL BURSA

16 noiembrie 2022
Ediţia din 15.08.2024
Prezentare grafică: MAKE

Pământul transportă opt miliarde de călători prin Univers

OCTAVIAN DANMiscellanea / 16 noiembrie 2022

Mai mulţi ca azi nu am fost niciodată pe această planetă. Mâine vom putea spune acelaşi lucru şi joi şi vineri şi în multe zile de acum înainte. Graficul demografic are un singur sens, în sus, tot mai sus. Creşterea a fost considerată benefică o lungă perioadă, acum a trecut în partea cealaltă şi stârneşte îngrijorare.

Subvenţia la termie - câmpul de luptă dintre Guvern şi Primăria Capitalei

1500 DE BLOCURI DIN BUCUREŞTI, FĂRĂ APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ Subvenţia la termie - câmpul de luptă dintre Guvern şi Primăria Capitalei

GEORGE MARINESCUPolitică / 16 noiembrie 2022

Premierul Nicolae Ciucă, "eroul de la Nassiriyah", a găsit ieri un nou război - de data aceasta politic - în care să îşi facă simţită prezenţa. Şeful Guvernului s-a arătat nemulţumit de desele solicitări ale lui Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, privind sumele alocate cu titlu de subvenţie la termie pentru locuitorii municipiului Bucureşti.

Planul Zelenski

Cornel CodiţăEditorial / 16 noiembrie 2022

Cornel Codiţă

De la începutul agresiunii militare a Rusiei putiniene asupra Ucrainei, perimetrul politic al unei eventuale încheieri negociate a ostilităţilor a fost incert, volatil, cînd existent, cînd inexistent. În plus, a fost desenat radical diferit la Kiev şi Moscova.

Investitorii nu au mai folosit aurul ca refugiu

PIEŢE TURBULENTE, DAR... Investitorii nu au mai folosit aurul ca refugiu

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 16 noiembrie 2022

Aurelian Dochia: "Dacă se va intra într-o criză severă, este posibil ca aurul să devină interesant pentru investitori ca plasament de refugiu" Adrian Codirlaşu, CFA România: "La primul mesaj «dovish» al Rezervei Federale, probabil că vom vedea o creştere mare pentru aur" Radu Puiu, XTB România: "Pentru a-şi recâştiga din «strălucire», aurul va trebui să câştige teren în faţa dolarului american" 

Deşi este văzut adesea ca un activ de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice şi, implicit, ale pieţelor financiare, aurul nu s-a comportat astfel în ultimele douăsprezece luni, perioadă în care perspectivele economice globale s-au deteriorat iar inflaţia a urcat la niveluri nemaiîntâlnite de decenii.

Stadionul Ahmad bin Ali va găzdui şapte meciuri în timpul Cupei Mondiale FIFA, cu şase meciuri din grupe şi un meci eliminatoriu din optimile de finală din Qatar 2022. (Sursă foto: https://www.fifa.com/fifaplus/en/cat/66fpL8MgxFa2xHIeRd9cbW)

QATAR 2022 Stadioanele turneului final

OCTAVIAN DANSport / 16 noiembrie 2022

Miliarde bune de euro au fost îngropate în şantierul stadioanelor turneului final al Cupei Mondiale la fotbal. Organizaţiile pentru respectarea drepturilor omului susţin că şi foarte mulţi oameni au fost îngropaţi, la propriu, pe acest şantier. Pe acest fond, frumuseţea arenelor păleşte. Mai trebuie precizat că o parte dintre arene vor fi micşorate după turneul final, iar unele vor dispărea pur şi simplu.

Agendă încărcată la Bucharest Jewish Film Festival

Agendă încărcată la Bucharest Jewish Film Festival

O.D.Cultură / 16 noiembrie 2022

Filme, concerte de muzică clasică, conferinţe şi o expoziţie de pictură vor fi prezentate la cea de-a XII-a ediţie a Bucharest Jewish Film Festival care va a început ieri şi se va încheia pe 21 noiembrie. Ieri, la Institutul Cervantes a avut loc vernisajul expoziţiei "Evreii în Imperiul Otoman şi în Turcia Modernă", oferită de Ambasada Turciei la Bucureşti, urmată de proiecţia filmului "Shlomo Bar" în prezenţa regizorului Gilad Inbar.

Legile Justiţiei, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis

Legile Justiţiei, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis

I.GHE.Politică / 16 noiembrie 2022

Pachetul celor trei acte normative prin care Parlamentul a modificat luna trecută legile Justiţiei a fost promulgat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, deşi opoziţia parlamentară, o parte din asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi o parte din organizaţiile neguvernamentale i-au solicitat să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la aceste acte. Cele trei legi promulgate de preşedintele Iohannis sunt statutul şjudecătorilor şi procurorilor (PL-x 440/ 01.09.2022), legea privind organizarea judiciară (PL-x 441/ 01.09.2022) şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PL-x 442/01.09.2022).

Cererea de mărfuri din China se va prăbuşi dacă politica "Zero Covid" va fi menţinută

ANALIZĂ BLOOMBERG Cererea de mărfuri din China se va prăbuşi dacă politica "Zero Covid" va fi menţinută

A.V.Internaţional / 16 noiembrie 2022

Importurile de mărfuri-cheie, care de obicei cresc în fiecare an pe măsură ce economia Chinei se extinde, au scăzut în 2022 cu până la 50%, în unele cazuri 

Relaxarea de către Beijing a unor restricţii impuse din cauza Covid a determinat o creştere bruscă a preţurilor mărfurilor săptămâna trecută, deoarece sănătatea pieţelor mondiale ale materiilor prime depinde într-o măsură foarte mare de cât de mult cumpără China, arată o analiză Bloomberg.

Regiuni din Ucraina, atacate masiv cu rachete

Regiuni din Ucraina, atacate masiv cu rachete

V.R.Internaţional / 16 noiembrie 2022

Mai multe oraşe au rămas fără electricitate  

Atacuri ruse cu rachete au lovit ieri infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina, informează AFP.

Hidroelectrica - venituri şi profit în creştere

ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI Hidroelectrica - venituri şi profit în creştere

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 16 noiembrie 2022

Creşterea puternică a preţurilor a compensat scăderea cantităţilor vândute  

Acţionarii FP au aprobat listarea Hidroelectrica doar la BVB

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţara noastră, a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de 3,53 miliarde de lei, cu 37% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2021, în condiţiile în care veniturile s-au ridicat la 6,88 miliarde de lei, în creştere cu 47% faţă de cele din primele trei trimestre ale anului trecut, conform raportului publicat ieri de Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Creştere puternică a veniturilor şi profitului pentru Romgaz

ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI Creştere puternică a veniturilor şi profitului pentru Romgaz

A.I.Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2022

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, o cifră de afaceri de 10,81 miliarde de lei, cu 209,2% mai mare faţă de cea din primele trei trimestre ale lui 2021, în timp ce profitul net s-a ridicat la 2,24 miliarde de lei, în creştere cu 93,5%, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ROBOR scade chiar dacă BNR majorează dobânda

OPINII / EFECTUL CONTROALELOR CONSILIULUI CONCURENŢEI? ROBOR scade chiar dacă BNR majorează dobânda

CRISTIAN DOGARUBănci-Asigurări / 16 noiembrie 2022

La începutul lunii noiembrie, Consiliul Concurenţei lua piaţa bancară prin surprindere declanşând un control inopinat al modului în care se construieşte indicele ROBOR, pe baza suspiciunilor că nu piaţa liberă determină valorile indicelui, ci modul în care bancherii decid în discuţiile dintre ei cum ar trebui să arate acesta.

Sursă foto: Facebook / Schengen Visa Calculator

Aderarea ţării noastre la Schengen, pe masa Colegiului Comisarilor Europeni

G.M.Politică / 16 noiembrie 2022

Rapoartele despre România, Bulgaria şi Croaţia şi stadiul pregătirii celor trei ţări pentru aderarea la spaţiul Schenen se află pe agenda şedinţei de astăzi a Colegiului Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, urmând ca evaluările acestora să fie date publicităţii în cursul zilei. Rapoartele vor fi înaintate ulterior grupurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene, singurul for decizional cu privire la aderarea la spaţiul Schengen.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 16 Noiembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 16 Noiembrie 2022

Macroeconomie / 16 noiembrie 2022

Preţurile de consum din Franţa şi-au accelerat creşterea anuală în octombrie 2022, până la 6,2%, de la 5,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1%, după un declin de 0,6% în luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo