Aderarea ţării noastre la Schengen, pe masa Colegiului Comisarilor Europeni

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2022

Sursă foto: Facebook / Schengen Visa Calculator

Sursă foto: Facebook / Schengen Visa Calculator

Rapoartele despre România, Bulgaria şi Croaţia şi stadiul pregătirii celor trei ţări pentru aderarea la spaţiul Schenen se află pe agenda şedinţei de astăzi a Colegiului Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, urmând ca evaluările acestora să fie date publicităţii în cursul zilei. Rapoartele vor fi înaintate ulterior grupurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene, singurul for decizional cu privire la aderarea la spaţiul Schengen.

În privinţa acestei chestiuni, prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat, în 27 octombrie, în cadrul vizitei oficiale efectuată la Bruxelles, că raportul de evaluare privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este "pozitiv", deşi a admis că nu l-a citit deoarece nu a fost făcut public.

"Raportul nu este încă public. Ce ştiu, din datele membrilor care au participat la analiza raportului, este că raportul e unul pozitiv, cu aprecieri de la toţi, o dovadă a faptului ca România a facut ceea ce trebuia ca să îndeplinească condiţiile Schengen", a declarat şeful Guvernului.

Tema extinderii spaţiului Schengen se află pe agenda de lucru a actualei preşedinţii a UE, cea a Republicii Cehe, care doreşte ca statele membre ale Uniunii să ia o decizie în acest sens la începutul lunii decembrie, când se va reuni Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Amintim că în 20 octombrie, parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă "niciun pas ireversibil" în ceea ce priveşte aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen până când nu efectuează "investigaţii suplimentare în ceea ce priveşte supravegherea frontierelor" de către cele două ţări. Anterior, în 12 octombrie, în cadrul vizitei oficiale efectuată în România, premierul olandez Mark Rutte susţinea că pentru aderarea la spaţiul Schengen ţara noastră trebuie să implementeze recomandările din rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu privire la modificarea legilor justiţiei şi la independenţa magistraţilor.

După ce Ţările de Jos au cerut "investigaţii suplimentare" despre statul de drept şi corupţia din România, la începutul lunii noiembrie opoziţia politică din Suedia a afirmat că se opune aderării ţării noastre la Schengen, potrivit informaţiilor prezentate de cotidianul suedez Dagens Niheter. Guvernul minoritar nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm şi urmează să înregistreze prima înfrângere în Legislativ. Atât social-democraţii, cât şi democraţii suedezi se opun propunerii de extindere a spaţiului Schengen.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen trebuie luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa vezi ce va da uniunea Romania cu gura de asfalt dupa consumarea “petrecerii”.

    Da da! Exact ca in Cipru, Grecia Italia!!! 

    Urmeaza tura Romaniei, Bulgariei! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb