PIEŢE TURBULENTE, DAR... Investitorii nu au mai folosit aurul ca refugiu

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2022

Investitorii nu au mai folosit aurul ca refugiu

Aurelian Dochia: "Dacă se va intra într-o criză severă, este posibil ca aurul să devină interesant pentru investitori ca plasament de refugiu" Adrian Codirlaşu, CFA România: "La primul mesaj «dovish» al Rezervei Federale, probabil că vom vedea o creştere mare pentru aur" Radu Puiu, XTB România: "Pentru a-şi recâştiga din «strălucire», aurul va trebui să câştige teren în faţa dolarului american"

Deşi este văzut adesea ca un activ de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice şi, implicit, ale pieţelor financiare, aurul nu s-a comportat astfel în ultimele douăsprezece luni, perioadă în care perspectivele economice globale s-au deteriorat iar inflaţia a urcat la niveluri nemaiîntâlnite de decenii. După un raliu la începutul anului, metalul galben şi-a pierdut din atractivitate, cotaţia sa intrând pe o traiectorie descendentă. Astfel, în ultimele douăsprezece luni, aurul are o scădere de circa 5%, dar faţă de maximul atins în martie, de circa 2.070 de dolari pe uncie, metalul preţios are o scădere de aproape 15%, potrivit datelor investing.com.

Conform analiştilor, declinul apare în contextul unui cumul de factori între care situaţia economică globală, care s-a dovedit mult mai robustă faţă de perspectivele sumbre ce se conturau cu nouă-douăsprezece luni în urmă, a creşterii ratelor dobânzilor în special de către Rezerva Federală şi a întăririi dolarului american.

Aurelian Dochia: "Cred că aurul nu a fost interesant pentru investitori deoarece situaţia nu a fost atât de dramatică pe cât ne aşteptam"

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că, o explicaţie pentru care aurul nu s-a comportat ca un activ de refugiu ţine de faptul că previziunile cele mai pesimiste privind economia nu s-au îndeplinit.

Domnia sa ne-a declarat: "Am observat că de mai multă vreme că aurul nu şi-a mai jucat rolul tradiţional de activ de refugiu. În opinia mea, în ultimul timp aurul nu a fost interesat pentru investitori deoarece, totuşi, situaţia nu a fost atât de dramatică pe cât ne aşteptam. Inclusiv eu, când a început războiul din Ucraina, mă aşteptam ca impactul economic să fie mult mai grav decât se prezintă acum. În plus, aurul este o investiţie moartă (n.r. în sensul că nu produce fluxuri de numerar). Or, investitorii vor să aibă un câştig de pe urma plasamentelor pe care le fac. Câştig pe care-l aşteaptă mai mult de la piaţa bursieră decât de la aur".

Pe de altă parte, analistul economic subliniază că, în ultima perioadă, cele mai mari cantităţi de aur au fost cumpărate de băncile centrale. "Cred că este un răspuns la deteriorarea condiţiilor geopolitice internaţionale. Adică, multe bănci centrale din lume se pregătesc cu rezerve de aur mai mari pentru cazul în care situaţia financiară internaţională s-ar înrăutăţi rapid", ne-a spus Aurelian Dochia.

Din punctul său de vedere, dacă apare o criză severă, cu recesiune economică, creşterea şomajului, etc., este posibil ca aurul să devină interesant pentru investitori ca plasament de refugiu.

Adrian Codrilaşu: "În opinia mea, motivul principal pentru care preţul aurului a scăzut ţine de creşterea puternică a dobânzilor"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune că există o corelaţie inversă între cotaţia aurului şi dinamica ratelor dobânzilor de politică monetară.

"În opinia mea, motivul principal pentru care preţul aurului a scăzut ţine de creşterea puternică a dobânzilor. Când ratele cresc, preţul celorlalte active scade. A existat o corelaţie între preţul aurului şi cel al acţiunilor. Pe termen lung, trendul aurului va rămâne ascendent, pentru că există o cantitate limitată. Dar pe termene mai scurte va depinde de evoluţia ratelor dobânzii", ne-a spus analistul CFA.

Din punctul său de vedere, la primul semnal că Rezerva Federală nu va mai fi atât de agresivă în ceea ce priveşte ridicarea dobânzilor, preţul aurului va avea o creştere puternică.

"Inflaţia headline din Statele Unite (n.r. Indicele Preţurilor de Consum) a intrat pe o traiectorie descedentă. Mai rămâne inflaţia core (n.r. inflaţia de bază, ce exclude preţurile alimentelor şi energiei). Preţul produselor industriale a scăzut în SUA, există companii în special din sectorul tehnologic care anunţă disponibilizări, ceea ce înseamnă că ridicarea ratelor de dobândă începe să-şi facă efectul în economie. Dacă în continuare cifrele pentru inflaţie vor veni în scădere, iar rata şomajului va începe să crească, atunci Rezerva Federală nu va mai fi atât de agresivă cu ridicarea ratelor de dobândă. La primul mesaj dovish (n.r. ce indică o politică monetară mai relaxată) al Fed, probabil vom vedea o creştere mare pentru aur. La fel şi pentru acţiuni", ne-a declarat vicepreşedintele CFA România.

Radu Puiu: "Pentru ca aurul să atingă un minim, dolarul trebuie să atingă un vârf, iar randamentele titlurilor de stat din SUA trebuie să scadă"

Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, spune că deprecierea cotaţiei metalului preţios apare pe fondul întăririi dolarului, în urma înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale.

"Pentru a-şi recâştiga din «strălucire», aurul va trebui să câştige teren în faţa unui adversar formidabil, dolarul american. Când dolarul devine mai scump, scenariu ce apare de obicei în timpul ciclului de înăsprire, aurul, al cărui preţ este exprimat în dolari, scade. Pe de altă parte, atunci când valoarea dolarului scade, oamenii caută aur şi alte active de refugiu pentru a se proteja de inflaţie", a scris Radu Puiu într-o analiză a societăţii de brokeraj de la începutul acestei săptămâni.

Analistul a adăugat: "Dar, în contextul în care economiştii şi liderii de afaceri încă mai trimit mesaje contradictorii asupra economiei, iar Rezerva Federală continuă să fie concentrată ferm pe combaterea inflaţiei, aurul ar putea să mai aibă de aşteptat. De obicei, cotaţia metalului preţios este în creştere atunci când riscurile geopolitice sau inflaţia cresc, dar de această dată povestea a fost semnificativ diferită".

În opinia sa, pentru ca aurul să atingă un minim, dolarul trebuie să atingă un vârf, iar randamentele titlurilor de stat din SUA trebuie să scadă sau Fed trebuie, pur şi simplu, să-şi schimbe retorica de politică monetară.

"Totuşi, aurul rămâne atractiv pentru anumite state care se confruntă cu deprecieri istorice ale monedei şi probabil îşi va relua statutul de refugiu pentru restul lumii odată ce dolarul îşi va pierde din avânt. Dar pentru ca acest scenariu să se desfăşoare, investitorii trebuie să fie siguri că Fed a terminat ciclul de înăsprire sau este pregătit să înceapă să-şi tempereze poziţia pentru a evita o recesiune", spune Radu Puiu.

În ultimele zile, aurul a avut o mişcare de creştere, ajungând la maximul ultimelor trei luni, în condiţiile în care, datele indică o scădere a inflaţiei în Statele Unite, ceea ce a alimentat speranţa că Rezerva Federală va adopta o atitudine mai puţin agresivă în ceea ce priveşte creşterea ratei dobânzii.

Conform XTB România, S&P Global estimează ca aurul să înregistreze un preţ mediu în acest an la 1.842 de dolari per uncie, şi 1.800 de dolari per uncie pentru anul viitor. Ieri, în jurul orei 15:00, aurul se tranzacţiona la circa 1.775 de dolari, potrivit datelor investing.com.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Uite o postare fara fundamente!

    Bancile centrale au dat Ordin in piata ca Ter 1 asset sa se treaca pe Aur; Avem anunat in piata carnat de ordin comanda cumparare ce se activeaza in fata nu acum! 

    Aurul nominal nu are cum sa cada! 

    Vedeti ce a facet euro aur in 4 ani; sau ce a facut lei aur sau yieni japo in aur!!! 

    s c cret 

    1. Euro, leul și yenul s-au depreciat în raport cu USD.

      Aurul este o lalea ca toate celelalte, piața anticipează, speculează și marchează profit.

      Aurul nominal n-are cum să scadă este o matră de goldar digger. 

      Adica, tu contesti cifrele de piata. Tu stii mai bine decat piata. Bine. Bravo.

      Nominal, doar un iliterat nu vede bulă pe aur în 2008, 2011, 2020, 24 februarie 2022. :)

      Nominal,, septembrie 2011 1920$ uncia de aur, nominal, noiembrie 2015, 1046$. 

      vezi cate grame 1 leu cate grame 1euro cate grame 1dolar si... cate grame 1 MP in lei in euro in dolari din 1780 pana in prezent!

      Vezi rata de levier din banca centrala usa atinge maxim in 2022 decembrie exact cu decembrie 1971. 

      Isarescul sa va explice!  

      Esxita un ciclul lung cand bancile centrale cumpara “toxicitati” (active cica numite de financiar) pe balanta ca sa manipuleze piata. 

      Plus ca au pe balante bancile centrale in rapord cu credit gov un activ secter “cumparat / confiscat” la o cotatie nominala trecute foarte mica. Vezi si Lei prin 98-2004 (taiend zerourile; si vezi si raportul aur lei Metru Patrat imo)... bancile centrale se joaca cu balantele interne ale lor si ale guvernelor in raport direct cu ciclurile lungi de creditare natie si de plata natie creditare. 

      Vezi Japonia bust in 90 ... datoria ca procent din pig tot sus si aur yieni tot sus... si inca cat de sus... in raport cu veniturile minime. 

      s cc ret 

    credeti ca nixon a decuplat dolarul de aur in 71? nu domnilor, atunci doar a anuntat ca nu mai are acoperire, think about it…

    1. Niște analfabeți economic au mușcat marotele astea prin 1980 când au participat la schema Ponzi pe aur.

      aurul in usa urmeaza sa se ascunda in IMO.

      in 90 dolar tare lei praf... aur tare venituri in aur RO in 90 praf. 

      s c cret  

      s c cret 

    Traducere pt cei care cred ca pretul aurului este stabilit de o firma de ceasuri din elvetia.

    În urma temperării creșterii cpi, piața interpretează că Fed nu va mai majora dobânda în același ritm și uncia de aur se apreciază cu 150$ strict speculativ. Când Fed va majora dobânda în același ritm, să vezi șoc în piață. 

    Cel putin pentru retail investitiile in aur sunt cam anacronice. Nici macar nu protejeaza valoarea banilor pe termen lung. Cu multi ani in urma bunicii mei au vandut o casa si nestiind ce sa faca cu banii - pe vremea lui Ceausesc nu prea aveai ce sa faci - au cumparat aur, exact cu ideea de a se pastra valoarea. Astazi pretul obiectelor de aur pe care le-au cumparat e poate 2-3 mii de euro. In schimb numai terenul pe care era casa e peste 50.000. Asta in conditiile in care nici aurul nici terenul nu sunt investitii productive, in sensul ca un produc bunuri, servicii .. Daca am compara cu o investitie intr-o companie care produce si care in ultimii 30-40 de ani s-a dezvoltat diferenta ar fi si mai mare.

    aurul se ascunde periodic in “valute noi si vechi / invechite”, in venituri nominale nici ssu mari; in Imobiliare si la salteaua oamenilor.

    s c cret 

    1. aurul se ascunde periodic si in bule de credit si in pranusiri de credit!

      s c cret 

      Piața anticipează mișcările ovinelor. Aurul a atins maxime înaintea creșterii inflației, anticipând investițiile ovinelor ca hedge la inflație. După ce au cumpărat ovinele, aurul s-a depreciat în raport cu USD.

      Ce spui tu are legătură cu inflația monetară, bani tipăriți din buric de către bănci. Creșterea economică determină hiperinflație și aprecierea aurului. Deflația monetară arde creditul prost și prăbușirea cotației aurului, care la rândul ei este exagerată de speculatori. 

      Dow in ratuie Aur te contrazice!

      Fie Cade Dow mai jos de aur fie urca air mai sus de Dow; fie cade Dow si Urca Aur; 

      Prabusirea Dow in Ratie Aur nu este Finalizata Inca!!! 

      Bancile Centrale se Straduiesc Serios sa il tim pe platou!!! 

      Nu vor mai avea mult timp sa il tina! 

       

      Acestea sunt cicluri lungi ale generatiei ce crediteaza si speculeaza! Idem cu 30 82!!! urmeaza in fata inca o tura serioasa! 

      Salvarea Urmatoarei crize va fi EURO pentru ca Euro in in gram Aur inca forta!!!  

      deci are de unde sa printeze banca.

      s c cret 

      la deflatia din 2012 aurul a cazut ultimul!

      Imo a cazut primul! 

      Aurul a cazut caci a fost vandut!! 

      Daca faceai raportul dintre Imo Metru Patrat Aur in Bula 2000 pana in 2008 ai fi anticipat exitul corect la IMO /Credit (cum au facut bancile cu Ninja Credit- speculand pe garantarea fondurilor de catre stat dupa bust).  

      In 2011 -2012 vindeam kilograme de aur si cumparam de rupeam terenuri si imobiliare pana in 2014!! 

      Am mai spus si ma repet!!! 

      AURUL nu se CALCULEA ZA SAU SOCOTESTE NOMINAL!!! 

      Asta demonstreaza cine este AMATOR IN PIATA LA INVESTIII SI LECTII DE INVESTITII si cine este Investitor REAL!! 

      Intreabal pe Isarescu de ce a "cumparat /aspirat aurul din piata intre 2000 si 2007? O sa iti explice el! 

      Pentru ca LEI (RON ce urmau sa intre in circulatie cu lag) ERAU FOARTE TAR IN SISTEMUL FINANCIAR INTERN si ERAU INCA TARI SI CAND AU IESIT IN CIRCULATIE!! 

      UNDE 1 pereche de adidas costa intre 5-8 GRAME DE AUR!! sau o BICICLETA DIRT costa intre 40 s0 60 GRAME DE AUR; sau o PERECHE DE ROLE 5-8 Grame de aur (vb de role de firma). 

      Deci Lei TARI cereau CREDIT "BRRRRRRRRRRRR" fara numar ca sa ii inmoaie; a fost o expansiune violenta din 98 pana in 07.... unde in 06-07-08 EXTAZUL PLUTEA IN AER in timp ce EXECUTARILE SILITE ERAU PE CRESTERE; companiile de publicitate incepeau sa cada pe capete cu intarziere plati; dezvoltatorii imobiliari incepeau sa dea tepe distribuitorilor prestatorilor si etc servicii pe lant; unde Adeplast intarzie la plati, Ceresit intarzie la pati; Keober intarzie, Tehnologica Radeon DA MARI TEPE pe lant; si filum continua. 

      Deflatia Este Cauzata de CREDITUL EXAGERAT ce ATINGE COTATII VIOLENTE si PRABUSESTE CONSUMUL unde forteaza piata sa faca REVERSE de PRETURI CERUTE PRESTATE =atat in nominal cat si in real; CU FORTA!! PREA MULT credit inseamna mai putin consum mai multa munca si mai putina remuneratie /venit discretionar ramas de speculat /consum. 

      Venit discretionar mai mult inseamna speculatie mai multa in timp ce va arde /topii puterea de cumparare prezenta si viitoare; unde cineva va trebui sa produca iar mai mult pe remuneratie mai putine; Deflatia Este invers Levier fata de CREDI / cei ce duc carca de credit in spate! Factorul de multiplicare povara este invers proportionat cu rata deflatiei /desinflatiei - daca il platesti tu (creditul) iti vine sa te urmci pe pereti!! Daca il plateste altul fie ca includere fortata in preturi bunuri consum utilitati "chirii" taxe etc... ii vine sa FUGA DIN TARA SAU SA SE FACA CAT POATE DE MIC IN RAPORT DE CONSUM daca se bazeaza pe venituri "fixe sau pensii" si nu pe ACTIVE ANTICICLICE se se calculeaza in raport de schimb si nu nominal! 

      "Banii nu sunt tipariti din buric"! vezi explozia de acordate credit la SUMA MARE atat de speculatori imo cat si de corporate debt!! Vezi si la BNR! 

      Cresterea economica" este data de disponibilitatea CREDITULUI / accesului la credit atunci cand VENITURILE se ECHILIBREAZA / PRIND PUTERE si reusesc sa castige ceva "discretionar". 

      Bancile Sesiseaza interesul pietei de a se arunca in alta bula financiara de credit... si veselia continua pana matura piata de tot venitul discreitonar si pana livreaza stocuri peste stocuri cu duiumul si se prind companiile speculatorii investitorii si bancile ca nu ma exista cumparator la pret mare sotcuri multe, costuri ridicate... consum prabusit.. atunci se panicheaza si sar toti de frica pe geam in loc sa o ia pe scari!! E ciclica treaba! A fost si in 87-90 in romania a fost si in 2005-2007 urmeaza alta in fata!! Piata reala da semnale si anunta potopul de falimente ce urmeaza in fata! Vedem politicile Gov si banci centrale cum vor juca sa atenueze prapadul... sunt mega stocuri de produse "mat constructii"... sa vedem pentru cat timp raman scumpe real ca raport in alte valute (dolati) si prcent din venituri nete interne (minim si mediu)! 

      Astazi de costa 1 bax de termosistem 100-120 lei... cat mancarea pe 1 saptamana pt 1 persoana! Astazi o bula imense se formeaza in "materialele de constructii" ce este fortata sa se prabuseasca in viitor ca procent din venitulrile medii si ca balanta din cosul total de cumparaturi al cetateanului! 

      Astazi cetateanul castiga din venit net mai multa mancare si pierde mai mult pe taxe, impozite, casa, rata, materiale constructii... fapt ce arata formarea in sistem a unei bule imense de credit! 

      Sa nu uitam ca "rapoartele oficiale" de multe ori sunt masluite cand vine vorba de DEBT to GDP (in sens pozitiv) ca Govurile sa se poata INCA imprumuta la dobanzi favorabile... fara a panica piata interna si internationala! 

      Culmea e ca nimeni nu s-a sesizat de saltul procentual al datoriei gov ca procent din pib sau de saltul procentual al datoriei comerciale ca procent din pib. Plus ca nimeni nu se sesizeaza la o aruncatura de privire la muntele de DERIVATE NOMINALE LEI CREDIT FORMAT ADUNAT IN SISTEM (este publica cifra) in raport cu MASA MONETARA CIRCUATA / DEPOZITATA. 

      s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb